Gazdaság

Bevételeink ötödét költjük élelmiszerre

Pozsony | Szlovákiában a lakosság jövedelmének átlagosan a 18,1 százalékát költi élelmiszerre, ami az Európai Unióban az egyik legmagasabb arány. Ráadásul a legalacsonyabb jövedelmű csoportoknál ennél is rosszabb a helyzet, az élelmiszerek jelenlegi drágulása így számukra okozza a legtöbb gondot.
Molnár Iván

2018. december 6. 08:34

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb felmérése szerint csak öt olyan uniós tagország van, ahol a lakosság bevételeiből nagyobb szeletet hasít ki az élelmiszer-vásárlás. A legrosszabb helyzetben Románia van, ahol a családok bevételeinek csaknem a 28 százaléka megy el élelmiszerre, ami Catalin Stoica román szociológus szerint azzal magyarázható, hogy a román családok egy jelentős része még mindig a szegénység határán tengődik. Romániát a sorban Litvánia (21,6%), Észtország (20,3%), Bulgária (19,2%) és Magyarország (18,2%) követi.

A visegrádi országok közül Szlovákiának csak Magyarországot sikerült leköröznie, ráadásul azt is csak hajszálnyira, hiszen a különbség a statisztikai hibahatáron belül mozog.

Lengyelországban ezzel szemben a lakosság bevételeinek a 16,8, Csehországban pedig a 16,3 százalékát költi élelmiszerre, nem beszélve Ausztriáról, ahol ez kevesebb mint 10százalék.„Nyugat-Európában ez az arány 8–14 százalék között mozog, ami azt jelenti, hogy ott egy nagyobb mértékű árdrágulást is kevésbé éreznek meg a háztartások. Minél szegényebb ugyanis egy ország, a lakosság annál nagyobb részét költi a jövedelmének alapvető dolgokra. Márpedig régiónk országaiban az élelmiszer és a rezsi viszi el a pénzünk nagy részét” – nyilatkozta Eva Sadovská, a Szlovák Gazdaszövetség agrárholding elemzője. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Több ezer tüntető kívánt boldog karácsonyt Orbán Viktornak

Borostyánba zárt százmillió éves madártollat találtak

A szlovák országgyűlés megválasztása

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz nagy szabású orosz támadás Ukrajna ellen

Hosszú Katinka és a magyar férfi vízilabda-válogatott az év legjobbjai a FINA-nál

16 éve volt utoljára fehér karácsony az egész országban, a Csallóköz és a Mátyusföld most is kimarad belőle

Legfrissebb galériák
Olvasta már?