Egészség

Dohányzás: nem puszta rossz szokás, hanem függőség

Aki életében próbált már leszokni a dohányzásról, tudja, milyen nagyon nehéz. Oka a jól ismert nikotin, az az anyag vagy inkább drog, amitől a dohányosok 85 százaléka nem tud megszabadulni. A nikotinfüggőség hozzávetőlegesen olyan erős, mint a herointól vagy a kokaintól való függőség, és következményeit a betegségek nemzetközi jegyzéke is tartalmazza. Helytelenül nevezik rossz szokásnak a dohányzást, ugyanis függőségről van szó. Több hónapig vagy évig is eltarthat, amíg az ember teljesen meg tud szabadulni tőle.
Kovács Ilona

2018. november 20. 07:50

Illusztráció - Fotó: pixabay

Öt pont az életért

Tanulmányok igazolták, hogy mennyire fontos az alábbi öt pont ahhoz, hogy az ember le tudjon szokni a dohányzásról. A siker biztos feltétele, ha valaki mind az ötöt betartja:

- készüljön fel és határozza el, hogy abbahagyja a dohányzást

- kérje meg környezetét, hogy szüntelenül támogassák önt,

- igyekezzen gyökeresen megváltoztatni életmódját – vagyis fokozatosan vezesse be a rendszeres mozgást, a pihenést, módosítsa étkezési szokásait – a változás legyen fokozatos, de következetes

- ha szükséges, szedjen dohányzásról való leszokás támogatására szolgáló gyógyszert és pontosan az előírás szerint szedje,

- készüljön fel arra, hogy a leszokás folyamatában lesznek súlyos helyzetek vagy akár visszaesés is.

Az e-cigaretta nem orvosolja a bajt

Bár többféle elektromos cigaretta létezik, amikor cigizéskor az ember nem a füstöt, hanem a vízgőzt szívja be, a dohányzó így nem szabadul meg a nikotinfüggőségtől. „Sőt, a legújabb e-cigaretta sem jelenti a dohányzás egészségesebb alternatíváját – mondta Dr. Marianna Šeligová pneumológus, majd hozzátette: – Végképp nem azoknak való, akik végérvényesen meg akarnak szabadulni a dohányzástól. Az elektromos cigaretta szívásakor a nikotin sokkal tisztább formában kerül a szervezetbe. A függőség tehát sokkal egyszerűbben és gyorsabban alakul ki. A »tisztább« nikotin hatásának az a következménye, hogy erősebben hat a szív- és érrendszerre, vagyis a vérnyomás emelkedésére, az erek szűkülésére. Magyarán: aki ilyen cigarettát szív, azt jobban fenyegeti a heveny szív- és érrendszeri betegség – például a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa, a magas vérnyomásos” – mondta a doktornő.

Minden korban van értelme abbahagyni

Sokan azt mondják, hogy az ő korukban már nincs értelme leszokni a dohányzásról. „Tévedés, ennek mindig van értelme. A dohányzás okozta betegségek kialakulásának kockázata körülbelül egyharmaddal csökken, de csak egy nikotinmentes év után, a veszély öt év múlva a felére csökken, 10-15 cigarettamentes év után pedig csaknem megegyezik a nem dohányzó embert fenyegető kockázattal.” Ha valaki elhatározza, hogy abbahagyja a dohányzást, jó lenne, ha előbb alaposan kivizsgáltatná magát. Mindenkinek van lehetősége arra, hogy különféle támogató kezelést vegyen igénybe, de előtte kérje ki kezelőorvosa tanácsát főleg akkor, ha az illető terhes vagy tervezi a teherbeesést, ha nem töltötte be a 18 évet, ha erős dohányos és más betegsége is van, ha gyógyszert szed, a függőségnek ugyanis különféle fokozatai vannak. „A betegeknek hagyományos és speciális kivizsgálást ajánlunk, főleg azért, hogy felmérjük a beteg általános egészségi állapotát, és kiszűrjük a tüdő dohányzással összefüggő esetleges elváltozásait, illetve betegségeit. A kezelés megkezdése után természetesen rendszeresen ellenőrizzük a beteget” – mondta a szakember.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik Pavol Rusko újabb bírósági pere

Ligetfalui lövöldözés: Öngyilkosságot követhetett el az elkövető

Leesett egy lány a pozsonyi Sznf híd kilátójáról

Heves esőzésre figyelmeztetnek a meteorológusok

Öt évet kapott a volt polgármester

VIDEÓ: Így viselkedik a méz a súlytalanságban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?