Sokba kerül nekünk az euró

Pozsony/Brüsszel | Szlovákiának október 12-ig be kell fizetnie az eurót védő Európai Stabilitási Mechanizmusba (ESM) az első összeget, 264 millió eurót – erről döntött tegnap a kormány. Jövőre és 2014 első felében még további három részletet kell befizetni, ami újabb 396 millió eurót jelent – az utóbbi tételt államkötvények kibocsátásából álljuk.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2012. október 4. 16:11

 

Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) 80 milliárd euróra rúgó, készpénzben befizetett összegéből ránk 660 millió euró esik, a garanciavállalás terén pedig további 5,786 milliárd euró (az ESM garanciájának felső határa 700 milliárd euró). Az utóbbi összeget csak drámai esetben kell előteremteni, abban az esetben, ha a nagy eurózónás országok roggyannának meg és szorulnának mentőövre. Mint emlékezetes, eddig Görögország, Írország és Portugália szorult pénzügyi mentőövre. Az aktualne.sk hírportál által idézett INESS gazdaságkutató műhely számításai szerint vészhelyzetben Szlovákia minden egyes polgára 1854 euróval járulna hozzá a közös fizetőeszköz, az euró megmentéséhez. Ebben benne van az az összeg is, amit Szlovákia a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül Görögországnak juttatott. Az euró megmentésének terhe éppen akkor zúdul ránk, amikor a Radičová-kormány után a Fico-kabinet is erőteljes takarékossági intézkedéseket hoz meg az államadósság megfékezése érdekében. Jövőre a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva 3% alá kell szorítani az államháztartási hiányt az idei 4,6 százalékról, ami miatt eddig 1,7 milliárd euró értékű takarékossági csomagot fogadtak el, benne a magasabb adókulcsokkal és az ágazati extraadókkal. Az ESM alapjába történő befizetés miatt Pozsony államkötvényeket bocsát ki, magyarán eladósodik. Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint „kedvező feltételekkel jutunk új forrásokhoz, napjainkban is nagyon alacsony kamat mellett veszünk fel hiteleket.” A mostani, 264 millió eurós tételt viszont még állítólag önerőből álljuk.
Ennek ellenére, a teljes, 660 millió eurós befizetés megdobja az államadósságot – előzetes számítások szerint az adósság eléri majd a bruttó hazai össztermék 52%-át, azaz túllépjük a kritikus szintet. A Radičová-kormány idején a parlament elfogadta a felelős pénzügyi gazdálkodásról szóló alkotmányos törvényt, ennek értelmében a GDP 50 százalékáig kúszhat fel az államadósság, e szint felett automatikusan takarékossági intézkedéseket kell életbe léptetni. Konkrétan, ha túllépnénk az 53%-ot is, akkora kormánytagok fizetését vissza kell vágni, ezért nem véletlen, hogy Kažimír kijelentette „önként nem egyezek abba bele, hogy az adósságállományunk ezt a szintet is elérje.” (TASR, shz)
Önnek ajánljuk
Kuntapolca

Kuntapolca: egy ötszázéves történet vége

koronavírus

Szlovákia óvintézkedéseket tett a koronavírus miatt

Kobe Bryant

Nyolcadmagával vesztette életét Kobe Bryant - a lánya is a fedélzeten volt

*

Bali – a sziget, amely rabul ejt

breaking
Frissítve

Lezuhant egy utasszállító repülőgép Afganisztánban

sas mkö

A Magyar Közösségi Összefogás képviselőivel tárgyalt az SaS

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.