Gazdaság

Csökkent a világpiaci ár, mégis drágul a benzin

Pozsony | Annak ellenére, hogy az elmúlt napokban látványosan csökkent a kőolaj világpiaci ára, az a töltőállomásokon egyelőre nem látszik meg, épp ellenkezőleg, Szlovákiában és Magyarországon is drágult az üzemanyag.
Molnár Iván

2019. május 27. 13:11

- Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Március vége óta a legalacsonyabb szintre csökkent a Szlovákia számára is mérvadó Brent olajfajta ára az elmúlt héten. Míg április 25-én 75,5 dollárt is adtak a kőolaj hordójáért (159 liter), a múlt héten már a 67 dolláros szinthez közelített. Az elemzők a jelentős árcsökkenést az amerikai–kínai kereskedelmi viszály elmérgesedésére vezették vissza, ami többek szerint technológiai hidegháború kialakulását vetíti előre a világ két vezető gazdasága között, visszafogva a gazdasági növekedést is.

A kőolaj árának csökkenését az autósok egyelőre Szlovákiában és Magyarországon sem érezték meg, épp ellenkezőleg, még nőttek is az árak. Egy hónappal ezelőtt, amikor hathavi csúcson voltak a világpiaci árak, a benzin.sk üzemanyagportál felmérése szerint a 95-ös oktánszámú benzin literje Szlovákiában átlagosan 1,39, a gázolajé 1,26 euróba került.

Múlt héten a 95-ös benzin literje átlagosan már 1,43, a gázolajé 1,30 euró volt.

Az elmúlt hetek drágulását a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják. Lukáš Lipovský, az X-Trade Brokers elemzője szerint az elkövetkező hetekben ráadásul a benzin további 4, 
a gázolaj pedig 1–2 centtel drágulhat, miközben már most drágábban tankolunk, mint tavaly ilyenkor. Az elmúlt héten a Mol Magyarországon is tovább növelte az üzemanyagok árát. Múlt pénteken 5 forinttal drágult a 95-ös benzin. A változást követően Magyarországon a benzin átlagára így literenként 412 forintra emelkedett, a gázolajé pedig 416 forint maradt. (TASR, MTI, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?