Gazdaság

Mohi: a feneketlen pénznyelő

Pozsony | Most már biztosan elhúzódik és az eredetileg tervezettnél jóval többe kerül a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának a befejezése. Az új költségvetést a Szlovák Villamos Művek e heti közgyűlésén a részvényesek is elfogadták.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 30. 14:04

Az új költségvetés szerint a két új blokk felépítésével kapcsolatos költségek elérik az 5,4 milliárd eurót – adta hírül a társaság. A részvényesek azzal is egyetértettek, hogy a 3. blokkot a kivitelező, vagyis az olasz Enel 2018 végéig, a 4.-et pedig egy évvel később adja át. „Csak azzal a feltétellel értettünk egyet a költségvetés növelésével, hogy az ehhez szükséges összeget a cég többségi tulajdonosának számító magánbefektetők teremtik elő, és nagyobb befolyást követeltünk a cégben 34 százalékos tulajdonrésszel bíró államnak is” – mondta Peter Žiga gazdasági miniszter.

A mohi atomerőmű 3. és 4. blokkját eredetileg 1987-ben kezdték el építeni, a rendszerváltást követően, 1991-ben azonban leálltak az építkezéssel. Az olasz Enel 2006-ban jutott hozzá a Szlovák Villamos Művek 66 százalékos részvénycsomagjához, és a szlovák áramtermelő többségi tulajdonosaként 2008-ban látott hozzá a mohi erőmű 3. és 4. blokkjának a befejezéséhez. Eredetileg azzal számoltak, hogy a 3. blokkot 2012-ben a következőt pedig 2013-ban adják át. 2013-ban ezt 2014-re és 2015-re módosították, azóta pedig folyamatosan halasztgatják a befejezés határidejét.

Ennél is botrányosabb azonban az említett blokkok ára. Az eredeti, még a múlt század nyolcvanas éveiben kidolgozott tervek 1,8 milliárd euróval számoltak. Az Enel 2008-ban azonban már 2,8 milliárdos költségvetéssel számolt, amit 2013-ban 3,8, 2014-ben pedig 4,63 milliárd euróra növelt. Ez utóbbit fejelték meg most újabb, csaknem 800 millió euróval.

A Szlovák Villamos Művek szerint a most felvázolt ütemterv már reálisnak tűnik, mostanra ugyanis a 3. blokknak már csaknem a 95, a 4.-nek pedig a 83 százaléka készült el. Közvetlenül az építkezésen 3500-an, a beszállító cégeknél pedig 6500-an dolgoznak azon, hogy időben átadhassák a blokkokat. A gyors átadás az Enelnek is az érdeke, ez ugyanis tavaly a 66 százalékos tulajdonrésze felét a cseh EPH csoportnak adta el, és a fennmaradó résztől is szeretne megválni. A szlovák kormány ezzel azonban csak akkor ért majd egyet, ha az olasz Enel átadja az említett blokkokat.

Az elemzők szerint persze a jövőt így sem lehet megjósolni. „Egy olyan projekt esetében, amelynél az átadás határidejét sorozatosan kitolják, nehéz felmérni, hogy az új határidő valós-e” – nyilatkozta korábban Peter Marčan, az Energiabiztonsági Intézet elemzője. (SITA, mi)

Önnek ajánljuk

A Kuciak-gyilkosság ráirányította a figyelmet az újságírók biztonságára

Külföldi kezelés: nem fizet mindent a biztosító

Hokidöntők a tévében

Április 24-én vesznek végső búcsút Reicher Gellérttől

Agyonlőtték a Trainspotting színészét

Ijesztő baleset: autók repültek a D2-esen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?