Igyunk műanyagokkal kevésbé szennyezett csapvizet!

csapvíz k

Már senkit nem kell győzködni arról, hogy elhiggye: az óriási műanyagáradat nagyon káros az emberre és a környezetre nézve. A teljesen megsemmisíteni lehetetlen műanyagrészecskékre töredezik szét. Bekerülnek a táplálékláncba, így szervezetünkbe is. Mit tehetünk ellenük? Úgy tűnik, felcsillant a remény.

Mik azok a mikroműanyagok? Az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatala, az ENSZ Környezetvédelmi Programja és az Európai Vegyianyag-ügynökség meghatározása szerint az 5 milliméternél kisebb, vízben nem oldódó részecskékről van szó. Másfelől a levegőt, a vizet és a talajt is nagymértékben szennyező részecskék globalizált gazdasági világunk egyik leginkább károsnak tekinthető melléktermékei. Ma már tudjuk, hogy akár nanoméretűre (1 mikrométernél kisebb darabokra) is felbomlanak a műanyagok.

A Nature folyóiratban 2022-ben közzétett tanulmány azt sugallja, hogy a szervezetünkbe jutó mikroműanyagok hatnak a vastagbélben lévő mikrobák összetételére. Mind több kutatás igazolja, hogy a műanyagdarabkák valóban ártanak az embernek. Egyes tanulmányok szerint felszívódhatnak és gyulladást okozhatnak. Akár palackozott vizet iszunk, akár biztonságosabb csapvizet, van mitől félnünk. Egy 2019-es kutatás szerint a palackozott vizet ivók testébe sokkal több mikroműanyag jut, mint azokéba, akik csapvizet isznak.

Lássuk, miként lehet megszabadulni a mikroműanyagoktól? Vannak olyan szűrőrendszerek amelyek csökkenthetik a vezetékes ivóvízrendszerbe jutó mikroműanyagok mennyiségét. Ám még így is kerülhetnek nano- és mikroműanyagok a vízbe. Ezek kiszűrésére a kínai kutatók egyszerű módszert javasolnak. Az Environmental Science & Technology Letters folyóirat oldalain 2024 februárjában megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a víz forralásával és szűrésével – mintha teát vagy kávét készítenénk – jó esetben akár 90%-kal csökkenthető a nano- és mikroműanyagok menynyisége. Megfigyelték, hogy a kalcium-karbonát kristályos szerkezete – amely természetes módon a kemény csapvíz forralásakor ölt alakot, és vízben nem oldódik – magába zárja a nano- és mikroműanyag-részecskéket. A tanulmány egyik szerzője, Eddy Y. Zeng professzor szerint ezek a részecskék idővel felhalmozódnak és lemosódhatnak; az öt percig forralt vizet leszűrve egyszerűen eltávolíthatók a vízből a nano- és mikrorészecskék. Kiderült, hogy a kemény víz ezen a téren jobb, mint a lágy víz. Öt perc forralás után az olyan kemény vízből, amely literenként 300 mg kalcium-karbonátot tartalmazott, a nano- és mikroműanyagok közel 90%-a tűnt el. Ezzel szemben a literenként csupán 60 mg kalcium-karbonátot tartalmazó lágy vízmintákban a forralást követően csupán körülbelül 25%-os csökkenést mértek.

Egyszerű és mégis hatékonynak tűnő módját találták meg annak, hogy mit tehetünk azért, hogy a műanyagszennyezéstől a lehető legjobban megtisztított vizet igyunk. Egészségünk megér ennyi fáradozást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?