Hiányoznak a bérlakások

Pozsony | Szlovákiában a lakóingatlanok 80%-a 20 évnél öregebb, a bérlakások piaca máig minimális, 1000 főre csupán 326 lakás jut, ami az egyik legrosszabb mutató az EU-ban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. május 9. 13:25

Tavaly ugyan 15 471 lakást adtak át Szlovákiában, ami 3,2%-os növekedésnek számít; azonban az ingatlanpiac keresztmetszete továbbra is szűk, ezért nem véletlen, hogy az utóbbi évek erőteljes áresése ellenére is 1200 euró feletti az ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára, ami sok a 950 eurós havi átlagbérhez viszonyítva – mondta Imrich Béreš, az Első Lakás-takarékpénztár (PSS) elnöke. 

Nálunk 1000 lakosra csak 326 lakás jut, míg az idevágó lengyel mutató 348, a magyar pedig 429. Emiatt, továbbá a főleg a fiatalok mobilitását segítő bérlakások óriási hiánya miatt az unión belül éppen Szlovákiában a legmagasabb a szüleivel élő 35 év alattiak aránya. Ez eléri az 56%-ot, míg Magyarországon 42%, Csehországban pedig mindössze 33% a szüleikkel lakó fiatalok aránya – figyelmeztetett Béreš. 
 
Szerinte a helyzeten nagyot lendítene, ha végre módosítanák az 1976 óta hatályos építési törvényt, ha nem volna mostohagyerek a bérlakás-építési program és ha osztrák mintára a lakástakarékpénztárak szakmai ismereteire bíznák az ingatlanok felújítását célzó állami programot. Napjainkban a panellakások alig 50%-a, a családi házaknak pedig 33%-a van felújítva, miközben az ország energiafogyasztásának 40%-át éppen az épületek fűtése nyeli el. 
 
Végezetül jótékony hatást gyakorolna, ha a törvényhozók stabilitást biztosítanának a lakástakarékpénztáraknak, az új és újabb módosításokkal nem bizonytalanítanák el az ügyfeleket. Napjainkban már évi 1327 eurót kell megtakarítani ahhoz, hogy a 2006 óta változatlan, 66,39 euró állami prémium teljes összegét megkapja az ügyfél.
 
(shz)
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
d

Karantén alá helyezték egy trencséni üzem alkalmazottainak egyötödét

koronavírus

Koronavírus: Elhunyt egy fertőzött személy, ezzel Szlovákiában már harminc a halottak száma

koronavírus

Ha valaki kockázatos országból tér haza, értesítenie kell a hatóságot

Sem a vásárt sem a kultúrműsort nem tartják meg idén a nagyközségben.

Elmaradnak a Szent István Napok

Súlyos baleset történt a Szenci járásban

koronavírus

63 új fertőzöttet regisztráltak szerdán, április óta nem volt ilyen sok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.