Gazdaság

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

Pozsony | Már e héten beindulhat a végrehajtási eljárás az egyik legnagyobb szlovákiai üzletlánc, a Billa ellen, mivel továbbra is visszautasítja a rá kiszabott egymillió eurós büntetés megtérítését – ismerte el Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-felügyelet (ŠVPS) központi igazgatója.
Molnár Iván

2019. augusztus 21. 18:00

„Igen, a végrehajtási eljárás beindítása már a küszöbön van. Mi másodszorra is elküldtük a fizetési felszólítást, a Billa pedig másodszor is a fizetés elhalasztását kérte. Mivel mi már az első halasztási kérelemnek sem tettünk eleget, e héten már jöhet a végrehajtás” – mondta Bíreš. A földművelésügyi tárca információi szerint 2014 óta az élelmiszer-felügyelet ellenőrei ugyan 28 olyan büntetést osztottak ki, amelyek külön-külön meghaladták az egymillió eurót, a remélt 28 millió eurós bevétel helyett ezekből egyelőre azonban csak 1 millió euró folyt be. Az üzletláncoknak ugyanis csak azt követően kellett fizetniük, miután a döntés jogerőre lépett, vagyis a fellebbezésekkel a végtelenségig halogathatták a büntetés kifizetését. A Billán kívül az elmúlt öt évben már a Tesco, a Kaufland, a COOP Jednota és a Carrefour is kapott egymilliós büntetést. A csúcstartó azonban a Billa, amely – Milan Lapšanský, a földművelésügyi tárca élelmiszeripari szekciójának a vezetője szerint – már 11 milliós büntetést görget maga előtt.

Az idén májusban életbe lépett törvénymódosítás szerint azonban a büntetés elleni fellebbezéssel nem halasztható el a büntetés kifizetése, vagyis az üzletlánc csak azt követően élhet a fellebbezéssel, miután kifizette a büntetést. Mivel a Billa erre nem hajlandó, Bíreš szerint a pénzt végrehajtóval próbálják meg kicsikarni. Kvetoslava Kirchnerová, a Billa szóvivője szerint „az üzletlánc az összes állami intézmény ellenőrzéseit és döntéseit tiszteletben tartja, az igazságtalan, alkotmányellenes és uniós szabályokat figyelmen kívül hagyó döntések és jogszabályok ellen azonban minden lehetséges eszközt igénybe véve fognak védekezni”. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ütőképes röplabdacsapat Komáromban

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Elsőként úszta át négyszer egyfolytában a La Manche-csatornát egy amerikai nő

Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?