Minél hamarabb kerül a beteg orvoshoz, annál eredményesebben lehet javítani a hallást

h

A halláskárosodások 90 százalékát kezelni lehet. Ez azokra a gyerekekre is vonatkozik, akik valamilyen halláskárosodással jöttek a világra. Fontos azonban, hogy a szülők minél előbb szakemberhez vigyék a gyereket, ideális esetben még azelőtt, mielőtt megtanul beszélni. 

Becslések szerint Szlovákiában 300 000 ember él orvosolható, de gyakran elhanyagolt halláskárosodással. A korai beavatkozás és diagnosztika elsősorban a korai gyermekkorban kulcsfontosságú. A legveszélyeztetettebbek azok a gyerekek, akik hibás genetikai információval jönnek a világra, aminek következtében a belső fül elveszíti funkcióját, s ez súlyos halláskárosodáshoz vezet. „Szlovákiában évente 55-60 ezer csecsemő születik. Ha figyelembe vesszük, hogy Európában 1000 gyerekből 1-2 siket, feltételezhető, hogy nálunk 60-100 ilyen csecsemő van. Rendkívül nagy figyelmet kell erre a problémára fordítani azért, hogy a súlyos halláskárosodással küzdő kisgyerekeknek ugyanolyan fejlődési feltételeket tudjunk biztosítani, mint jól halló társaiknak” – hangsúlyozta Dr. Milan Profant professzor, a Cirill és Metód Egyetemi Kórház I. orr-, fül- és gégészeti klinikájának főorvosa.

Becslések szerint a világ népességének 6 százaléka gyógyítást igénylő, viszonylag súlyos halláskárosodásban szenved.


Az esetek 90 százaléka visszafordítható 

Ha a gyerek rosszul hall, beszédkészsége is lassan alakul ki, nehezebben jut új információkhoz, művelődéshez, nehezebben érvényesül. Ha ugyanez a probléma idősebb embereknél mutatkozik, ez elszigetelődéshez vezet, ami jelentősen rontja az életminőséget, és felerősíti, megszaporítja az öregség minden negatív tünetét. 
Becslések szerint a világ népességének 6 százaléka gyógyítást igénylő, viszonylag súlyos halláskárosodásban szenved. Ez a betegség a férfiakat gyakrabban sújtja, mint a nőket. „Tudatosítani kell, hogy a halláskárosodás 90 százaléka visszafordítható vagy orvosolható. Az úgynevezett cochleáris implantáció (CI) mindenki számára elérhető, akinek szüksége van rá, de még mindig kevés a tapasztalt audiológus és foniatrikus” – mutatott rá Profant professzor. A cochleáris implantáció olyan műtéti eljárás, amellyel a súlyos nagyothallók és siketek hallását lehet javítani. A cochleáris implantátum tulajdonképpen a belső fülbe ültetett elektróda és az ehhez kapcsolódó, szintén beültetett jelfogó/ dekóder egység. Ezt az implantátumot Szlovákiában 25 éve alkalmazzák. A súlyos halláskárosultak számára gyakran ez az egyedüli megoldás arra, hogy ne essenek ki a mindennapi életből, illetve hogy minél jobban beilleszkedjenek. 

Martin esete 

A 20 éves Martin siketként született abban az időben, amikor még nem minden szülészeten ellenőrizték az újszülött hallását. A figyelmes szülők a pici három hónapos korában vették észre, hogy nem reagál a hangokra, és azonnal orvoshoz vitték. Martint négy hónapos korában vizsgálták meg először, s kétoldali súlyos hallászavart állapítottak meg. A hallókészülék nem segített, nem reagált a beszédhangokra. Másfél éves korában cochleáris implantátumot ültettek be neki, amivel már ötéves korában tökéletesen megértette, ha beszéltek hozzá. Az alapiskolát halló társaival végezte el. Igaz, mindig az első padban ült, de nem kivételeztek vele sem az idegen nyelvek tanulásakor, sem tollbamondáskor. Gyerekként szívesen szavalt, énekelt, versmondóversenyeket nyert. Sikeresen leérettségizett, jelenleg a Komenský Egyetem MatematikaFizika Tanszékének hallgatója. 

Ezek jelzik a hallászavart

  • a gyerek nem reagál a figyelmeztetésre vagy rosszul hajtja végre
  • beszéde érthetetlen
  • akkor sem reagál a hangokra,  ha megérintik őt
  • Idegesen vagy agresszíven reagál

Beutalóval bárkit fogadnak 


Dr. Zuzana Kabátová, a Cirill és Metód Egyetemi Kórház orr-, fül- és gégészeti, valamint fej- és nyaksebészeti osztályának orvosa kérdésünkre elmondta, hogy a kórház szolgáltatásait Szlovákia minden részéből érkező betegek igénybe vehetik, feltéve, ha van beutalójuk orr-, fül- gégésztől és előre megbeszélik az időpontot az orvossal. A hallászavarok kezelése – mint minden más kezelés – állandóan változik, korszerűsödik. „Ha nem lehet sebészi úton javítani a hallást, hallókészüléket ajánlunk. Előfordulhat, hogy a beteg nem tudja ezt használni, vagy nem jól hall vele. Ebben az esetben a beültetett hallókészülék, vagyis a cochleáris implantátum javasolt” – magyarázta a doktornő. 

Nemrég volt a hallás világnapja, amikor bizonyos kórházakban beutaló nélkül elvégezték az érdeklődőknek a szükséges kivizsgálást. Amint azt dr. Zuzana Kabátová elmondta, a Cirill és Metód Egyetemi Kórház ORL klinikáján összesen 94 ember hallását vizsgálták ki.

(kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?