Egészség

Sok előnye van annak, ha valaki klinikai vizsgálatban vesz részt

Szlovákiában még mindig sokan nem ismerték fel, milyen előnyökkel jár, ha valaki klinikai vizsgálat résztvevője. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a szomszédos Csehországgal összehasonlítva nálunk egyharmaddal kevesebb a résztvevők száma. Tudni kell, hogy nagyon sok beteg számára a klinikai vizsgálat jelenti az utolsó lehetőséget arra, hogy legyőzze a gyógyíthatatlan betegét.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. május 28. 19:06

Illusztráció - Fotó: pixabay

Mostantól könynyebben juthatnak az emberek a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos információkhoz, mégpedig annak az ingyenes online tanácsadónak köszönhetően, amelyet az Innovatív Gyógyszeripari Szövetség (AIFP) a Betegek Jogvédelmi Szövetségével együttműködve indított el. 

A klinikai vizsgálat több fázisban zajlik, mégpedig nagyon szigorú feltételek között. Célja az, hogy a gyógyszer vagy a gyógymód hatékonyságát és biztonságát igazolja. Enélkül egyetlen gyógyszer sem kapná meg a forgalmazási engedélyt, és a betegeknek esélyük sem lenne arra, hogy a megfelelő kezeléshez jussanak. Rendkívül hosszú – 12-13 év – az az idő, ami egy molekula felfedezése és a belőle készült gyógyszer forgalmazása között eltelik. „Egy-egy gyógyszer kifejlesztésének átlagos költségei a 2 milliárd amerikai dollárt is elérik, s ezt kizárólag a gyártó fedezi. Ez azt jelenti, hogy a klinikai vizsgálat keretében sem a kezelés, sem a betegellátás anyagilag nem terheli sem a pácienst, sem a betegbiztosítót” – magyarázta Katarína Slezáková, az AIFP ügyvezető igazgatója. 
 

Lépésről lépésre

Az online tanácsadó arra szolgál, hogy a beteg információkat szerezzen azokról a folyamatban lévő klinikai vizsgálatokról, amelyek hasznosak lehetnek számára. Ezeket az információkat érthető formában kapja meg nemcsak a beteg, hanem a kezelőorvos is, ezzel megkönnyíti a beteg, a kezelőorvos és a vizsgálatot végző központ közötti kapcsolatfelvételt.

1. A beteg kinyitja a www.aifp.sk honlapot.

2. Kitölti az online formanyomtatványt, amellyel tájékoztatást kér a Szlovákiában folyó valamennyi klinikai vizsgálatról, különös tekintettel a konkrét diagnózisra.

3. A kérvény elküldése után a beteg értesítést kap a kérvény megérkezéséről.

4. A névtelen kérvényt orvostanhallgatókból álló csoport kapja meg, amely néhány éve irányítja a tanácsadót Csehországban.

5. A diákok – független, nyilvánosan hozzáférhető forrásokból – kikeresik a folyamatban lévő klinikai vizsgálatokat, konzultálnak az orvosokkal. 5 napjuk van arra, hogy válaszoljanak a kérvényezőnek.

6. A beteg tájékoztatást kap az éppen folyó klinikai vizsgálatokról, különös tekintettel a beteg diagnózisára.

7. Az e-mailben két csatolmány van: az egyik a betegé, a másikat átadja kezelőorvosának.

8. A kezelőorvos segít a betegnek, hogy felvehesse a kapcsolatot a klinikai vizsgálatot végző központtal. A központ a kezelőorvossal megbeszéli, hogy az adott klinikai vizsgálat alkalmas-e a betegnek, és hogy a beteg megfelele minden kritériumnak. 
 

A klinikai vizsgálatok előnyösek az egész társadalomnak, ami nemcsak azt jelenti, hogy a betegek könnyebben hozzájutnak az innovatív kezeléshez, hanem azt is, hogy a kezelés és a kivizsgálás költségeinek egy részét meg lehet takarítani, külföldi beruházásokhoz lehet jutni, és az orvosok szakmai színvonala is emelkedhet. Külön kell szólni azokról az előnyükről, amelyeket a beteg kap. 

A kutatás tárgya gyakran olyan betegség, amely ellen az adott időpontban még nincs gyógyszer. A klinikai vizsgálatban részt vevő beteg viszont már a gyógyszer piacra kerülése előtt néhány évvel hozzájuthat. Nagyobb az esélye arra is, hogy a kezelés sikeres legyen, jobb gondoskodásban részesül, mert gyakrabban kell orvosi ellenőrzésen részt vennie. Az ingyenes online tanácsadó – www.aifp.sk – a remények szerint megkönnyíti a betegeknek és a kezelőorvosoknak az információk keresését a Szlovákiában zajló aktuális klinikai vizsgálatokról, és leegyszerűsíti a beteg és az orvos bekapcsolódását a kutatási folyamatban. „Célunk az, hogy segítsünk a betegeknek, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben tudjanak információt szerezni arról, milyen klinikai vizsgálatok folynak Szlovákiában – mondta Katarína Slezáková, majd hozzátette: – A beteg kitölt egy formanyomtatványt, aminek alapján diagnózisának megfelelően megkeresik a megfelelő klinikai vizsgálatot. A kezelőorvos a betegellátás jelentős és pótolhatatlan része. Ezért a tanácsadó válaszának másolatát ő is megkapja, és segít a betegnek felvenni a kapcsolatot az illetékes központtal, és a szakemberekkel mérlegelni, hogy a beteg alkalmas-e a klinikai vizsgálatban való részvételre. „A fontossági sorrend első helyén a beteg biztonsága áll. Ahhoz, hogy részt vehessen egy ilyen folyamatban, meg kell felelnie bizonyos feltételeknek. Ezért tartjuk kulcsfontosságúnak, hogy a tájékozott beteg és kezelőorvos, valamint a klinikai vizsgálatban részt vevő orvos kommunikáljon egymással” – tette hozzá Katarína Slezáková. 

Fontos megjegyezni, hogy a beteg csakis önkéntesen, saját elhatározásából vehet részt bármelyik klinikai vizsgálatban. (kovács)
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Épülhetne az első felhőkarcoló

Amnesty: A romák szegregációja a legnagyobb gond

Bajnokok Ligája a tévében

Fal nyomott agyon egy 15 éves fiút Jókán

Szabadulna kritikusaitól a polgármester

VIDEÓ: Nem sokon múlt a tragédia a Szoroskőn

Legfrissebb galériák
Olvasta már?