Heves vitával indult a Fico mentelmi jogáról szóló ülés

ficoparlamentbenuldogel

Robert Fico (Smer) egykori miniszterelnök kiadásáról tárgyaltak csütörtökön a parlamentben. A koalíciós pártok szabad kezet adnának a bűnüldöző szerveknek, a Smer képviselői viszont továbbra is az ellenzék elhallgattatásáról beszélnek.

Anna Andrejuvová (OĽaNO), a mentelmi bizottság elnöke ismertette a határozatot, melyet szerda este hagytak jóvá, miután Ladislav Masár, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) főügyész által megbízott ügyésze, valamint Fico jogi képviselői tájékoztatták a testület tagjait. A jelenlévő 10 képviselőből 7-en támogatták a képviselő kiadását a rendőrségnek, a Sme rodina két politikusa tartózkodott. Ján Krošlák (OĽaNO), parlamenti képviselő a TASR hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozatában kifejtette, Fico kiadását nem támogatta, a szavazás során ő is tartózkodott. Hangsúlyozta, Ficót felelősnek tartja, amiért hagyta, hogy a maffia uralkodjon az országban. „De azt gondolom, a tanúk befolyásolásának és a vizsgálat meghiúsításának megakadályozása helyett inkább politikai lejáratásról és megalázásról van szó” – véli Krošlák.

Az ellenzék politikusai azt javasolták, hogy titkos szavazással döntsenek a Smer elnökének mentelmi jogáról – erre azonban a parlamentnek is rá kell bólintania. Írásban 35 képviselő kért szót, főként a Smer és az ellenzéki pártok képviselői kapcsolódnak be a vitába. Elsőként Anna Zemanová (SaS) frakcióvezető szólalt fel, beszédét végig feszültség kísérte. Kijelentette, Fico gyáván viselkedik. „A volt kormányfő nem védett faj” – mondta, majd hozzátette: „A háromszoros kormányfő sem élvezhet kiváltságokat, ugyanolyan jogai vannak, mint bármely állampolgárnak”. Hangsúlyozta, a parlament nem bíróság, a képviselők arról szavaznak, szabad kezet adnak-e az igazságszolgáltatásnak. „A törvény előtti egyenlőség mindenkire vonatkozik” – tette hozzá. Úgy véli, Ficónak vállalnia kell a felelősséget a tetteiért. „Mitől fél, ha ártatlan?” – kérdezte. Felszólította az egykori miniszterelnököt, ne bújjon a képviselőket illető mentelmi jog mögé.

A kokaintól a tyúkokig

A Smer képviselőit sikerült kiprovokálnia, Fico bekiabálta, hogy „kokaint szívott-e”. Jana Vaľová (Smer) szintén ingerülten tiltakozott. Ze- manová leszögezte, fontosnak tartja, hogy az eljárás „az utolsó pontig” a törvénynek megfelelően haladjon. Ľuboš Blaha (Smer) „utolsó fasisztának és nácinak” nevezte őt, illetve a koalíciót, amiért szerinte tönkre akarják tenni az ellenzéket.

Štefan Kuffa (az ĽSNS listáján került a parlamentbe) arra kérte a képviselőket, ne támogassák Fico kiadását. Úgy véli, a parlamenti képviselők státusza az elmúlt években nagyon meggyengült. Figyelmeztetett, olyan folyamat indulhat el, amely felőrli a többi képviselőt is. Andrej Stančík (OĽaNO) kijelentette, „arról döntünk, Fico egyszerű vagy felsőbbrendű ember-e”.

Fico hülyének nevezte Zemanovát, majd elmondta, a Smer soha nem állt a nyomozás útjába. „A Smer soha nem akadályozta, és nem is fogja akadályozni semmilyen bűncselekmény vizsgálatát, másrészt viszont nem hagyjuk, hogy bezárjanak minket, mint a tyúkokat, csak azért, hogy befogják a szánkat. A mai nap is mutatja, az egyetlen céljuk az ellenzéki politikusok bezáratása, a képviselői mandátumuk elvétele, hogy 2024-ben a választás idején azt mondhassák, mi vagyunk az egyetlenek, minket válasszanak” – vágott vissza a volt háromszoros miniszterelnök. Megjegyezte, a parlamenti képviselők már nem rendelkeznek büntetőjogi mentességgel, Zemanová pedig a mentelmi jogról szóló kijelentésével félrevezeti Szlovákia polgárait. A koalíciós képviselő válaszában azt mondta, a Smer tagjai attól félnek, ha Fico börtönbe kerül, énekelni fog a gaztettekről.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes közösségi oldalán megjegyezte, véget értek azok az idők, amikor a Smer és a Hlas tagjai a törvények felett álltak, mikor „a rendőrség vakon a maffia kezében volt”. „Ma egyetlen képviselő sem felsőbbrendű ember. Egyenlőek vagyunk a törvény előtt – ez Ficóra is érvényes” – véli.

Lojalitás

A Smer-frakció álláspontját Blaha adta elő, a beszédét azonban fel kellett függeszteni a Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter leváltásáról szóló szavazás miatt. A párt tagjai aktívan élnek a 2 perces rendelkezésükre álló idővel, melyet az egyes felszólalások után használhatnak fel tényszerű megjegyzésekre. Blaha az SaS és az OĽaNO tagjainak iskolai végzettségét boncolgatta – gúnyos megjegyzésekkel illette a képviselőket. Ezt követően a Gesta-póhoz hasonlította a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséget (NAKA), a koalíciót pedig azzal vádolta, likvidálni akarja az ellenzéket. Fico megjegyzésében szolidaritást vállal Kaliňákkal, aki szerinte törvénytelenül van rács mögött.

Időzítés

A vita feltehetően elhúzódik, csütörtökön 2 órától a képviselők kérdéseket intézhetnek a kormány tagjaihoz, így a vita 3 óra után folytatódott. Pénteken általában kora délután véget ér az ülés, hétfőn pedig nem tárgyal a parlament, így valószínűleg kedden folytatódik Fico ügyének megvitatása. Az ügyészség azzal indokolta Fico előzetes letartóztatását, hogy fennáll a veszélye a tanúk és szakértők befolyásolásának. Adódik a kérdés, a hosszadalmas folyamatra való tekintettel mennyire lesz megalapozott Fico vizsgálati fogságának elrendelése.

A Smer sajtótájékoztatót is tartott, mely keretén belül a pártelnök megismételte, a kormány célja az ellenzék megsemmisítése. Fico nyilvánosan kijelentette, soha nem fog beleegyezni a parlamenti képviselők kiadásába. Állította, a képviselői mandátumot védi a mentelmi jog, ha vizsgálati fogságba kerül, nem tud képviselőként dolgozni.

Az ellenzék összezár

Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke jelezte, pártja nem támogatja Fico kiadását. Hasonló magatartás várható a szélsőséges Republika képviselőitől. Milan Uhrík, a párt elnöke elmondta, nem vonják kétségbe Fico meggyanúsítását, a rendőrség azonban bűnösségét úgy is bizonyíthatja, hogy szabadlábon van. Kotleba nem lát okot Fico őrizetbe vételére, ezért pártja a parlamentben nem szavazza meg az ügyész kérelmét.

Peter Pellegrini (Hlas) szintén közölte, nem támogatják a hozzájárulási kérelmet. Ezt azzal indokolta, nem biztosak benne, hogy az igazságszolgáltatásnak adnák ki a képviselőt, mivel kétségeik vannak afelől, hogy Szlovákiában működik az igazságszolgáltatás, vagy a politikai elit javára befolyásolják azt. Hozzátette, a koalíciós képviselő mentelmi jogának felfüggesztését sem támogatná.

Fico számíthat az ellenzék támogatására, jelenleg kérdéses a Sme rodina hozzáállása. Egyelőre úgy tudni, szabad kezet kaptak a voksolásnál, a szavazásig azonban napokat kell várni, s az aktuális politikai fejlemények fényében változhat Boris Kollár pártjának véleménye.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?