Egészség

Remény a lisztérzékenyeknek

Végre hatásos gyógyszert kaphatnak a lisztérzékenyek. A nagyszabású európai kutatás a lisztérzékenység és a cisztás fibrózis közötti molekuláris különbségekre összpontosult, s bebizonyosodott, hogy az eredetileg a cisztás fibrózis kezelésére kifejlesztett hatóanyag a lisztérzékenységet is képes gyógyítani.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. január 21. 20:30

A lisztérzékenység lényege, hogy a betegnek élete végéig kerülnie kell a sikértartalmú ételeket, de egy részüknél ez a diéta sem hatásos. 

Forradalmi felismerés 

A lisztérzékenység, vagyis a cöliákia az élet végéig tartó autoimmun betegség, aminek alapja, hogy a sikér károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, akadályozza a tápanyagok felszívódását, és gyengíti az immunrendszert. Elég gyakran fordul elő, feltételezhetően a népesség 0,5-1 százalékát érinti. Szlovákiában 250 ember közül egy, az Egyesült Államokban pedig 141 ember közül egy lisztérzékeny. Az elmúlt 50 évben Európában és Észak-Amerikában megnégyszereződött a betegek száma. Ennek egyik oka a pontosabb diagnosztika, de nagy szerepet játszik kialakulásában az ételek ös?szetétele, a túlzott antibiotikum-fogyasztás, ami megváltoztatja a bélbaktériumok összetételét. 

A statisztika szerint a diagnózis felállítása 6-10 évig is eltart. A betegek többségének nem jellegzetes tünetei vannak, esetleg „csak” gyengébb az immunrendszerük. Bár közben a vékonybélben krónikus gyulladás alakul ki, és tönkremennek a bélbolyhok, hasmenés, felfúvódás vagy súlyveszteség figyelmeztet arra, hogy valami nincs rendben. Kiderült, hogy ugyanaz a gén felelős kialakulásáért, mint más autoimmun betegségért, például az 1. típusú cukorbetegségért. Ezért nem meglepő, hogy az 1. típusú cukorbetegek körülbelül 10 százaléka lisztérzékeny is. Érdekes, hogy ennek a génnek a cisztás fibrózishoz is köze van, ugyanis e ritka betegségben szenvedők körében háromszor annyi a lisztérzékeny, mint az egészséges népesség körében. 

A génmutáció a felelős 

A cisztás fibrózist az jellemzi, hogy – főleg a tüdőben és az emésztőrendszerben – erős váladékréteg képződik. „Ez vezetett bennünket arra, hogy megvizsgáljuk: molekuláris szinten van-e a két betegség között kapcsolat” – magyarázta Luigi Mauri, a milánói San Raffael Kutatóközpont vezetője. A cisztás fibrózist ugyanis annak a génnek a mutációja okozza, amely egy bizonyos fehérjéért felel. Ha ez a fehérje hibás, a képződő váladék ragadós és sűrű lesz. A génmutáció hat az immunrendszerre, reakciót indít el a tüdőben és a belekben. A nemzetközi tudóscsapat abban a reményben vizsgálta részletesen a molekuláris láncreakciókat, hogy összefüggést talál a két betegség között. A kutatás azt mutatta, hogy a cisztás fibrózisért felelős gén a lisztérzékenység szempontjából is meghatározó jelentőséggel bír. 

A sikér ellen is hasznos 

A kutatásban a milánói, a nápolyi és a párizsi egyetem munkatársai vettek részt, akik új terápiás célt tűztek ki, ami elvezethet a lisztérzékenység hatékony kezeléséhez. Amint kiderült, az eredetileg a cisztás fibrózis kezelésére kifejlesztett hatóanyag képes megvédeni a bélgyulladástól, amit a sikér hatására alakul ki. Feltételezhető, hogy a lisztérzékenység elleni gyógyszer alapjáról van szó. További kutatásoknak kell igazolniuk, hogy a hatóanyaggal elkerülhető-e az a szervezet autoimmun válasza anélkül, hogy megváltoztatnánk az étkezést. 

Amikor a diéta sem segít 

A lisztérzékenységnek van egy ritka formája, amely a betegek 1,5-5 százalékát jelenti. Abban nyilvánul meg, hogy bár a beteg betartja a diétát, a panaszok nem szűnnek meg. „A vékonybél nem képes regenerálódni. E betegek felénél fennáll a limfóma kialakulásának veszélye. Kilátásaik nem túl jók. A diagnózis felállításától számítva csak 50 százalékuk él 5 évnél tovább. Mivel a diéta nem hatásos, a kezelés szteroidokkal vagy kemoterápiával folytatódik – mondta Tatiana Kubišová, a Zriedkavé choroby polgári társulás elnöke, majd hozzátette: – Az autoimmun választ blokkoló új gyógyszer lehet az egyedüli megoldás számukra, ami jelentősen javítaná a többi beteg életminőségét is.” (ki)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?