Gazdaság

Érdemes idén megkötni a lakástakarék-szerződést

Pozsony | A szlovákiai családok eladósodási üteme uniós csúcsokat döntöget, miközben a megtakarítások szempontjából sereghajtók vagyunk. A kormány az elemzők szerint ennek ellenére mindent megtesz azért, hogy a takarékoskodás egyik leghatékonyabb formáját biztosító lakás-takarékpénztárakat ellehetetlenítse.
Molnár Iván

2018. december 18. 17:45

A lakás-takarékpénztárakkal kapcsolatos szabályok januártól életbe lépő módosításával az elemzők szerint a kormány szó szerint „nyugdíjba küldi” a szlovákiai lakástámogatási rendszer egyik legbiztosabb elemét. „A jövő év elejétől életbe lépő szigorítások teljesen érthetetlenek, hiszen a kormány olyan időszakban veszi el a lakosság kedvét a takarékoskodástól, amikor erre a legnagyobb szükség lenne. A lakosság adósságállománya az elmúlt időszakban veszélyesen megugrott, miközben a megtakarítások a minimumon vannak, vagyis ha beüt egy újabb válság, tömeges hitelbedőléseknek lehetünk majd tanúi” – nyilatkozta Marián Búlik, az OVB Allfinanz Slovensko pénzügyi elemzője.

A lakás-takarékpénztárak egyik vonzerejét a nem célirányos takarékoskodás jelentette, amely során az ügyfelek hatévnyi takarékoskodás után eldönthették, mire is használják fel a megtakarításaikat. Januártól erre már nem számíthatnak, vagyis a lakástakarékban megspórolt pénzt csak lakáscélokra lehet majd igénybe venni. „Ezzel alapos baklövést követ el a kormány, hiszen sokan épp a nem célirányos takarékoskodásnak köszönhetően döntöttek a lakás-takarékpénztárak mellett. Ráadásul rengeteg olyan ügyfél volt, aki eredetileg nem lakáscélokra szerette volna felhasználni a megtakarításait, a hat év letelte után mégis úgy döntött, hogy a pénzéből lakást vásárol. Az ilyen ügyfelek pénze hiányozni fog a rendszerből, ami a maradó ügyfelek hitelezését is megnehezíti” – tette hozzá Búlik.

A leglátványosabb változás az állami prémiummal kapcsolatos: míg idén ez még az éves betét 5 százalékának felel meg, jövőre 2,5 százalékra csökken.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valaki hozzá szeretne jutni a 70 eurós maximális éves állami prémiumhoz, jövőre már 2800 eurót kell elhelyeznie a számláján. „Havonta így 233 eurót kellene félretenniük, ami sokak számára lehetetlen vállalkozás” – vallja az OVB Allfinanz Slovensko elemzője. Ez utóbbival az alacsonyabb keresetűek számára teszik lehetetlenné, hogy hozzájussanak a teljes állami prémiumhoz, akiknek a bére pedig meghaladja az átlagbér 1,3-szorosát, azok jövőre egyáltalán nem igényelhetik az állami prémiumot. Ez utóbbihoz így csak egy rendkívül szűk réteg jut majd hozzá.

Az elmúlt években egyre többen voltak azonban az olyan ügyfelek, akiknek a fő vonzerőt a lakástakarékok által kínált hitelek jelentették. Ezek között vannak olyanok is, amelyek 30 éves futamidőre kínálnak akár 50 ezer eurót is, ingatlanfedezet nélkül. Az ügyfelek ezzel jóval olcsóbban képesek kipótolni a jelzáloghitelhez hiányzó összeget, mint a drágább fogyasztási hitelekkel.

Mit ajánlanak az elemzők azoknak, akik egy vagy két év múlva saját lakást szeretnének vásárolni? „Nekik megéri még az idei év végéig megkötni a szerződést a lakás-takarékpénztárral, így biztosítva azt, hogy a jelenlegi kedvezőbb szabályokat a takarékoskodás egész ideje alatt igénybe vehessék. A havi betétek nagyságát úgy kellene meghatározni, hogy ha később lakást szeretnénk vásárolni, akkor a célösszeg a lakás árának a 20 százalékát érje el, amivel gond nélkül kipótolhatják a jelzáloghitelhez hiányzó összeget” – mondta Búlik. A leghatékonyabb lakásfinanszírozási módszernek szerinte jövőre is az számít majd, ha a lakás árának a 80 százalékát jelzáloghitelből, a fennmaradó részt pedig lakáshitelből térítjük meg. A 90 százalékos jelzáloghitel ugyanakkor egyre drágább megoldás lesz, ezt ugyanis ma már szinte az összes pénzintézet nagyobb kamattal terheli. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

VIDEÓ: A Basternák-gyilkosság ügyében razziázik a NAKA, Alena Zs. sofőrjét is őrizetbe vették

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Robert Fico megjelent az alkotmánybíró-jelölti meghallgatáson

Bajban a pozsonyi idegsebészet

Több vizet a Bodrogközbe

Érsekújvár: 12 éves fiú akart meglopni egy autójában ülő nőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?