Gazdaság

Ne dolgozzanak a munkanélküliek

Pozsony | A munkanélküliek a jövőben nem dolgozhatnának alkalmi munkáról szóló munkaszerződésekkel (dohoda). A szociális minisztérium azt javasolja a foglalkoztatási törvény módosító javaslatában, hogy a munkahivatalban bejegyzett állástalanok elveszítsék eddigi lehetőségüket arra, hogy dolgozzanak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2012. október 13. 14:25

Jelenleg a nyilvántartott munkanélkülinek joga van arra, hogy havonta legfeljebb 143,40 eurós összegért munkát vállaljon, így javítva anyagi helyzetén. Ez munkavégzésről szóló szerződés, megbízási szerződés alapján szokott történni. Jövő év áprilisától ezt a lehetőséget eltörölné a minisztérium. „A munkaviszonyon kívül eső, megegyezések alapján történő munkavégzés nem motiválja az álláskeresőket arra, hogy rendes munkát találjanak, sem pedig a munkaadókat arra, hogy rendes munkahelyeket teremtsenek” – indokolja a minisztérium a változtatásokat. 2010-ben 48,2 ezer állástalan dolgozott munkanélküli státuszban megegyezés alapján, tavaly több mint 68,3 ezren.

A tárca szerint a munkaadók gyakran ezt a lehetőséget használják ki arra, hogy teljes munkaidőben felvett alkalmazottak helyett munkanélkülit foglalkoztassanak, jóval kisebb költségekkel, sőt nemegyszer előfordul, hogy a cégek alkalmazotti viszonyokat szüntetnek meg azért, hogy aztán megbízási szerződések alapján végeztessék el ugyanazt a munkát. Az érem másik oldala viszont, hogy jövő évtől egyébként sem igazán éri majd meg „dohodára” dolgozni, legalábbis nem ilyen alacsony bérért, hiszen a kötelező társadalombiztosítási és egészségbiztosítási járulékok befizetése után szinte nem is maradna pénze az érintettnek, a cégeknek sem lesz túl előnyös majd meg az ilyen munkaviszony megkötése, hiszen szintén járulékokat fog fizetni a megbízási szerződéssel dolgozók után. További módosító javaslat, hogy a munkanélkülieknek nem kellene havonta egyszer kötelezően megjelenniük a hivatalban, a kapcsolattartás gyakoriságát és módját a munkahivatal szabná meg. (sán, SITA)

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?