Így juthatunk hozzá még olcsóbban a lakáshitelhez

Pozsony | Szlovákiában mélyponton vannak a jelzáloghitelek kamatai, a bankok így már a kölcsönnel kapcsolatos díjelengedési akciókkal próbálják magukhoz csalogatni a versenytársaik ügyfeleit. Nem érdemes bedőlni azonban az első jól hangzó ajánlatnak, a díjelengedési akcióik között ugyanis jelentős különbségek vannak, egy elhamarkodott döntésnek így később a pénztárcánk láthatja kárát.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. március 28. 16:48

„Ami a banki költségeket illeti, jelentős összeget takaríthatunk meg, ha kihasználjuk a pénzintézetek által meghirdetett díjelengedési akciókat, melyek keretében a járulékos költségek egy részét meg sem kell fizetni, vagy ha igen, azt utólag visszatéríti a bank” – nyilatkozta Zuzana Povodová, a Tatra banka szóvivője a pénzintézet legújabb elemzésére hivatkozva. Ez utóbbiban a bank elemzői arra keresték a választ, hogy mely díjak elengedése jelenti a legnagyobb megtakarítást az ügyfelek számára.

A bankok egyik kedvenc reklámfogása a jelzáloghitelekkel kapcsolatban a hitelfolyósítási jutalék elengedése. Ez a jutalék bankonként eltérő, általában a felvett hitelösszeg 0,8–1%-a között mozog. Példaként egy 50 ezer eurós, 30 éves futamidejű hitelt vehetünk, 1,45 százalékos éves kamattal. Ha kifizetjük a 66 eurós bejegyzési díjat a földhivatalban, és havi 33,3 eurós biztosítást kötünk a hitelre, az éves teljes hiteldíjmutató (THM) 1,61 százalék lesz. Az 50 ezer eurós hitelért így 30 év alatt 62 954,40 eurót fizetünk vissza a banknak. Ha a pénzintézet felszámolja a legalacsonyabb, 0,8 százalékos hitelfolyósítási jutalékot, akkor 400 euróval többet fizetünk, vagyis a THM 1,67 százalékra nő. Látványos megtakarításra a hitelfolyósítási díj elengedésével így nem számíthatunk. Ugyanez a helyzet azonban a 100 és 350 euró között mozgó értékbecslési díjjal és a földhivatali bejegyzésért fizetettel is.

A bankok mégis inkább a fenti díjak elengedésével reklámozzák a hiteleiket, miközben keveset beszélnek egy ennél jóval nagyobb kiadásról. Több bank ugyanis a kedvező kamatozású hiteléért cserébe elvárja, hogy az ügyfél nála nyisson folyószámlát. A havi számlavezetési díj azonban a 6 eurót is elérheti, ami a harmincéves futamidőre kivetítve 2160 euró, az éves THM így már 1,86%-ra ugrik. „A hitelt igénylőknek ezért nem elsősorban az egyszeri kiadásokra kellene koncentrálniuk a megfelelő hitel kiválasztásánál, hanem az olyanokra, mint például a számlavezetési díj, amelyek jelentősen növelhetik a kiadásokat” – tette hozzá Povodová. (mi)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
karácsonyi ajándék

Már csak két hét van az ajándékok beszerzésére

időjárás tél

Másodfokú hóriasztás van érvényben, sok éve nem látott havazás jöhet

karácsony

Nem engedélyezik a családi látogatásokat karácsonykor

kobor

Ennyi híresség talán még sosem halt meg egy év alatt, mint 2021-ben

gyilkosság
18+

Lefejezte terhes nővérét a tinédzser fiú, mert a család akarata ellenére házasodott

rendőrség

Videó: Épp az ablakon menekültek a Mikulás-napi betörők, mikor elcsípték őket a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.