Autót csak 48 ezer euróig

Pozsony |

<p>Egyre több részlet derül ki az adóköltségek tervezett szigorításáról. A pénzügyminisztérium az adócsalások visszaszorítása elleni harcról beszél, a munkáltatók az adóterhek növekedésétől tartanak.</p>

Legfeljebb 48 ezer euró lesz leírható az adóalapból a cég számára vásárolt személygépkocsi árából, és szigorúbban ellenőrzik az általános, magáncélokra is használható fogyasztási cikkek elszámolását. A pénzügyminisztérium szerint ugyanis sok vállalkozás úgy kerüli el az adófizetést, hogy mesterségesen növeli az adóalapból leírható költségeit. Ha a berendezések, például tévékészülékek vagy bútor teljes költségét le akarják írni az adóalapból, akkor bizonyítaniuk kell majd, hogy azt kizárólag a vállalkozás céljaira használják. Ha ezt nem teszik meg, akkor csak az összeg 80 százalékát számolhatják el adóköltségként. Pro és kontra„Gyakorlati példák bizonyítják, hogy a vállalkozók az adófizetés elkerüléséért olyan berendezéseket, készülékeket is a költségek között tüntetnek fel, amelyeket magáncélra használnak” – állítja Radko Kuruc, a pénzügyminiszter tanácsadója. A cégek képviselői azonban attól tartanak, hogy az intézkedés csak az adóbevételek növelését szolgálja. „Feltételezem, hogy a pénzügyminisztériumnak releváns és ellenőrizhető adatai vannak arról, hogy valóban tömeges visszaélések történtek, akkor a tervezett intézkedések érthetők – magyarázza álláspontját Martin Hošták, a Munkáltatók Országos Uniójának (RÚZ) elnöke. – Ha azonban csak benyomásokra épít a pénzügyminisztérium, akkor indokolatlannak tartom ezt az újabb adóterhet.” Bútor és autóAdószakértők szerint a vállalkozónak nem kell tartania az adóhivatal ellenőrzésétől, ha például az irodájába vásárolt bútorokat számolta el költségként, feltéve, ha az irodája címe nem azonos állandó lakhelyének címével. Elszámolhatja a bútorok vagy a tévékészülékek költségét a szállodatulajdonos is, ha bizonyítja, hogy a bútorok a szállodába kerültek. Az adóhivatal azonban ellenőrizheti, hogy valóban a szállodaszobákat szerelte-e fel a tévékkel, nem „csempészte-e” be a költségek közé a lakásába vásárolt bútorokat, vagy az elszámolt notebookkal, tablettel nem a gyerekei játszanak-e. A személygépkocsi-vásárlásra más szigorítást is terveznek: a költségeket legfeljebb 48 ezer euró értékig számolhatják el. Ha az ennél drágább gépkocsi miatt a vállalkozás veszteséges lenne, akkor az adóhivatal korlátozhatja a költségleírást. Ezzel a korlátozással nem értenek egyet a vállakozók, szerintük ugyanis nincs joga az államnak korlátozni a gépkocsi kiválasztását, ha rendesen fizetik az adót és a járulékokat. Szerintük ugyanis a gépkocsi reprezentálja is a céget, ezért indokolt lehet az ennél jóval drágább autó is. (lpj, pravda)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?