Gazdaság

Csúcson a kőolaj ára, Szlovákiában is drágább lesz a benzin

Pozsony | Hathavi csúcsára emelkedett a kőolaj világpiaci ára kedden, miután az Egyesült Államok előző nap megerősítette, hogy az iráni olajvásárlási tilalom alól ideiglenesen mentesített országoknak is le kell állítaniuk importjukat május elsejétől. Szlovákiában is benzináremelésre számíthatunk.
Molnár Iván

2019. április 24. 09:00

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Szlovákia számára is mérvadó északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára kedden hathavi és egyben idei csúcsán járt. Kedd délelőtt a júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,36 százalékos pluszban, 74,31 dolláron, a májusi WTI pedig 0,64 százalékos nyereségben, 65,97 dolláron forgott. Utoljára tavaly október végén volt ilyen drága mindkét olajfajta.

Az Irán olajiparát célzó amerikai büntetőintézkedések tavaly november 4-én léptek hatályba. Az iráni olaj legnagyobb vásárlói (Olaszország, Görögország, Törökország, India, Kína, Tajvan, Japán és Dél-Korea) 180 napra mentesültek az amerikai szankciók alól, de fokozatosan csökkenteniük kellett az Iránból származó importot.

A Fehér Ház hétfőn felszólította az iráni olaj vásárlóit, hogy szüntessék be május 1-jétől az ügyleteket, különben szankciókkal sújtja őket.

Egyben jelezte, azon dolgozik a nagy olajexportőr Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel, hogy biztosítsa a megfelelő piaci kínálatot. Kereskedők már panaszkodtak arra, hogy szűkös a kínálat, de olyan megfigyelők, mint például a Goldman Sachs amerikai nagybank arra számítanak, hogy a globális olajpiacon nem okoz nehézségeket az iráni olaj kiesése, más szállítók pótolni tudják a hiányzó mennyiséget.

Az amerikai szankciók helyreállítása előtt napi 3 millió hordós kitermelésével Irán volt a negyedik legjelentősebb tagállama a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC). Idén áprilisra napi egymillió hordó alá csökkent Irán olajexportja, ami jelentős bevételkiesést okozott a perzsa államnak.

Az aktuális piaci helyzet miatt egy ideig a szlovákiai autósok sem számíthatnak az üzemanyagok árának a csökkenésére. A benzin.sk üzemanyagportál felmérése szerint a 95-ös oktánszámú benzin literje az elmúlt napokban Szlovákiában átlagosan 1,39, a gázolajé 1,26 euróba került. „A legutóbbi események miatt Szlovákiában sem számíthatunk az üzemanyagok árának a csökkenésére az elkövetkező időszakban. Épp ellenkezőleg, az árak enyhén még nőhetnek is” – nyilatkozta Lucia Dovalová, a Postabank elemzője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szlovákia számára mérvadó Brent árfolyama az idei év eleje óta 30 százalékkal nőtt. (MTI, TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico szakértőbb a szakértőknél

A Fradi és a Slovan selejtezői a tévében

24 óra a sérült gyerekekért

20 fokos hőmérséklet-különbség volt az északi és a délkeleti országrész között

Boris Johnson élettársától megtagadták az amerikai vízumot

Gondosan válasszuk meg a köztes növényt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?