665 euró a nettó átlagbér

665 euró a nettó átlagbér
Pozsony |

<p>A fizetések szempontjából Szlovákia régiónk középmezőnyébe tartozik: a nettó havi átlagbér az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat szerint tavaly 665 euró volt.</p>

A Postabank elemzése szerint a környező uniós tagországok közül ezzel sikerült megelőzni Lengyelországot és Magyarországot is. A lengyel nettó átlagbér nagyjából 30, a magyar 130 euróval marad el a szlováktól. Az alacsony magyar nettó fizetés a Postabank elemzői szerint az alkalmazottak nagyobb adó- és járulékterheivel magyarázható. Az Európai Unióban azonban még így sem ők a legrosszabbul fizetett munkavállalók, hiszen a nettó havi átlagbér Bulgáriában 325 euró, és Romániában sem haladja meg a 400 eurót. Régiónk országai közül ugyanakkor több is lekörözi Szlovákiát. Csehországban például a nettó átlagbér 726 euró, és a szlovákiainál nagyobb fizetést kapnak a horvátok, a szlovének és az észtek is. A nettó átlagfizetés azonban az egyik említett országban sem haladja meg az ezer eurót, ami azonban tőlünk nyugatabbra teljesen normálisnak számít. Ausztriában 2320 euró a havi átlagbér, Svájcban több mint a duplája, eléri az 5131 eurót. Az uniós tagországok közül a luxemburgiak viszik haza a legtöbbet, 3188 eurót, amit a svédek és a britek követnek, mindkét országban 2800 euró körül mozog az átlagkereset. Csak összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban ez 2361, Japánban pedig 2269 euró.A Postabank elemzői figyelmeztetnek azonban arra, hogy az említett bérek csak az országos átlagot tükrözik, miközben az egyes államokon belül is jelentős eltérések lehetnek. Sokaknak a szlovákiai átlagnak számító 665 eurós fizetés is elérhetetlen álomnak tűnik. Figyelembe kell venni azonban az egyes országok árszínvonalát is. A skandináv országok bérei ugyan vonzóak, ehhez azonban tudni kell, hogy Dánia, Svédország és Finnország a világ legdrágább állama, a lakosság vásárlóereje így alacsonyabb, mint az első látásra tűnhet. (mi, SITA)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?