Gazdaság
A kérvényezők azokra a biztosításokra kérhetnek támogatást, amelyeket a természeti katasztrófák okozta károkra, továbbá a kártevők és a szőlőtőke betegségei által okozott terméskiesésekre kötnek   - TASR-felvétel

A szőlészetek biztosítását támogatja az állam is

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 9. 19:32

Pozsony | Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) támogatást nyújt a szőlőültetvények terménybiztosítására. A támogatás a természeti csapások okozta károk, valamint a különböző betegségek és kártevők előidézte terméskiesések biztosítására is vonatkozik. A kérvények benyújtásának a határideje május 15.

A globális éghajlatváltozás egyre több problémát okoz a szlovákiai gazdáknak. Nem csupán a szárazság, hanem a fagyok, a szélviharok és a heves esőzések is gondot jelentenek. „Feltételezéseink szerint a szélsőséges időjárási jelenségek a jövőben még gyakoribbak lesznek, ezért fel kell készülnünk a terméskiesésekre. A gazdák megsegítésének egyik konkrét módja a szőlőültetvények terménybiztosítására nyújtott anyagi támogatás” – nyilatkozta Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter.

Egyszerű igénylés

A kérvényezők azokra a biztosításokra kérhetnek támogatást, amelyeket a természeti katasztrófák okozta károkra, továbbá a kártevők és a szőlőtőke betegségei által okozott terméskiesésekre kötnek. „A kétoldalas formanyomtatvány kitöltése nagyon egyszerű, a személyi adatok mellett a kérvényezőnek fel kell tüntetnie, hogy milyen intézkedésekkel összefüggésben, és milyen földterületre kér anyagi támogatást. Meg kell indokolnia a biztosítóválasztást is” – fejtette ki Juraj Kožuch, a PPA vezérigazgatója. A szőlőültetvények terménybiztosítására nyújtott támogatásért folyamodók minden szükséges információt megtalálnak az Agrárkifizető Ügynökség honlapján (www.apa.sk/poistenie-urody).

2018. május 7. 12:57

Az agrártárca átfizeti a szőlősgazdák terménybiztosítását

Kockázati alap

„Annak ellenére, hogy a gazdákat szívesen kárpótolnánk, ezt nem tekintjük rendszerszintű megoldásnak” – fogalmazott Matečná, hozzátéve: az egyszeri karpótlás helyett tartós megoldásokat keresnek. „Olyanokat, mint például az öntözőrendszerek építése, vagy az úgynevezett kockázati alap létrehozása. A rendszerbe bekapcsolnánk a gazdákat, az államot és a biztosítókat is. A legfontosabb kérdés azonban az, hogyan oldjuk meg az úgynevezett nem biztosítható kockázatok problémáját” – fejtette ki a tárcavezető. A minisztérium egyébként már elkészítette a kockázati alappal kapcsolatos konkrét javaslatát, amely jelenleg tárcaközi egyeztetésen van.

 

Az Agrárkifizető Ügynökség a szőlőültetvények terménybiztosítására nyújt támogatást.

A kérvények benyújtásának a határideje május 15.

A támogatásért folyamodók minden szükséges információt megtalálnak az Agrárkifizető Ügynökség honlapján

(www.apa.sk/poistenie-urody).

 

Az öntözésre is jut pénz

Zuzana Peiger Ačjaková, a földművelésügyi minisztérium kommunikációs osztályának a munkatársa elmondta, hogy az agrártárca már korábban is segített a gazdáknak, valamint a gyümölcs- és a szőlőtermesztőknek. 2016-ban meghirdette az uniós támogatást az öntözőgazdálkodásra, amelyre 25 millió eurót különítettek el. „A 2016-os fagykárok enyhítésére az állam 3,5 millió euróval támogatta a gyümölcstermesztőket, az elkövetkező hetekben pedig az öntözőgazdálkodás további támogatását szorgalmazza” – mondta Ačjaková. (sb)

 

Önnek ajánljuk