Egészség

Korszerű kezeléssel elkerülhető a végtagcsonkolás

A cukorbetegség súlyos szövődményeinek egyike az úgynevezett diabetikus láb, ami a végtagcsonkolás leggyakoribb oka annak ellenére, hogy az orvosi innovációnak és az egészségügyi segédeszközöknek köszönhetően vannak lehetőségek a probléma sikeres gyógyítására.
Kovács Ilona

2019. március 5. 11:00

cukorbetegség

Minden nyolcadik cukorbeteg találkozik a diabetikus láb problémájával. A magas vércukorszint egyik következménye az, hogy a bőr elvékonyodik, szőrtelenné, sérülékennyé és szárazzá válik, a talp nyomáspontjain bőrkeményedések jelentkeznek, fertőzésre hajlamos.

Csehországban csökken, nálunk emelkedik

Első fertőzésként általában lábgombásodás jelenik meg. A legsúlyosabb állapotban szövetelhalás (gangréna) is kifejlődhet. A kezeletlen vagy rosszul kezelt betegeknek, akiknek sokszor és tartósan magas a vércukorszintjük, mintegy 10 év alatt előbb-utóbb számolniuk kell komplex szövődményekkel, köztük a lábbal kapcsolatosakkal. A szövődményeket több tényező együttes hatása okozza, melyek egymás hatását erősítik.

Az egészségügyi információk nemzeti központjának statisztikai adatai szerint 2017-ben Szlovákiában 4 096 végtag-amputációt végeztek, ami 2012-höz viszonyítva 793 esettel több.

Míg a Cseh Köztársaságban  a csonkolások száma lényegesen csökkent, nálunk jelentősen emelkedett. Az innovatív egészségügyi technológiák, például az úgynevezett revaszkulizációs terápia és a sebgyógyulás terápiája azonban képes  a kedvezőtlen irányt visszafordítani.

Szlovákiában jelenleg 350 ezer cukorbeteg van, tehát nyugodtan nevezhetjük civilizációs betegségnek, aminek jelentős társadalmi és gazdasági következménye van.

A fémháló megvéd

Az endovaszkuláris módszerrel, aminek lényege, hogy az érbe sztentet, vagyis fémhálót ültetnek be, s ezzel kitágítják, átjárhatóvá teszik az eret, az esetek 92 százalékában megvédheti a végtagot az amputációtól.

Sok beteg e korszerű kezelési lehetőségről egyáltalán nem tud. Bár igaz, hogy a kezelés költségeit teljes mértékben fizetik a biztosítók, nem könnyű eljutni a megfelelő helyre. Kevés a központ, ahol a beteg kórházból való hazatérése után el tudnák látni a nyílt sebeket, megfelelően kezelni tudnák őket. Hiányoznak az erek komplex kezelésével foglalkozó központok is. „Szlovákiában 7-8 ilyen központ van, összehasonlításképpen mondom, hogy csak Prágában van ennyi” –mondta dr. Balázs Tibor intervenciós radiológus, a pozsonyi CINRE klinika endovaszkuláris  programjának főorvosa. Amputáció után az ember élete lényegesen lerövidül, a szakember szerint ezért éppolyan fontos a beteg tájékoztatása a megelőzésről és a diabetikus láb kezelésének lehetőségeiről, akárcsak az orvosé. A cukorbeteg lábának idegszálai és erei gyengék, könnyen sérülnek. A sebet nem veszi észre vagy lebecsüli. Gyulladás alakul ki, ami a szövetekben gyorsan terjed. S mivel érzéketlenné válik, a cukorbeteg néha a súlyos lábsérülést sem veszi észre. „A betegek sokszor előrehaladott állapotban kerülnek hozzánk. Előfordul, hogy bőrbetegségre kezelik őket, és nem gondolnak arra, hogy a panaszokat az erek okozhatják” - mondta Balázs doktor. Dr. Marián  Rošák, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház sebésze szerint „az egészségi panaszok időbeni kiszűrése és a helyesen megválasztott sebkezelés jelentősen segítheti az egészségi állapot stabilizálását és minimalizálhatja a súlyos végtagfertőzések  ki­ala­kulását.” Hozzátette, hogy „nemcsak a beteget, hanem az orvosokat is képezni kell”.

Elég egy kis seb...

Fontos, hogy a cukorbetegek ne hanyagolják el lábuk rendszeres gondozását. A diabetológiai rendelőkben ennek természetesnek kell lennie. „Néha elég egy kis seb is, ami például körömnyíráskor keletkezik, és a gyulladásos folyamat máris elindul” – figyelmeztetett Rošák doktor. Fontos, hogy a beteg  rendszeresen tisztálkodjon, hogy alaposan törölje szárazra a lábát, az ujjak közét, és helyesen pedikűrözzön. Mivel a beteg lába érzékeny a külső, gyakran sérülést okozó tárgyakra, nem ajánlatos mezítláb járnia. Elsősorban azokat fenyegeti a sérülés veszélye, akiknek vastag, berepedezett a bőre, benőtt a körme, feltört a lába, hegyes orrú vagy pántos cipőt visel. Fontos az is, hogy a zokni legyen pamut, laza és varrás nélküli.      (kovács)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi a walesi meccs előtt: „Legyetek oroszlánok a sárkányok ellen!”

8 dolog, amit az új Škoda Octaviáról tudni kell

Az Összefogás 144 megoldást mutatott be

Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón

Mindent, ami ősi, megmásíthatatlan

Halálra vertek egy nőt Pozsonyban, az életét nem tudták megmenteni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!