2017 az euró éve volt

euró dollár
Frankfurt |

Tavaly 13 százalékkal erősödött az euró az amerikai dollárral szemben, ilyen látványos erősödésre a közös európai fizetőeszköz esetében 2003 óta nem volt példa.

A tavalyi utolsó negyedévben ugyan megállt a dollár gyengülése a fontosabb devizákkal szemben, összességében azonban így is jelentős veszteséggel zárta az évet. Miután a dollár index 2016-ban másfél évtizedes csúcsra kapaszkodott, tavaly közel 10%-ot esett.

A dollár egész éves gyengélkedésében fontos szerepe volt annak, hogy 2016 végén, Donald Trump elnökké választását követően elszálltak a befektetők várakozásai, tavaly azonban megfordult a széljárás. A piaci szereplők elkezdtek kijózanodni, hogy Trump nagyszabású gazdaságpolitikai elképzelései talán mégsem pörgetik majd fel annyira az amerikai gazdasági növekedést, illetve az inflációt, hogy arra az amerikai jegybank is a korábban vártnál jóval szigorúbb monetáris politikával reagáljon. Bár a Fed végül tavaly decemberben ismét kamatot emelt, emellett pedig az amerikai elnöknek sikerült elfogadtatnia az elmúlt négy évtized legnagyobb adóreform-csomagját, a dollár ereje nem tért vissza. Az euró árfolyamát tavaly az repítette, hogy a politikai kockázatok (francia és holland választás) lecsengése mellett olyan gazdasági növekedés bontakozott ki az euróövezetben, amire a válság előtti időszak óta nem volt példa. A növekedési mutatók és bizalmi indexek több éves csúcsra kapaszkodtak, így az Európai Központi Bank döntéshozói is sokkal optimistábbá váltak, ami az euró árfolyamán is meglátszott. (TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?