Egészség

Észrevétlen, de alattomos betegség

Azt mondják, mindenki saját sorsának a kovácsa. Ám vannak betegségek, amelyeket az ember nem tud befolyásolni, illetve egyedül nem tudja kellőképpen kordában tartani. A #pretozetitohovorím kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy néhány betegséget mégiscsak el lehet kerülni vagy kedvező irányba befolyásolni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. május 13. 18:30

- Shutterstock-felvétel

Ösztönözzük hát szüleinket és nagyszüleinket arra, hogy törődjenek egészségükkel. Vegyük őket rá, hogy méressék meg vérnyomásukat, mert azt szeretnénk, ha a lehető legjobb állapotban minél tovább velünk maradnának. A szűrővizsgálat ugyanis megelőzheti a betegség kialakulását, sőt, életet is menthet. 

Nem fáj, mégis halálos lehet 

A magas vérnyomás napjainkban világméretű problémává vált. A 18 évnél idősebbek 40-50 százalékát érinti. Ennek ellenére körülbelül a betegek fele egyáltalán nem tudja, hogy magas a vérnyomása, mert semmilyen panasza nincs. A magas vérnyomás vagy hipertenzia globális egészségügyi probléma. Gyakran – tévesen – „csendes” betegségnek nevezik. Az egyedüli lehetőség, amikor fény derülhet rá,ha rendszeresen és helyesen mérjük meg. Hogy optimális szinten tudjuk tartani, megfelelően és időben diagnosztizálni kell. 

Öt ember közül átlagosan 2-3-nak magas a vérnyomása. A férfiak vezetnek, vagyis közöttük több a magas vérnyomásban szenvedő. Kialakulásának okai általában ismeretlenek, de azt tudjuk, hogy a vérnyomás központi szabályozásának zavara és az érfal öregedése nagy szerepet játszik benne. Kialakulását meggyorsíthatja az örökletes hajlam és az egészségtelen életmód. Már nemcsak az időseknek, hanem a fiatalabbaknak, sőt a serdülőknek is lehet magas a vérnyomásuk. A fiatalok általában nem ismerik a tüneteit, a megemelkedett vérnyomást a stressznek és más problémáknak tulajdonítják. Lebecsülik a vérnyomásmérést. Ha a műszer magas értéket mutat, azt véletlennel tartják, a stresszt hibáztatják érte, és nem is gondolnak arra, hogy ez betegség lehet. 

A legismertebb kockázati 

tényezők:

 • életkor
 • férfi nem
 • dohányzás
 • magas sófogyasztás
 • mértéktelen alkoholfogyasztás
 • túlsúllyal párosuló mozgásszegény életmód
 • krónikus negatív stressz – distressz

A vérnyomás mérése egyszerű, gyors és fájdalmatlan művelet. Megmérhető orvosi rendelőben, odahaza vagy 24 órás méréssel. Az a fontos, hogy minden esetben helyesen mérjék, ellenőrzött, jó minőségű készülékkel. Az egészségügyi dolgozó rendszerint elektronikus automata vérnyomásmérőt használ, amelynek mandzsettáját a karra helyezve felpumpálnak, az ér összenyomódik, majd fokozatosan csökken a nyomás. Ekkor méri az érben a nyomást.

Fontos, hogy a vérnyomás mérésekor bizonyos szabályokat betartsunk:

 • Üljünk kényelmesen, csendben a széken legalább 5 percig úgy, hogy mindkét láb a talajon legyen. 
 • Ne beszéljünk a mérés megkezdése előtt. 
 • Legalább egy órával a mérés előtt ne igyunk alkoholt, kávét, ne dohányozzunk, ne együnk. 
 • Legalább kétszer mérjük meg a vérnyomást, de három az ideális mérés 1-2 perces időközönként. A mérések átlagát jegyezzük fel, vagy a legalacsonyabb értéket (általában ez az utolsó). 

A vérnyomás mérésekor két értéket kapunk: a szisztolés és a diasztolés értéket. A szisztolés érték az első szám, s azt mutatja, hogy milyen a vér nyomása az artériákban a szív összehúzódásakor. Ez biztosítja szerveink egyenletes vérellátását. A diasztolés érték, vagyis a második szám pedig arról árulkodik, hogy milyen a vér nyomása két szívverés között, amikor a szív elernyed. Jelenleg magas vérnyomásnak a 140/90 mm/Hg vagy az ezt meghaladó értéket nevezzük. Országos szűrőprogram 

Szlovákiában jelenleg országos program zajlik a magas vérnyomás szűrésére, amibe az általános orvosok nagy része bekapcsolódott. A mérés az Európai Kardiológiai Társaság és az Európai Hipertenziológiai Társaság 2018as ajánlásai szerint zajlik. 

A betegnek kezdetben semmilyen panaszai nincsenek, amelyek valamilyen rendellenességre figyelmeztetnék. A magas vérnyomásban szenvedő ember akár jól is érezheti magát, mert amíg az erei rugalmasak, nincenek szövődmények. Ezért olyan fontos, hogy az emberek tudják: a magas vérnyomás nagyon gyakori betegség. Minden felnőtt embernek ismernie kellene vérnyomásának értékeit

– hangsúlyozta dr. Jana Bendová, az egészségügyi minisztérium szakértője. 

Ha nem kezelik, súlyos szövődményeket okoz 

Ha valakinek magas a vérnyomása, az általában magától nem rendeződik. Egészséges életmód és kezelés nélkül az értékek rendszerint fokozatosan emelkednek. A fel nem ismert, nem kezelt vagy helytelenül kezelt magas vérnyomás súlyos szövődményeket okozhat, amelyeket el lehetne kerülni. A kezelésben nagyon fontos szerepet játszik az, hogy maga a beteg hogyan viszonyul betegségéhez. Jó lenne, ha a hipertóniás megbarátkozna a betegséggel, tényként fogadná el. Ha félvállról veszi a magas vérnyomást,és nem tartja be az orvos által ajánlott kezelést, szövődmények és egyéb társult betegségek alakulhatnak ki. A gyógyszer, amit a beteg nem vesz be, vagy gyakran megfeledkezik róla, nem hathat. A felelősségteljes viszonyulás a vérnyomás ellenőrzéséhez a páciens általános erőnlétében és egészségi állapotában mutatkozik meg. Ha a magas vérnyomást következetes és megfelelő kezeléssel úgynevezett biztonságos értékre tudják csökkenteni, 36 százalékkal kevesebb lehet a szélütés, 38 százalékkal a szívelégtelenség, 16 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás és 10 százalékkal az általános halálozás. 

Nem szabad abbahagyni 

Ha önnek magas a vérnyomása
, valóban el kell kezdeni a kezelést és folytatni megszakítás nélkül úgy, hogy elérje a kívánt értékeket, amelyek biztonságot jelentenek a létfontosságú szervek – szív, erek, agy, vese – működéséhez. A kezelés sikere a beteg korától és más társult betegségektől – cukorbetegség, krónikus veseelégtelenség, a szívkoszorúér betegsége, agyi érkatasztrófa – is függ. A 65 évnél fiatalabb betegek optimális vérnyomása kevesebb mint 130/80 mmHg. Az idősebb betegek esetében kevesebb mint 140/80 mmHg. 

Az optimális érték eléréséhez a betegek több mint 75 százalékának egynél több gyógyszerre, vagyis kombinált kezelésre van szüksége. „Ha a betegnek több gyógyszert kell szednie, ez gondot jelent neki. Rendszerint nem tartja be a kezelés szabályait, módosítja az adagolást, elfelejti bevenni a gyógyszert, vagy sokan teljesen abbahagyják szedését. A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésének önkényes befejezése kockázatos, és néhány esetben az életet is veszélyezteti, mert hirtelen felszökik a vérnyomás, szívritmuszavar alakul ki, gyengül a szív munkája, felgyorsul az érelmeszesedés folyamata stb. Néhány esetben már akkor is hirtelen megemelkedhet a vérnyomás, ha egy adagot kihagy a beteg. Megoldást jelenthet az úgynevezett fix gyógyszerkombináció, ami azt jelenti, hogy két vagy három hatóanyag van egy tablettában” – magyarázta dr. Slavomíra Filipová, a Szlovák Hipertónia Társaság elnöke. Az ilyen gyógyszereknek több előnyük is van: nem kell naponta sok tablettát bevenni (ez évente 730 tablettával kevesebb is lehet, ha a beteg három tabletta helyett egyet szed), s megnő a beteg hajlandósága a kezelésre. A magas vérnyomásban szenvedő számára kevésbé megterhelő és kényelmes. Jobban ellenőrzés alatt tudja tartani a vérnyomást, s ezzel eredményesebbé válik a kezelés. Orvoshoz is ritkábban kell a betegnek járnia, és a gyógymódot sem kell gyakran módosítani. 

A kezelés szabályainak betartásával nemcsak a beteg egészségi állapota javul, nemcsak életereje, hanem életminősége is javul. Ezért jött létre Szlovákiában a Charta 70/2023 kezdeményezés, amelyet a szakmai társaságok (Szlovák Hipertónia Társaság, Szlovák Kardiológiai Társaság, Szlovák Belgyógyászati Társaság, Általános Orvosok Szlovákiai Társasága), valamint az Egészségesebb Szívért Szövetség hozott létre. Céljuk, hogy jobban tájékoztassák a lakosságot a magas vérnyomás kockázatairól, és ezzel óvják őket a betegség okozta szövődményektől. A szakemberek azt szeretnék, ha javulna Szlovákiában a magas vérnyomás ellenőrzése, és az embereket rá tudnák venni: felelősségük teljes tudatában és aktívan viszonyuljanak a betegséghez. Azt szeretnék, hogy 2023-ig a betegek 70 százalékának ellenőrzött vérnyomása legyen. 

Öt ember közül átlagosan 2-3-nak magas a vérnyomása. A férfiak vezetnek... Az optimális érték eléréséhez a betegek több mint 75 százalékának egynél több gyógyszerre, vagyis kombinált kezelésre van szüksége.

A gyerekek igazat mondanak

A magas vérnyomás által veszélyeztetett csoportok szűrésére irányuló világméretű kampányba idén második alkalommal az Egészségesebb Szívért Szövetség polgári társulás is bekapcsolódott. A #pretozetitohovorím és a #becauselsayso idei kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy a kisgyerekek segítségével kell az időseket a vérnyomás rendszeres ellenőrzésére ösztönözni. A gyerekek mindig igazat mondanak. Itt az ideje, hogy hallgassunk rájuk. A gyerek gyakran megkérdezi: De miért? A szülő válasza: „Mert én mondom neked”. Most a gyerekeken a sor, hogy ezt az ismert frázist a szüleiknek és nagyszüleiknek mondják. Arra ösztönözhetik őket, hogy valóban ellenőriztessék vérnyomásukat. Erre 2019. május 17-én lesz lehetőség, amikor – a BENU gyógyszertárakban – megmérettethetik vérnyomásukat.

Feldolgozta: kovács

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság 63 százaléka fizeti be minden számláját időben

Napoli–Internazionale rangadó vasárnap estére

GALÉRIA: Kikapott a DAC Rózsahegyen

Új választások kiírását javasolta az osztrák kancellár

A Magyar Fórum módosítaná az alkotmány preambulumát

Tragédia: halálra gázoltak egy kerékpárost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?