Egészség

Nincs helye a házi patikában a felhasználatlan antibiotikumnak

Egy európai szervezet adatai szerint évente 33 000 ember hal meg bakteriális fertőzés miatt azért, mert szervezetükre már nem hatnak az antibiotikumok. A baktériumok sokkal gyorsabban válnak ellenállókká az antibiotikumra, mint amilyen gyorsan egy új gyógyszert kifejlesztenek. Ennek a nem túl kedvező helyzetnek a kialakulásában nemcsak az orvosok, hanem a betegek is ludasok.
Kovács Ilona

2019. június 10. 19:00

Az egész adagot be kell venni 

„A vényköteles gyógyszerek használatakor a betegnek az orvos utasításai és ajánlásai szerint kell eljárnia. Ellenkező esetben a kezelés hatástalan lehet, sőt, még árthat is a beteg magának” – magyarázta Mária Lévyová, a Betegek Jogvédelmi Szövetségének elnöke. Az 1012 megkérdezett 15 százaléka a házi gyógyszertárban tárolja az antibiotikumot, miközben a kezelés alapja, hogy az egész adagot be kell szedni. Még akkor is, ha már jól érezzük magunkat. A megkérdezettek 6 százaléka orvosi kivizsgálás nélkül újra elkezdi szedni a megmaradt antibiotikumot. Mint mondták, szükség esetén az orvostól kérnek. 
„A betegek gyakran gyors gyógyulást várnak, és antibiotikumot kérnek. Közben nem tudatosítják, hogy minden betegség más kezelést igényel, és a gyógyuláshoz bizonyos időre van szükség” – tájékoztatott Dr. Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének tagja. Az antibiotikum csak akkor hatásos, ha a betegséget baktériumok okozták. Vírusok vagy gombák ellen feleslegesen szednénk. Nemcsak azért több az olyan eset, amikor az antibiotikum nem hat, mert gyakran, hanem azért is, mert helytelenül használjuk. 

Csak minden ötödik 

A felmérés eredményei azt jelzik, hogy a gyógyszerraktározás nemcsak az antibiotikumokra vonatkozik, hanem általában a vényköteles gyógyszerekre. Csak minden ötödik szlovákiai beteg tesz túl azonnal a felesleges gyógyszereken. A többség vagy mindent megőriz, vagy csak bizonyos gyógyszerektől szabadul meg. „A hogy az orvos a gyógyszert csakis nekik írta fel, mégpedig konkrét betegségre – figyelmeztetett Mária Lévyová, majd hozzátette: – A felhasználatlan gyógyszert a betegnek vissza kellene vinnie a gyógyszertárba, és semmiképpen sem szabadna a családtagoknak vagy az ismerősöknek „ajándékoznia”. „Legjobb, ha a házi patikában csak néhány vény nélküli gyógyszer van, amolyan elsősegély, ami hirtelen kell, például hasmenés, láz esetén” – tájékoztatott Dr. Marián Šóth. Hozzátette, hogy minden egészségi problémát a tünetektől függően kellene kezelni, és gyógyszervásárláskor konzultálni az orvossal vagy a gyógyszerésszel. A gyógyszer nem fogyasztási cikk, és nem éri meg kísérletezni vele. Ha helytelenül használjuk, nemcsak azt érhetjük el, hogy nem lesz hatása, hanem akár súlyos egészségi problémát válthatunk ki vele. A kezelést ezért mindig vegyük komolyan, és az orvos vagy a gyógyszerész utasításai szerint járjunk el. 

A gyógyszer nem fogyasztási cikk, és nem éri meg kísérletezni vele. 

 Megőrzi a fel nem használt gyógyszert?

Igen, minden gyógyszert megőrzök – 38%

Valamit meghagyok, valamit likvidálok – 39%

Amit nem használok fel, azonnal megsemmisítem – 22%

Még nem szedtem vényköteles gyógyszert – 1% 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová szavaz

Čaputová: örülnék, ha minél többen elmennének szavazni

választás 2020 pozsony

Pozsonyban kiugróan magas a részvételi arány

választások 2020
Frissítve

23:00-ig tart a moratórium

vv

A választási bizottság elnökére támadt egy szavazó

választás 2020 somogyi

Jánokon magával vitte a szavazólapokat egy választó

A szavazóhelyiségeket országszerte tegnap készítették elő⋌(TASR-felvétel)

Szövevényes a mandátumok kiszámítása

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.