Nőttek a lakosság terhei

Pozsony | Az állami költségvetés hiánya tavaly több mint egymilliárd euróval volt alacsonyabb, mint amire a kormány eredetileg számított – tette közzé a hétvégén a pénzügyminisztérium.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. január 4. 12:34

Az ellenzék szerint azonban a Fico-kabinet egyre nagyobb terheket ró a lakosságra, amiért cserébe alig nyújt valamit.
 
A 2015-re elfogadott állami költségvetés eredetileg azzal számolt, hogy az állam kiadásai 2,984 milliárd euróval haladják meg a bevételeket, a költségvetési deficit ezzel szemben csak 1,932 milliárd euró volt – jelentette be az idei első sajtótájékoztatóján Peter Kažimír pénzügyminiszter. Szerinte az alacsonyabb hiány a hatékonyabb adóbehajtásnak és az ország gazdasági növekedésének köszönhető. Az állami költségvetés bevételei így 1,7 milliárd euróval haladták meg a költségvetési törvényben szereplő elvárásokat, ezzel párhuzamosan azonban a kiadások is 570 millió euróval nőttek.
 
Csökkent az adósság
Egyelőre a szaktárcának sincsenek részletes adatai az állam tavalyi gazdálkodásáról, Kažimír szerint azonban az államháztartási hiányt sikerült a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tartani. Ez azonban korántsem számít kiemelkedő teljesítménynek, hiszen eredetileg azzal számoltak, hogy a deficit 2,5 százalék lesz, és még az elmúlt év folyamán módosított előrejelzések is 2,7%-os hiányról szóltak.
 
Ellenzéki demagógia?
„Ami már most biztos, hogy tavaly sikerült csökkenteni az államadósságot. Míg 2014-ben ez a GDP 53,5%-át tette ki, tavaly 52,2%-ra csökkent” – mondta Kažimír. A tárcavezető szerint a most közzétett adatok, és az, hogy az eurózónában Szlovákiánál csak Németország képes kedvezőbb feltételek között hitelhez jutni, azt bizonyítja, hogy a Fico-kabinet hatékonyan gazdálkodik a közpénzekkel. „Sikerült rácáfolnunk az ellenzék demagóg állításaira, amelyek szerint a baloldali pártok képtelenek a hatékony gazdálkodásra” – tette hozzá Robert Fico kormányfő.
 
Kifosztott adófizetők
Az ellenzék korántsem ilyen derűlátó. „A pénzügyminiszter csak a pozitív számokat emelte ki, elhallgatva azt, hogy mennyi pénzt vett ki az adófizetők zsebéből. A valóban fontos információ az, hogy a baloldali kormány a hatalomra lépése óta évente 4 milliárd euróval növelte a lakosság adóterheit” – nyilatkozta Miloš Moravčík, a KDH alelnöke. Szerinte a kormány az alacsony deficitre való hivatkozással csak arról akarja elvonni a figyelmet, hogy az emberek zsebéből több pénzt vett ki, ami nem látszik meg az állam által nyújtott szolgáltatások színvonalán. (vlv, SITA)
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Vágsellye

Bárki angyallá válhat az adventi időszakban

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.