Nőtt a lakásépítési kedv Szlovákiában

Pozsony |

<p>Nőtt az idén a lakásépítési kedv Szlovákiában az év első kilenc hónapjában, az előző évihez képest csaknem 13 százalékkal több lakáscélú ingatlan építése kezdődött meg - derült ki a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) által szerdán nyilvánosságra hozott adatokból.<br />&nbsp;</p>

Szlovákiában szeptember végéig mintegy 11 ezer 200 új lakáscélú ingatlan építésébe kezdtek, ez 12,8 százalékkal volt több, mint az előző év hasonló időszakában. Bár a harmadik negyedévben éves szinten stagnált a lakásépítési kedv, a háromnegyedéves adat mégis a lakásépítések, a válság kezdete utáni 2009-es év óta tapasztalható, csökkenő trendjének megfordulását jelezheti.
   
Az első kilenc hónapban enyhén ugyan, de nőtt a befejezett lakások száma is, csaknem 9700-at tett ki, ami éves szinten 0,3 százalékos növekedés. Szeptember végén az épülőben lévő lakáscélú ingatlanok száma meghaladta a 63 ezret, ami 3 százalékkal volt kevesebb mint egy évvel korábban.
   
A vizsgált időszakban a lakásépítési kedv növekedése a magánszféra beruházásainak volt köszönhető. Magántőkéből az idei év első kilenc hónapjában több mint 10 ezer 700 új lakáscélú ingatlan építése kezdődött meg, ami éves szinten csaknem 15 százalékos növekedés. Ugyanezen időszakban a közpénzekből építeni kezdett lakások száma szinte elhanyagolható volt, alig több mint 400-ra rúgott, ami még az egy évvel korábbinál is mintegy ötödével kevesebb volt.
   
Az újonnan építeni kezdett lakáscélú ingatlanok típusait tekintve Szlovákiában az előző évihez hasonlóan az idei év első kilenc hónapjában is a családi házak voltak többségben, az összes új építkezéshez képest 60 százalékot meghaladó volt az arányuk, és növekedő trendet mutatott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?