Egyre több szlovák bank növeli a díjszabását

Pozsony | A történelmi mélyponton levő kamatok miatt az elmúlt időszakban látványosan visszaestek a pénzintézetek kamatokból származó bevételei, amit a bankok a szolgáltatásaik árának a növelésével próbálnak meg pótolni. Újabb drágulási hullám előtt a szlovák bankszektor.
Molnár Iván

2019. szeptember 5. 18:30

A jegybank legfrissebb adatai szerint a szlovákiai bankszektor kamatokból származó idei nettó bevételei július végére elérték az 1 milliárd eurót, az előző év azonos időszakához képest azonban csaknem 17 millió euróval csökkentek. A kamatokból származó bevételek csökkenését a pénzintézetek máshol kénytelenek pótolni, és erre a legegyszerűbb módszer a banki szolgáltatások árának a növelése. A szlovákiai pénzintézeteket tömörítő Szlovák Bankszövetség (SBA) is elismerte:

az elmúlt időszakban többek között a banki díjakból befolyt összegnek köszönhetően sikerült növelni az ágazat nyereségét.

A jegybank e héten közzétett jelentése szerint a bankszektor összesített profitja július végére meghaladta a 406 millió eurót, ami az elmúlt év azonos időszakához képest több mint 4 millió eurós növekedésnek számít.

A pénzügyi elemzők tavaly azzal számoltak, hogy az idei évtől már nőhetnek a kamatok, az Európai Központi Bank legutóbbi jelzéseiből azonban arra lehet következtetni, hogy a kamatemelésre egy ideig még várnunk kell. Sőt, az elkövetkező időszakban még további csökkenés sem kizárt, a jelzáloghitelek átlagos kamatszintje júliusra például már 1,29 százalékra esett vissza. Míg az elmúlt években azonban a csökkenő kamatszinttel párhuzamosan látványosan nőtt a hitelek iránti igény, a jegybank legutóbbi szigorításai miatt a növekedés már nem olyan látványos, amit a pénzintézetek is megéreznek. Emiatt egyre több banknál szakad el a cérna, ami azzal jár, hogy sorra jelentik be a banki díjak újabb növelését. A ČSOB erre már a múlt hónaptól sort kerített, és hamarosan követi őt az Általános Hitelbank (VÚB), a Prima banka és a Postabank is.

Az Általános Hitelbank ügyfelei novembertől számíthatnak a banki díjak növelésére, ezúttal is elsősorban a bankfiókban megvalósított tranzakciók ára nő majd a leglátványosabban, változnak azonban a kártyákkal kapcsolatos díjak is.

„A díjszabás módosításánál elsősorban az adott termékkel kapcsolatos kiadásinkat vettük alapul, a célunk pedig az, hogy minél több ügyfelünk vegye igénybe az elektronikus banki szolgáltatásinkat és a készpénzmentes fizetést”

– nyilatkozta Lucia Luptáková, a bank PR-menedzsere. Ha a VÚB ügyfelei a készpénzt közvetlenül a bank fiókjában szeretnék kivenni a számlájukról, jelenleg ezért 3,50 eurót számláznak, ami novembertől 4 euróra nő. Luptáková szerint ezért sokkal jobban megéri a pénzintézet bankautomatáit használni, hiszen azokból 30 centért lehet készpénzt felvenni. Nagyobb összeget kell fizetniük azoknak is, akik a pénzügyi átutalásaikat nem az interneten keresztül intézik, hanem a bankfiókban adnak rá megbízást. Míg jelenleg ez 2,20 euróba kerül, novembertől már 3-ba, miközben az internetes megbízás ingyenes.

Változik a kártyák után fizetett díj is. Míg például a Visa Inspire kártyáért eddig évente 8,30 eurós díjat számláztak, mostantól áttérnek a havi számlázásra, és a havi díj 1,20 euró lesz, vagyis évente 6,10 euróval többet kérnek majd a kártyáért. Luptáková ezt azzal magyarázza, hogy a havi számlázást az ügyfelek igényelték, emiatt azonban nőnek a költségeik, amit a díjszabásnál is figyelembe kellett venniük. Ennek a díjnak a fizetését egyébként az ügyfelek úgy kerülhetik ki, ha megrendelik a VÚB konto szolgáltatáscsomagot. Novembertől 5 centet kérnek majd azonban azoktól is, akik a VÚB bankautomatáin keresztül tájékozódnak a számlaegyenlegükről. Jelenleg ez a szolgáltatás még ingyenes. A VÚB azon ügyfelei, akik a számlaegyenlegüket egy másik bank automatáján tekintik meg, a jelenlegi 30 helyett 50 centet fizetnek majd. A pénzintézet ezzel is az internetes bankolásra próbálja meg rávenni az ügyfeleit, ott ez is ingyenes.

A Prima banka ügyfelei novembertől az eddigi 2 helyett 2,50 eurót fizetnek majd, ha a készpénzt más pénzintézet automatájából veszik fel, vagy a bankfiókban adják meg az átutalási felszólítást. Akik a készpénzt is a bankfiókon keresztül helyezik el a saját számlájukon, azok az eddigi 50 cent helyett 1 eurót fizetnek. Ha más számlájára utalnak át pénzt a bankban, vagy közvetlenül a bakfiókban vesznek ki készpénzt a számláról, ezért jelenleg 2 eurót fizetnek, novembertől azonban ez is 2,50-re nő. Drágábban veszik át majd azonban az euróérméket is.

Hasonló változásokra számíthatnak a Postabank ügyfelei is. Ha más számlájára utalnak át pénzt a bankban, ezért ők jelenleg 1,50 eurót fizetnek, novembertől azonban ez 2,50-re nő. Akik a pénzügyi átutalásaikra a bankfiókban adnak megbízást, azok a jelenlegi 2 helyett 3 eurót fizetnek majd. Jó tudni, hogy ha az otthon felgyűlt euróérméket visszük be a bankba, akkor a Postabanknál is többet fizetünk majd. Míg jelenleg a minimális díj 1 euró, novembertől ez 3 euróra nő. A VÚB, a Prima banka és a Postabank novembertől a cikkünkben említetteken kívül több más szolgáltatás díján is módosít, akik a részletes feltételekre is kíváncsiak, azok ezt az említett bankok internetes honlapjainak a banki díjakkal kapcsolatos részében tekinthetik meg. (mi, TASR)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
napelem

Néhányan még nyerhetnek is az aszályon

rimaszombat testület

Személyeskedő vita után született kompromisszum

benzin tankolás

Nem mindig éri meg Magyarországon tankolni

Branislav Gröhling

Gröhling megerősítette, hogy tárgyalnak a kilencedik évfolyam megszüntetéséről

Esztergomi Suzuki-gyár: már a második műszakba toboroznak

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Matovič nem zárta ki, hogy visszavonják a veszélyhelyzetet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.