Gazdaság

Fellendülhet a borászat Szlovákiában, 702-re emelkedett a hegyközségek száma

Pozsony | A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) keddi rendelete alapján 702-re nő a hegyközségek száma Szlovákiában. A döntéssel a borászat iránti megnövekedett érdeklődésre reagál a tárca. Olyan községekről van szó, amelyek oltalmazott eredetmegjelölésű borokkal fémjelzett földrajzi területen találhatók.
TASR

2018. február 21. 10:50

- TASR-felvétel

Gabriela Matečná (SNS-jelölt) földművelésügyi miniszter elmondta: a borvidékek és hegyközségek jelenlegi listáját még 2009-ben állították össze. A borászat nagymértékű fejlődése és a különleges, autentikus borok iránti megnövekedett érdeklődés miatt ideje volt azt frissíteni.

Jelenleg hivatalosan 503 hegyközséget tartanak nyilván Szlovákiában, ez a szám most 199-cel nőni fog, így már kétszer annyi ilyen falu lesz nálunk, mint a szomszédos Csehországban.

Szlovákiában hat szőlőtermő területet tartanak számon: a dél-, a közép- és a kelet-szlovákiait, továbbá a nyitrait, a tokajit, valamint a Kis-Kárpátok borvidékét. A legtöbb új hegyközség, szám szerint 14 a nyitrai (Nitra) területen, az aranyosmaróti (Zlaté Moravce) borvidéken fekszik.

2018. február 6. 07:30

A következő három évben masszívan felpörög a gazdaság

Matečná a rendelet kapcsán elmondta: nagyra értékeli, hogy a szlovákiai borászok előnyben részesítik a minőséget a mennyiséggel szemben, és a borokat szinte kizárólag hazai szőlőből készítik. A szlovák borok 85%-a a legmagasabb minőséget képviseli, legyen szó oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borokról.

„A szlovák borászat így olyan útra tért, amely követendő az egész mezőgazdaság számára” – tette hozzá Matečná.

A tárca különféle támogatásokban részesíti a szlovákiai borászokat és szőlősgazdákat. Támogatás igényelhető többek között a szükséges gépek beszerzésére, az integrált termelésre, a szőlőültetvények szerkezetátalakítására, a terménybiztosításra, a termékek népszerűsítésére, valamint a pincészeteket érintő beruházásokra is.

Önnek ajánljuk

A többség elutasítja a kötelező óvodalátogatás bevezetését

Madarak pusztultak el a fákra csavart ragasztószalagokon

Frissítve

Lövöldözés Pozsonyban: egy ember megsérült, az elkövető szökésben van

Király Gábor bejelentette a visszavonulását

Kiska aláírta a módosított himnusztörvényt

Poprádon készülnek az ország utolsó kézzel csiszolt kristálydíszei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?