Gazdaság

Mentőöv a tejtermelőknek

Pozsony | Majd százmillió eurós zöldmezős élelmiszeripari beruházásról írt alá szerződést a szlovák kormány a gyermektápokat gyártó brit–svájci Midia Agro társasággal.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. március 1. 17:19

Ebben az ágazatban ilyen méretű beruházásra az 1989-es rendszer-váltás óta nem volt példa. Az üzem a hazai tejtermelők gondjait is megoldhatja.
 
A kormány és a beruházó által tegnap aláírt szerződés szerint a Midia Agro már idén tavasszal hozzálát új gyárának az építéséhez a Nyitrától alig pár kilométerre fekvő Csabb (Čab) ipari parkjában. A 98 millió eurós beruházásnak köszönhetően az új üzem két éven belül, 2018 első negyedévében kezdheti meg a gyártást, közvetlenül 320 embernek biztosítva munkát. A beruházás azonban nem lesz ingyen, a Midia Agro 18,5 millió eurós állami támogatást kér. Ebből 16,5 millió eurót kaphat a beruházás megvalósítására, a fennmaradó kétmillió eurót pedig adókedvezmény formájában veheti igénybe. A támogatás odaítéléséről már a kormány holnapi ülésén dönthetnek.
 
A 320 közvetlen munkahely ugyan nem számít soknak, ennél fontosabb azonban a beruházás közvetett hatása. Lapunkban már a múlt héten felhívtuk a figyelmet arra, hogy a tej-kvóták megszüntetése, az orosz embargó, a csökkenő kínai kereslet és az ellenőrizetlen behozatal miatt rendkívül súlyos helyzetbe kerültek a szlovákiai tejtermelők. A hazai feldolgozók sorra mondják fel a velük kötött szerződéseket, így több millió liternyi tej értékesítése került veszélybe. A Midia Agro beruházása épp a tejtermelőknek jelentheti a legjobb hírt, hiszen a gyermektápok gyártásával foglalkozó cég évente 300 millió liternyi tej feldolgozását tervezi, ami Szlovákia éves tejtermelésének a harmada. A beruházónak köszönhetően a jövőben így nőhet a tej felvásárlói ára is, hiszen a konkurencia megjelenésével megnő az igény a hazai tej iránt. Az új beruházás a tejtermelésben így közvetetten több ezer embernek adhat munkát.
 
Nem lesz gond az értékesítéssel sem. Az üzemben évente előállított 40–70 ezer tonnányi gyermektáp egészét Kínába és egyéb ázsiai országokba viszik ki, amelyekben egyre nagyobb az érdeklődés a cég gyermektápjai iránt. Kína ugyanis nemrég liberalizálta a gyermekvállalási szabályait, ráadásul a gyermektápok ottani gyártóinak a botrányait követően a kínaiak is az európai tápokat részesítik előnyben. (TASR, vlv)
Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?