Régió

Elkezdődött az adaptációs időszak

Vágsellye | Az alsó tagozatos tanulók egy hónapja, a nyolcadik és a kilencedik osztály hétfőn tért vissza az iskolába. A gyerekek hamar megszokták a régi-új helyzetet.
Tornyai Bianka

2021. április 21. 19:25

Dunaszerdahely
Illusztrációs felvételek - Somogyi Tibor felvétele

A vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda alsó tagozatán március 15-én kezdődött újra a tantermi oktatás. Az első héten tapasztalt nem megszokott reakciók, viselkedés azóta javult, tulajdonképpen ott folytatták a munkát, ahol kilenc héttel korábban abbahagyták.

Kezdeti nehézségek

Lelovič Andrea, a harmadik évfolyam osztályfőnöke arról számolt be, hogy a visszatérés utáni első napokban a gyerekek nyersen, bárdolatlanul viselkedtek egymással. „Mindenki arról beszélt, mennyire visszavágynak a gyerekek az iskolába, vágynak a közösségre, de mikor újra találkoztunk, úgy tűnt, mégsem egészen így van. Sokszor meglepően élénken reagáltak egy-egy helyzetben, barátságtalanok, érzéketlenek, néha durvák voltak egymással. Beletelt néhány napba, mire ez javulni kezdett. Sok-sok beszélgetés kellett ahhoz, hogy visszazökkenjenek. Főleg arról kérdeztem őket, hogyan élték meg a bezártságot, a járványhelyzetet, mi hiányzott nekik az elmúlt időszakban. Egyértelműen az derült ki, hogy a társakat, a barátokat, a bandázást, a közös játékot, a másokkal való találkozást hiányolták. 

Hamar visszaszoktak

Húsvét után már egészen más, sokkal jobb lett a hangulat, nem kell őket fegyelmezni, nagyon helyesek, vidámak. Szépen megértették azt, hogy ismét feladataik, kötelességeik vannak, amelyeket itt és most kell megoldani, nem lehet délutánra, estére vagy másnapra halasztani. Nagyon jól bevált, hogy az óra elején és végén még most is hagyunk időt a beszélgetésre. Az első napokban úgy tűnt, hogy elfelejtettek írni, szinte olvashatatlan volt a kézírásuk, de szerencsére elég volt a figyelmeztetés, és ebben is határozottan érzékelhető a javulás” – fejtette ki a pedagógus. Úgy véli, az lenne még jobb, ha a többi évfolyamba járó gyerekkel is tudnának érintkezni, az udvaron játszani, találkozni és nem kellene minden osztályt szeparálni, szerencsére egyelőre egyik gyereknél sem vette észre, hogy olyan szinten megszenvedte volna a bezártságot, hogy szakember segítségére lenne szüksége, vagy hosszú távú következményei lennének.

„Azt látom, jót tesz nekik, hogy odafigyelünk rájuk, kérdéseket teszünk fel nekik, érdeklődünk felőlük, elmondhatják a véleményüket. Most nem az a cél, hogy mindenáron haladjunk a tananyaggal, hanem hogy újra megszokják, hogy dolgozni kell. Ennek ellenére észrevehetően nagyobb a munkakedvük, egy-egy feladathoz nagyobb lelkesedéssel fognak hozzá, de ezt azzal is igyekszem elősegíteni, hogy több választható feladatot kapnak”

– egészítette ki Lelovič Andrea.

Megjegyezte, az alsó tagozaton nem kellett két-három hétre szóló adaptációs tervet készíteni, mint a nyolcadik és a kilencedik osztályban, de az iskola igazgatójával történt egyeztetés alapján az első napon egyáltalán nem volt tanulás, illetve a hét végéig arra helyezték a hangsúlyt, hogy felmérjék, ki hányadán áll, hol vannak hiányosságok, mit sikerült a gyerekeknek elsajátítaniuk a távoktatás során. Elmondta, inkább az átvett tananyagot kellett ismételni, elmélyíteni a tudnivalókat, de nem tapasztalt nagyobb hiányosságokat, nem kellett még egyszer átvenni semmit. Hangsúlyozta, példaértékű volt a gyerekek és a szülők hozzáállása, segítsége is. 

Dunaszerdahely

Nincsenek hiányosságok

Mészáros Ildikó, a kilencedikesek osztályfőnöke azt tapasztalta, hogy a legtöbb tanuló örült a hétfői visszatérésnek, de voltak néhányan, akiknek kimondottan előnyös volt a távoktatás.

„Vegyes érzésekről számoltak be a tanulók. Voltak, akik már nagyon várták a visszatérést, de többen elmondták, hogy nagyon jól érezték magukat otthon. Észrevehetően jobban teljesítettek néhányan otthon, mint az iskolában, például aki integrált képzési formában tanul. Ez a bizonyítványokban is megmutatkozott. Azért a többség várta azt, hogy újra együtt lehessen a barátaival, ismét lehessen csipkelődni, udvarolni egymásnak. Azonnal megtalálták a közös hangot egymással. A kilencedikes osztály egyébként is nagyon összetartó, aranyos osztály, nagyon szeretnek együtt lenni, sokszor szerveztünk közös kirándulásokat, biciklitúrát, sétákat. Máris felmerült, hogy jó lenne megint kimenni együtt a Vág partjára sétálni, beszélgetni”

– mondta el Mészáros Ildikó.

Az első napon három osztályfőnöki órát tartott, amelyre rövid, a járványról, a karanténról és a távoktatásról szóló kérdőívvel készült. Kifejtette, sok mindent le tudott szűrni a válaszokból, voltak, akik átestek a Covid-19-betegségen, másokat pedig sajnos nagyon közelről érintett a járvány, hiszen történtek halálesetek egyes családokban. Az adaptációs időszak egyelőre két hétig fog tartani, minden nap öt órájuk lesz a tanulóknak, majd közben a pedagógusok megítélése alapján eldöntik, szükséges-e ezt az időszakot három hétig kihúzni. Mészáros Ildikó fizika szakos pedagógus azt tapasztalta, hogy a távoktatás során is jól lehetett haladni a tananyaggal.

„Nem voltak iskolai rendezvények, amelyek miatt elmaradtak volna az órák. Csak a személyes kontaktus hiányzott, hogy lássam, hogyan dolgoznak, esetleg hol akadtak el, miben kellene segíteni, illetve a szemkontaktus, hogy a tekintetükből lássam, megértették-e a magyarázatot. Ezek nélkül sokkal nehezebb a tanítás. Haladtunk, de nem olyan hatékonyan, ahogy az iskolában lehet. Most főleg a gyakorlás lesz a cél, az átvett tananyag elmélyítése, megerősítése”

– tette hozzá.

Az osztályfőnök nem gondolja, hogy évet kellene ismételni, hiszen munka folyt a távoktatás alatt. Még annak is megtalálták a módját, hogy a tanulás mellett a versenyekre is felkészítsék a tanulókat. „Nagyon szép eredményeket értek el például az olimpiákon: történelemből, fizikából, matematikából, kémiából járási szinten az első három helyre bekerültek. A tanítás mellett feleltettünk, teszteket írattunk, feladatokat adtunk nekik, tehát az értékelést is meg tudtuk oldani” – zárta Mészáros Ildikó.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Mi lesz a raktárban álló vakcinákkal?

AstraZeneca
Frissítve

Szlovákiában felfüggesztik az AstraZeneca-vakcinával történő oltást

Komárom

96 településen újulnak meg a templomok Szlovákia-szerte

Zuzana Čaputová

Čaputová részvéttáviratot küldött Putyinnak

alvás k

Az alváshiány fokozza a cukorbetegség esélyét

Új Szó

Miről ír a szerdai Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.