Filmek

Tomb Raider: Játszani jobb volt

Régóta ismert tény, hogy videojátékok alapján sohasem készülnek jó filmek. Pedig Hollywood rendre próbálkozik, van, hogy a templomosok ellen küzdő aszaszinokat viszi vászonra (Assassin’s Creed), van, hogy az orkok háborúját (Warcraft: A kezdetek), de a végeredmény minden esetben csalódást keltő, mert a filmesek még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy ami a konzolon vagy a számítógépen működött, nem biztos, hogy a moziteremben is fog. Talán a Tomb Raider végre ráébreszti őket erre.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 21. 14:49

Alicia Vikander - Képarchívum

A kincseket kereső, indákon lengedező kalandornő, Lara Croft jó néhány játékban mutathatta meg erejét, és a filmesek is felfedezték maguknak a 2000-es évek elején, hogy két rémesen bugyuta mozit hozzanak össze az alapanyagból Angelina Jolie főszereplésével. Hogy mindezek után miért kellett ismét filmet készíteni a gamerek egyik kedvenc kalandjátékából, azt elképzelni sem tudom. Mert az új Tomb Raider bántóan együgyű, helyenként logikátlan film, amit egyedül a szépen megkoreografált akciójelenetei miatt lehet dicsérni.

Ami a külcsínt illeti, a film nem okoz csalódást: szépen mutat a vásznon a biciklis verseny, ügyesen van megrendezve az összes üldözéses jelenet, jó nézni például, ahogy Lara a kikötőben kergeti a rosszfiúkat. Ám ami emögött van, már közel sem ennyire megnyerő: a cselekményt a két legutóbbi játék történetéből gyúrták össze, ennek megfelelően zavaros és klisés. A fiatal Lara az apját keresi, közben pedig a messzi Japánban keveredik misztikus és veszélyes kalandokba, és még a sablongonosz vállalatigazgatóval (Walton Goggins) is meg kell küzdenie.

Bár a Tomb Raider részben eredetfilm szeretne lenni, ezt elég ügyetlenül valósítja meg: igyekszik mindent a néző szájába rágni, szinte minden jelenettel szeretné tudatni, hogy Lara nagyon okos és merész lány, de szegény tapasztalatlan és hiányzik neki az apja. Ha nem érezné úgy az ember, hogy a filmet leginkább óvodásoknak készítették, még a logikai bukfenceken is túltenné magát, viszont a sztori minden szempontból gyengébb, mint amit a film alapjául szolgáló, 2013-as Tomb Raider játék szállított. Még az sem menti a mozit, hogy az alkotók láthatólag a fizika törvényeivel tisztában voltak, így a huszonéves Lara (akit Alicia Vikander mindent beleadva, szerethetően alakít, de a forgatókönyv zagyvaságaival ő sem tud mit kezdeni) most nem karatéz le három nagydarab mamelukot, és a cápát sem üti szájon, ahogy tette Angelina Jolie egykoron. De alighanem elég sokat elmond egy filmről, ha ezek a legfőbb értékei.

Tomb Raider. Amerikai akciófilm, 2018, 118 perc. Rendezte: Roar Uthaug. Szereplők: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu.

Gera Márton

Önnek ajánljuk

Megvonta a támogatást a magyar kormány az alistáli szélsőséges rendezvénytől

Bugár: Kétszer ajánlottam fel a lemondásomat az elmúlt időszakban

Két holttestet találtak egy szenicei kútban

A tűzvész óta először tartottak misét a Notre-Dame-ban

Az SaS módosítaná a nyelvtörvényt

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Legfrissebb galériák
Olvasta már?