A kis cégek biztosítják a legtöbb munkahelyet

A szlovákiai dolgozók 56 százalékát a kis cégek foglalkoztatják
Pozsony |

A foglalkoztatottság növelése érdekében régiónk többi országához hasonlóan Szlovákiában is hatalmas összegeket fordított az állam a nagy külföldi cégek támogatására, sokszor megfeledkezve a hazai kisvállalkozókról. A munkahelyek többsége ennek ellenére még mindig az utóbbiaknak köszönhető.

 

A Statisztikai Hivatal által közzétett legfrissebb adatok szerint Szlovákiában több mint 2,5 millió embernek van munkája. Közülük 2,17 millió az alkalmazott, nagyjából 300 ezer az egyéni vállalkozó, 72 ezer pedig olyan vállalkozó, akinek vannak alkalmazottjai. A foglalkoztatottak száma csak az elmúlt öt évben több mint 200 ezerrel nőtt, részben az elmúlt években megvalósult, állami forrásokból támogatott nagyberuházásoknak köszönhetően, a munkahelyek többségét azonban még mindig a kisebb cégek biztosítják.

 

„A foglalkoztatottak több mint felének a kis cégek biztosítanak megélhetést” – nyilatkozta Dáša Polláková, a ČSOB bank kis- és közepes cégekért felelős részlegének a vezetője, az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat legfrissebb elemzésére hivatkozva. A szlovákiai dolgozók 56 százalékát eszerint a kis cégek foglalkoztatják, míg a közepes cégeknél 16, a 250-nél több embernek munkát adó nagy társaságoknál pedig a 28 százalékuk dolgozik. Szlovákia ezzel azon uniós tagországok közé tartozik, ahol a kis cégek kínálják a munkahelyek többségét. Az 56%-os szlovák mutatót csak négy országnak – Olaszországnak (66%), Portugáliának (62%), Spanyolországnak (60%) és Lettországnak (58%) – sikerült meghaladnia, miközben az uniós átlag 50 százalék. Az Eurostat adatai szerint egyébként – annak ellenére, hogy a nemzetközi piacokat a multik uralják – a több mint 23 millió uniós cégnek a 93 százalékát teszik ki az olyan cégek, amelyek kevesebb mint 10 alkalmazottat foglalkoztatnak. Csak minden ötszázadik cégnek van 250-nél több alkalmazottja.

Annak ellenére, hogy a kis cégek biztosítják a munkahelyek többségét, az elemzők szerint az állam még mindig nem fordít nekik elegendő figyelmet. Polláková szerint a ČSOB rendszeresen felméri azt is, mi okozza a legtöbb gondot a szlovákiai kisvállalkozóknak. „A többségük, csaknem 60 százalékuk nem az adóterheket teszi az első helyre, hanem a folyamatosan változó jogszabályokat, amelyeknek a követése jóval nehezebb a kisvállalkozók számára, mint a nagy cégeknek, amelyeknek erre fizetett alkalmazottaik vannak” – mondta Polláková. Szerinte az elmúlt időszakban azonban egyre több kisvállalkozó panaszkodik a szakképzett munkaerő hiányára is. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!