Folyamatosan kapcsolják ki a hazai szolgáltatók 3G-s hálózatokat

 Az Orange tervei szerint három héten belül a teljes országban végeznek a folyamattal, és lekapcsolják a 3G-t  

Csaknem száz – elsősorban nyugat-szlovákiai – településen kapcsolja le véglegesen a 3G-s hálózatot az Orange. De nemcsak az Orange, az O2 is elkezdte a folyamatot, a Telekom pedig már le is állította a ma már korszerűtlennek minősülő 3G-t.

Az Orange bejelentette, hogy csaknem 100 településen állítja le 3G-s hálózatát. Az érintett helyek listáját a szolgáltató weboldalán találhatják, de az Orange SMS-t is küld az ügyfelek számára a leállásról. Ha még az ön falva, városa nincs az érintett települések között, az csak annyit jelent, hogy hamarosan oda is elér a kikapcsolási hullám. A kikapcsolásnál az ügyfelek egy rövid, 20 percet nem meghaladó leállást tapasztalhatnak, ezt követően a készülék automatikusan visszajelentkezik a hálózatra – állítja tájékoztatásában a szolgáltató. Ha ez mégsem történne meg, akkor érdemes újraindítani a készüléket. Az Orange tervei szerint három héten belül a teljes országban végeznek a folyamattal, és lekapcsolják a 3G-t.

Ha valaki a 4ka ügyfele, és eddig az Orange 3G-hálózatát használta ott, ahol a 4ka-nak nem volt lefedettsége (ezt kínálta a két operátor közötti nemzeti roamingmegállapodás), számukra jó hír, hogy ezentúl ők is a 4G-hálózaton netezhetnek.

Nemcsak az Orange, de az O2 is elkezdte a 3G lekapcsolását, igaz, az ő terveik szerint két évig fog tartani a folyamat, míg mindenhol végeznek a leállítással. Egyelőre két járásban kapcsolták ki a 3G-t, a további menetrendről folyamatosan tájékoztatni fogják az ügyfeleket – ígéri az O2.

A 3G-hálózatot elsősorban azért akarják leállítani, hogy frekvenciasáv-szélességet szabadítsanak fel. Az így elérhető frekvenciákat a mobilhálózatok újabb, gyorsabb generációira szeretnék felhasználni, ezzel magasabb minőséget tudnak elérni, ráadásul még energiát is megtakarítanak vele, mivel az elavult 3G sokkal energiaigényesebb, mint a 4G vagy az 5G. A 3G-hálózat forgalmát fokozatosan minimálisra csökkentették. Az ügyfelek már átálltak a 4G-re vagy 5G-re. Ha csak hang- és SMS-szolgáltatást vesznek igénybe az ügyfelek, akkor ezt továbbra is megtehetik, 2G-hálózatot használva.

A leginkább érintettek azok az ügyfelek lesznek, akik csak olyan mobillal rendelkeznek, amely legfeljebb ezt a hálózatot támogatja (jellemzően a régebbi készülékek), és a telefonon használják a mobilinternetet. A régi hálózat megszűnése után ők már csak a 2G-hálózaton keresztül tudnak majd internetezni, amely csak nagyon alacsony sebességet biztosít. Az egyetlen megoldás a készülékcsere lehet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?