Gazdaság

Nem fenyeget a benzin látványosabb drágulása

Pozsony | Az idei év eleje óta tartó árvágtát követően az elkövetkező időszakban az elemzők szerint már nem kell számítanunk az üzemanyagárak látványosabb növekedésére a szlovákiai benzinkutakon.
Molnár Iván

2019. május 14. 14:39

A 95-ös oktánszámú benzin literje az elmúlt napokban átlagosan 1,404 euró körüli szinten mozgott, míg a gázolaj átlagára 1,27 euró volt – derül ki a benzin.sk üzemanyagportál felméréséből. A benzin ára az idei év elejétől csaknem 14,5, a gázolajé több mint 8 százalékkal nőtt. A drágulásért a kőolaj világpiaci árának a növekedése a felelős. A Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent olajfajta árfolyama idén eddig 30 százalékkal nőtt.

„Az aktuális piaci mozgásokat is figyelembe véve, Szlovákiában az elkövetkező időszakban az üzemanyagárak stagnálására, legfeljebb enyhe növekedésére számíthatunk”

– nyilatkozta Lucia Dovalová, a Postabank elemzője.

Az olajárak várható mozgásáról Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is nyilatkozott a Handelsblatt című német napilapnak. Hernádi hosszabb távon az 50–70 dolláros sávba várja a Brent árfolyamát. Hétfőn a Brent azonnali jegyzése a 72 dollárt közelítette. A Handelsblatt cikke emlékeztet, hogy bár az év eleji olajárrali – legalábbis átmenetileg – véget ért, a nagy olajtársaságok, mint az Exxon, a BP és a Shell jelentősen profitáltak belőle az elmúlt időszakban. A Brent ára 2019 eleje óta az utóbbi hetek korrekciójával együtt is 55 dollárról 72 dollár körüli szintig emelkedett, ugyanezen időszak alatt az olajóriások részvényeinek árfolyama is jelentősen nőtt: az Exxon, a BP és a Shell részvényárfolyama 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedett.

Az árak emelkedése az elsősorban a finomítói és kiskereskedelmi üzletágakra specializálódott, olajtermelését felpörgető Mol eredményességéhez is hozzájárult, részvényárfolyama pedig mintegy 5 százalékkal emelkedett az év eleje óta. A társaságoknak továbbra is kiszámíthatatlan olajárkörnyezethez kell alkalmazkodniuk, de ebben már jelentős gyakorlatuk van. Az olajpiac mindig nagy áringadozásokat mutatott, emlékezzünk csak 1999-re, amikor a Brent árfolyama 10 dollár alá zuhant – mondta Hernádi. (MTI, TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?