Gazdaság

Hiányoznak a bérlakások

Pozsony | Szlovákiában a lakóingatlanok 80%-a 20 évnél öregebb, a bérlakások piaca máig minimális, 1000 főre csupán 326 lakás jut, ami az egyik legrosszabb mutató az EU-ban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. május 9. 13:25

Tavaly ugyan 15 471 lakást adtak át Szlovákiában, ami 3,2%-os növekedésnek számít; azonban az ingatlanpiac keresztmetszete továbbra is szűk, ezért nem véletlen, hogy az utóbbi évek erőteljes áresése ellenére is 1200 euró feletti az ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára, ami sok a 950 eurós havi átlagbérhez viszonyítva – mondta Imrich Béreš, az Első Lakás-takarékpénztár (PSS) elnöke. 

Nálunk 1000 lakosra csak 326 lakás jut, míg az idevágó lengyel mutató 348, a magyar pedig 429. Emiatt, továbbá a főleg a fiatalok mobilitását segítő bérlakások óriási hiánya miatt az unión belül éppen Szlovákiában a legmagasabb a szüleivel élő 35 év alattiak aránya. Ez eléri az 56%-ot, míg Magyarországon 42%, Csehországban pedig mindössze 33% a szüleikkel lakó fiatalok aránya – figyelmeztetett Béreš. 
 
Szerinte a helyzeten nagyot lendítene, ha végre módosítanák az 1976 óta hatályos építési törvényt, ha nem volna mostohagyerek a bérlakás-építési program és ha osztrák mintára a lakástakarékpénztárak szakmai ismereteire bíznák az ingatlanok felújítását célzó állami programot. Napjainkban a panellakások alig 50%-a, a családi házaknak pedig 33%-a van felújítva, miközben az ország energiafogyasztásának 40%-át éppen az épületek fűtése nyeli el. 
 
Végezetül jótékony hatást gyakorolna, ha a törvényhozók stabilitást biztosítanának a lakástakarékpénztáraknak, az új és újabb módosításokkal nem bizonytalanítanák el az ügyfeleket. Napjainkban már évi 1327 eurót kell megtakarítani ahhoz, hogy a 2006 óta változatlan, 66,39 euró állami prémium teljes összegét megkapja az ügyfél.
 
(shz)
Önnek ajánljuk

Rossi Gombaszögön: „Ha kijutunk az Eb-re, elkezdek magyarul tanulni!”

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

Keszegh: Régiónk sokadrangúként van kezelve

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka

A lakosság javaslatai alapján szervezik át a közlekedést Somorján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?