Égetően szükséges a FÖLDREFORM

Az ingatlantulajdont, beleértve a földtulajdont is, mindig is az állam szabályozta. Meghatározza a földek öröklési, tulajdonlási és használati módját. A létező szocializmus idején – 1950 és 1989 között – a szocialista használati jog felülírta a magántulajdont, a kommunista kormányzat pedig nem akadályozta a telkek nagyarányú felaprózódását. A rendszerváltás után elfogadták a telekegyesítések szabályait, az ún. telekjogi rendezést, azonban az elmúlt harminc évben mindössze 430 (!) kataszter került rendezésre, ami az ország területének mindössze 12%-a, így érintetlenül maradt további 3103 kataszteri terület! Ez az „iram” kissé lassú.
Pártsajtó

2020. július 29. 15:18

Simon Zsolt
Simon Zsolt - TASR-felvétel

Ezért van az, hogy napjainkban a telkek (parcellák) sok esetben 10-15 vagy még több tulajdonos között oszlanak meg. Ez a tulajdonosi struktúra ellehetetleníti a tulajdonjog hatékony és gyors érvényesítését. Akadályt jelent az infrastrukturális befektetések előkészítésénél (a telkek felvásárlása ill. kisajátítása nem ritkán tovább tart, mint az utak megépítése), a hatékonyabb természetvédelemben (a nemezti parkok zónákra osztása), akárcsak a  a mezőgazdasági támogatásoknál elosztásánál.

A további részmegoldások fölöslegesek és nem vezetnek sehová. A jelen felaprózott telekviszonyait nem lehet csak az öröklésről szóló törvénymódosítással megszüntetni úgy, hogy közben nem kerül sor a tulajdonrészek egyesítésére. Vagy fordítva, ésszerűtlen a telkeket egyesíteni, ha öröklés útján ismét elaprózhatóak. Átfogó, a 21. századra szabott földreformra van szükség.

A földreform méreteiben az egyik legnagyobb reformintézkedés. Minden falut és várost, valamint több mint 2 millió polgárt érint közvetlenül.

A Szlovákiának folyósítandó uniós milliárdok (az EU jövő generációs alapja) egyik hatékony felhasználási módja lehetne a földreform finanszírozása. Ezért felhívjuk a kormánykoalíció figyelmét arra, ill. kérjük őket, hogy ne mulasszák el földreform megvalósításának karnyújtásnyira lévő esélyét, amelynek alapján:

  • a támogatások a valós tulajdonra és bérleti szerződésekre lesznek kifizetve
  • jelentősen felgyorsul az infrastruktúra fejlesztése – utak, ipari parkok stb. építése
  • gyorsabb és könnyebb lesz a természetvédelem és a védett területek zónákra osztása
  • felgyorsul a már létező utak és vasutak stb. alatti telkeket érintő zavaros tulajdonviszonyok végleges rendezése

A Magyar Fórum 10 éves időtávban megvalósítandó földreformot javasol, ami átalakítaná a használati- és tulajdonjogot és eltávolítaná a parcellák felaprózottságát.

 Javasoljuk:

1. cca. 850 millió euró elkülönítését a telekjogi rendezésekre (egy kataszter átlagnagysága kb. 1000 ha, hektáronként az átlagköltség a szlovák földművelési tárca árjegyzéke szerint 2017-ből 270 000 €.)

  • Költségcsökkentést javaslunk – légi felvételek segítségével.
  • Nem szükséges helyben fizikailag kijelölni minden tulajdonos parcelláját, csak a használat szerint.
  • Nem szükséges azonnal elkészíteni a tervdokumentációt például azokra a földutakra, amelyek nem kerülnek azonnal megépítésre.
  • A telkek egyesítése először papíron legyen megvalósítva.

2. A jelenlegi földbérlőket motiváljuk, hogy a földegyesítés aktív kezdeményezői legyenek, mégpedig azzal, hogy a bérleti szerződések a telekegyesítéseknek a Kataszteri Hivatalba való bejegyzése után is érvényben maradnak, és csak aktualizálják őket az új telekviszonyok szerint (például a jelenlegi 50 szétaprózott telek helyet 3 egyesített telket fognak bérelni ugyanattól a tulajdonostól).

3. Ahol a telekjogi rendezés végbement, ott nem engedélyezni a parcellák további felaprózását és albérleti szerződések megkötését. A Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) a valós állapot után fizeti ki az agrártámogatásokat. (Elhárulnak a dotációk körüli problémák.)

4. A Polgári Törvénykönyv örökösödésre vonatkozó részének megváltoztatása úgy, hogy megakadályozzák a telekjogi rendezés utáni parcellaaprózást.

5. Lehetővé tenni a közbirtokosságok felosztását ott, ahol azok nem működnek. A közbirtokosságok és úrbérességek helyzetének megoldásához, szükséges a még az 1898-ból származó szabályozás átalakytása. Számos közbirtokosság az érvényes jogszabályok szerint regisztrálva sincs, mert a szétaprózott telekviszonyok miatt ez kivitelezhetetlen volt.

 6.  Az állam biztosítja a törvény végrehajthatóságát a földtulajdon területén, valamint ennek a természeti kincsnek a hatékony felhasználását; lehet, hogy ez nehezen hihető, de jelenleg az állam erre a gyakorlatban sokszor nem képes!

 7. A reform segít a még a szocializmus idejéből visszamaradt, az állami infrastruktúra építése során keletkezett hiányosságok felszámolásában is, hiszen máig vannak az állam részéről tulajdonosaiktól fel nem vásárolt rendezetlen parcellák. A telekjogi rendezés keretében ez is megoldhatóvá válik. 

 Ez a földreform alapja.

A reform kedvezne a földtulajdonosoknak, mert növelné a vagyonuk értékét, és hatékonyabban élhetnének az alkotmány által garantált tulajdonjogaikkal. A földek birtoklása, bérbe adása és a támogatások kifizetése jóval egyszerűbb és átláthatóbb lenne. E nélkül, ha maradnak az átláthatatlan és bonyolult tulajdoni és bérleti viszonyok, az ország és különösen az agrárium fejlődése nehezen elképzelhető. 

 Ilyen földreformra égetően szükség lenne.

Simon Zsolt

a Magyar Fórum elnöke

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Suzuki Vitara

Egy meglepően jó mild-hybrid

Peter Kažimír

Folytatódik a harc a jövő évi minimálbérért

A szlovák állampolgárságot elveszített magyarok nem örülhetnek az új tervezetnek

koronavírus szájmaszk

5 tipp a nyári maszkviseléshez

XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek súlyosan megbetegedett bajorországi útja után

A gyerekek minden korcsoportja fogékony a koronavírusra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.