Kiszorítják a hazait

Pozsony | A külföldről behozott élelmiszerek lassan kiszorítják az üzletek polcairól a hazai termékeket, ezért nem csoda, hogy az agrárágazat tavalyi vesztesége 6 millió euró körül mozgott. Az agrárkamara szerint a 2014–2020-as vidékfejlesztési program legalább részben enyhítheti az ágazat problémáit.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. május 12. 19:57

„Tavaly 1 milliárd euróval több élelmiszert hoztak be az országba, mint amennyit a szlovákiai cégeknek külföldön sikerült értékesíteniük. A külkereskedelmi hiány ebben a szegmensben az előző évhez képest 350 ezer euróval mélyült” – nyilatkozta Milan Semančík, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) elnöke. Szerinte ez hatalmas gondot jelent, hiszen a szlovákiai mezőgazdasági termelők és élelmiszergyártók kapacitásai nincsenek kihasználva kellő mértékben, miközben gyakran feleslegesen hozunk be olyan agráripari termékeket, amelyeket Szlovákiában is elő lehetne állítani, sőt, a szlovákiai gazdák és élelmiszergyártók az importáltnál jobb minőséget is képesek kínálni a fogyasztóknak.

Semančík szerint a 2014–2020-as vidékfejlesztési program segíthet az ágazaton. Ennek egyik fontos eleme, hogy jelentős uniós támogatásokhoz juthatnak azok a gazdák, akik zöldségféléket termesztenek, valamint állattenyésztéssel is aktívabban foglalkoznak. Mindez azért fontos, mert Szlovákia jelenleg nem képes biztosítani a 80 százalékos önellátottságot egy sor alapvető élelmiszer esetében.

Ľubomír Jahnátek földmű-velésügyi miniszter több alkalommal és számos fórumon rámutatott már arra, hogy az országnak 2020-ig el kell érnie a jelzett 80%-os ellátottságot. Ehhez jelentős mértékben hozzájárulhat az, hogy míg az előző programozási időszakban a gazdák egy tehénre 81 eurós támogatást kaptak, az új támogatás tehenenként már 379 euró lesz. Az anyasertésekre eddig nem jutott dotáció, az új programozási időszak azonban ezen is módosít: 500 kilogramm élőtömegre átszámítva 250 euró lesz, a hizlalásra pedig állategységenként 40 eurót kapnak a tenyésztők. Az üszőtenyésztéssel foglalkozókat állatonként 160 euróval dotálják az új programból, de támogatják a juh- és kecsketenyésztőket is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
korrupció

Kiábrándultunk a becsületes életből

Eduard Heger Igor Matovič

Döntenek az inflációs csomagról

talaj menti fagy k

Talaj menti fagyra figyelmeztetnek

Esterházy János

Esterházy János és kora

koronavírus-vakcina

Kötelező és ajánlott oltások Szlovákiában

Premier League
Frissítve

Premier League – Kétgólos hátrányból fordított és bajnok a Manchester City

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.