2010-ig stabilan nő a reálbér

Pozsony. Tegnap a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) a várakozásoknak megfelelően változatlan szinten, 4,25%-on tartotta az irányadó, kéthetes repo kamatot. A jegybank 2007 áprilisa óta nem változtatott a kamatszinten.

Pozsony. Tegnap a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) a várakozásoknak megfelelően változatlan szinten, 4,25%-on tartotta az irányadó, kéthetes repo kamatot. A jegybank 2007 áprilisa óta nem változtatott a kamatszinten. Ivan Šramko jegybankelnök közlése szerint a monetáris tanács egyetlen tagja sem javasolta, hogy változtassanak az alapkamaton, pedig az infláció mértéke, ha visszafogottan is, de folyamatosan nő, főleg az élelmiszereknek és az üzemanyagoknak köszönhetően. Banki elemzők már korábban jelezték, nincs ok a változásra. Mária Valachyová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint a nemzeti bank rövidesen összhangba hozza az alapkamatot a frankfurti Európai Központi Bankéval (ez most 4%). Valachyová úgy látja, a kamatharmonizálás már májusban megtörténhet. Ennek a realitását az adja, hogy az Európai Bizottság május 7-én dönt Szlovákia 2009-es euróövezeti tagságáról.

A nemzeti bank kissé emelte az idei infláció mértékére vonatkozó prognózisát. Eszerint az éves pénzromlás mértéke 3,2% lesz a korábban várt 2,9 százalék helyett, 2009-ben 3%-ot, 2010-ben pedig 3% alatti ütemet vár. Ami pedig a gazdaság növekedési ütemét illeti, az NBS legfrissebb előrejelzése 2008-ban 7,4%-kal, 2009-ben 6,9%-kal, 2010-ben pedig 6,5%-kal számol, ezzel párhuzamosan pedig az inflációtól megtisztított reálbérek a vizsgált időszakban évente legalább 3,5%-kal nőnek. (č, s)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?