Nőttek a lakosság terhei

Pozsony |

<p>Az állami költségvetés hiánya tavaly több mint egymilliárd euróval volt alacsonyabb, mint amire a kormány eredetileg számított &ndash; tette közzé a hétvégén a pénzügyminisztérium.&nbsp;</p>

Az ellenzék szerint azonban a Fico-kabinet egyre nagyobb terheket ró a lakosságra, amiért cserébe alig nyújt valamit. A 2015-re elfogadott állami költségvetés eredetileg azzal számolt, hogy az állam kiadásai 2,984 milliárd euróval haladják meg a bevételeket, a költségvetési deficit ezzel szemben csak 1,932 milliárd euró volt – jelentette be az idei első sajtótájékoztatóján Peter Kažimír pénzügyminiszter. Szerinte az alacsonyabb hiány a hatékonyabb adóbehajtásnak és az ország gazdasági növekedésének köszönhető. Az állami költségvetés bevételei így 1,7 milliárd euróval haladták meg a költségvetési törvényben szereplő elvárásokat, ezzel párhuzamosan azonban a kiadások is 570 millió euróval nőttek. Csökkent az adósságEgyelőre a szaktárcának sincsenek részletes adatai az állam tavalyi gazdálkodásáról, Kažimír szerint azonban az államháztartási hiányt sikerült a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tartani. Ez azonban korántsem számít kiemelkedő teljesítménynek, hiszen eredetileg azzal számoltak, hogy a deficit 2,5 százalék lesz, és még az elmúlt év folyamán módosított előrejelzések is 2,7%-os hiányról szóltak. Ellenzéki demagógia?„Ami már most biztos, hogy tavaly sikerült csökkenteni az államadósságot. Míg 2014-ben ez a GDP 53,5%-át tette ki, tavaly 52,2%-ra csökkent” – mondta Kažimír. A tárcavezető szerint a most közzétett adatok, és az, hogy az eurózónában Szlovákiánál csak Németország képes kedvezőbb feltételek között hitelhez jutni, azt bizonyítja, hogy a Fico-kabinet hatékonyan gazdálkodik a közpénzekkel. „Sikerült rácáfolnunk az ellenzék demagóg állításaira, amelyek szerint a baloldali pártok képtelenek a hatékony gazdálkodásra” – tette hozzá Robert Fico kormányfő. Kifosztott adófizetőkAz ellenzék korántsem ilyen derűlátó. „A pénzügyminiszter csak a pozitív számokat emelte ki, elhallgatva azt, hogy mennyi pénzt vett ki az adófizetők zsebéből. A valóban fontos információ az, hogy a baloldali kormány a hatalomra lépése óta évente 4 milliárd euróval növelte a lakosság adóterheit” – nyilatkozta Miloš Moravčík, a KDH alelnöke. Szerinte a kormány az alacsony deficitre való hivatkozással csak arról akarja elvonni a figyelmet, hogy az emberek zsebéből több pénzt vett ki, ami nem látszik meg az állam által nyújtott szolgáltatások színvonalán. (vlv, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?