Sok a kényszervállalkozó

Pozsony |

<p>Szlovákiában egyre nehezebb új vállalkozást indítani, ráadásul az emberek jelentős része csak kényszerből vág neki a vállalkozásnak &ndash; derül ki a Globális Vállalkozói Monitor (GEM) szlovákiai kutatócsoportjának a jelentéséből.</p>

A Globális Vállalkozói Monitor (GEM) az 1999-es indulása óta eltelt másfél évtized alatt a világ legnagyobb, vállalkozói adatokat tartalmazó információforrása lett. Szlovákiai kutatócsoportjának most közzétett elemzéséből kiderül, hogy míg 2011-ben az emberek csaknem negyede gondolta azt, hogy Szlovákiában adottak a lehetőségek egy új vállalkozás indítására, mára az arányuk 16 százalékra esett vissza. Szlovákia a vizsgált 28 európai ország közül e tekintetben a 25. helyen végzett, vagyis a lakosság szerint egész Európában itt az egyik legrosszabb a kezdő vállalkozók helyzete. Az első helyen szereplő Svédországban például az emberek 64,5 százaléka szerint kedvezőek a lehetőségek a vállalkozásra, míg az utolsó helyen szereplő Görögországban erre a kérdésre a megkérdezettek nem egész 14 százaléka válaszolt igennel. „Szlovákiában ezzel párhuzamosan egyre többen kezdenek el vállalkozni csak azért, mert nincs más lehetőségük. Tavaly a kezdő vállalkozók 40%-a vallotta be, hogy kényszerből vágott neki a vállalkozásnak” – nyilatkozta Anna Pilková, a Komenský Egyetem munkatársa, a GEM szlovákiai kutatócsoportjának vezetője. Pilková szerint Szlovákiára is érvényes, hogy a vállalkozók általában elégedettebbek az életükkel, mint azok, akik nem vállalkoznak. A Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) felmérései az elmúlt időszakban azonban rendre a vállalkozói környezet romlásáról adtak számot. A PAS által mért vállalkozói környezet indexe (IPP) a tavalyi harmadik negyedévben történelmi mélypontjára, 60,8 pontra zuhant. Az index egyébként az első és a második Dzurinda-kormány idején töretlenül javult, a mutató így 2006-ra elérte a 126,5 pontot. Az első Fico-kormány 2006-os hatalomra lépése óta azonban folyamatosan romlik a helyzet, amit csak a 2010-ben fellépő jobboldali kormány intézkedéseinek köszönhetően sikerült egy rövid időre megállítani. A vállalkozók és cégek többsége a magas adó- és járulékterheket tartja a vállalkozás legnagyobb akadályának. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!