Gazdaság

A kis cégek biztosítják a legtöbb munkahelyet

Pozsony | A foglalkoztatottság növelése érdekében régiónk többi országához hasonlóan Szlovákiában is hatalmas összegeket fordított az állam a nagy külföldi cégek támogatására, sokszor megfeledkezve a hazai kisvállalkozókról. A munkahelyek többsége ennek ellenére még mindig az utóbbiaknak köszönhető.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. július 18. 19:51

A szlovákiai dolgozók 56 százalékát a kis cégek foglalkoztatják   - TASR-felvétel

A Statisztikai Hivatal által közzétett legfrissebb adatok szerint Szlovákiában több mint 2,5 millió embernek van munkája. Közülük 2,17 millió az alkalmazott, nagyjából 300 ezer az egyéni vállalkozó, 72 ezer pedig olyan vállalkozó, akinek vannak alkalmazottjai. A foglalkoztatottak száma csak az elmúlt öt évben több mint 200 ezerrel nőtt, részben az elmúlt években megvalósult, állami forrásokból támogatott nagyberuházásoknak köszönhetően, a munkahelyek többségét azonban még mindig a kisebb cégek biztosítják.

 

2018. július 18. 17:50

Júniusban csaknem 35 000 fővel nőtt az alkalmazottak száma

„A foglalkoztatottak több mint felének a kis cégek biztosítanak megélhetést” – nyilatkozta Dáša Polláková, a ČSOB bank kis- és közepes cégekért felelős részlegének a vezetője, az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb elemzésére hivatkozva. A szlovákiai dolgozók 56 százalékát eszerint a kis cégek foglalkoztatják, míg a közepes cégeknél 16, a 250-nél több embernek munkát adó nagy társaságoknál pedig a 28 százalékuk dolgozik. Szlovákia ezzel azon uniós tagországok közé tartozik, ahol a kis cégek kínálják a munkahelyek többségét. Az 56%-os szlovák mutatót csak négy országnak – Olaszországnak (66%), Portugáliának (62%), Spanyolországnak (60%) és Lettországnak (58%) – sikerült meghaladnia, miközben az uniós átlag 50 százalék. Az Eurostat adatai szerint egyébként – annak ellenére, hogy a nemzetközi piacokat a multik uralják – a több mint 23 millió uniós cégnek a 93 százalékát teszik ki az olyan cégek, amelyek kevesebb mint 10 alkalmazottat foglalkoztatnak. Csak minden ötszázadik cégnek van 250-nél több alkalmazottja.

Annak ellenére, hogy a kis cégek biztosítják a munkahelyek többségét, az elemzők szerint az állam még mindig nem fordít nekik elegendő figyelmet. Polláková szerint a ČSOB rendszeresen felméri azt is, mi okozza a legtöbb gondot a szlovákiai kisvállalkozóknak. „A többségük, csaknem 60 százalékuk nem az adóterheket teszi az első helyre, hanem a folyamatosan változó jogszabályokat, amelyeknek a követése jóval nehezebb a kisvállalkozók számára, mint a nagy cégeknek, amelyeknek erre fizetett alkalmazottaik vannak” – mondta Polláková. Szerinte az elmúlt időszakban azonban egyre több kisvállalkozó panaszkodik a szakképzett munkaerő hiányára is. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?