Egészség

Az óvatosság a homokozóban is kötelező

Néhány napja már nem kell messziről elkerülniük a kisgyerekes családoknak a játszótereket és homokozókat, amelyek a koronavírus-járvány idején teljesen elnéptelenedtek. Ismét játszhatnak, ismerkedhetnek a környezettel, próbára tehetik képességeiket, barátokat szerezhetnek a kicsik. Összeállításunk a Közegészségügyi Hivatal ajánlásai alapján készült.
Kovács Ilona

2020. május 28. 12:20

homokozó

A mesevárak, a kötélhágcsók, a sok „testre szabott” ügyességi alkalmatosság között azonban ott leselkedik a veszély. Az egészség és a biztonság különösen most a legfontosabb játszótéri követelmény. A hetekig ellenőrzés nélkül tartott, elnéptelenedett játszóterek távolról sem veszélytelenek, ezért nem árt, ha a szülő gondosan körülnéz.

Veszély a homokban

Igaz, szabad szemmel csak a nagyobb szennyeződéseket - üvegdarabot, fecskendőt, éles pléhdobozt, állatürüléket – láthatja, a kórokozókat viszont nem. Főként a kutyák és a macskák jelentenek veszélyt, fertőzik a homokozókat, mégpedig az ürülékükben található bélférgekkel. Az egysejtű élősködő – a toxoplasma – nemcsak a kisgyermekekre veszélyes, hanem a terhes nők magzatára is. A bélférgek petéi a bélsárral kerülnek a környezetbe, a kutyák száraz ürüléke, illetve a paraziták, bolhák közvetítésével okoznak fertőzést. A kisgyermekek általában a földön játszanak, kezük, arcuk szennyeződik, olykor meg is eszik a fertőzött homokot.

Kertes házban könnyebb volt...

„Három kicsi gyerekünkkel kertes házban viszonylag egyszerű volt az élet a karanténban. Néha azért szomorkodtak, mert megszokták, hogy bármikor jöhetnek a nagyszülők és a barátaik. Hiányzott a játszóterezés, a könyvtárlátogatás, valamint elmaradt a hétvégi cukrászdalátogatós családi program is – árulta el Hrubá Orsolya gyógyszerész, hogyan térnek vissza a normális életbe, majd így folytatta: – Az otthoni izolációt fokozatosan lazítottuk fel. Először „kontaktusmentes” sétákat tettünk a városban, de most már azért bátrabban mozgunk, kinyíltak a játszóterek és homokozók. Néhány napja ismét szabadon játszhatnak a gyerekek – természetesen maszkban, ügyelünk arra, hogy megtartsák az ajánlott távolságot. Fokozottan figyelünk arra, hogy ne piszkálják a szájukat és az orrukat. Ha sétálni megyünk, minden gyereknek külön palackban viszünk innivalót. Sajnos most még elmarad a játék utáni piknik. Fontos, hogy hazaérve csak akkor fogyaszthatják el az uzsonnát, ha alaposan megmosták a kezüket.”

Első a megelőzés

Minél korábban meg kell a kicsiket tanítani arra, hogy ne tegyék a kezüket a szájukba, mossanak kezet étkezés előtt és játék után. Rossz szokás, ha a szülő a homokozóban eteti csemetéjét. Az is rendkívül fontos, hogy felnőtt személy felügyelete nélkül soha ne hagyjuk a gyereket a játszótéren.

Horzsolás és egyéb sérülés

Ha sérülés történik, a sebet tisztítani, fertőtleníti kell, s ha szükséges, meg kell a gyermekgyógyásznak mutatni. Miután hazaértünk, alapvető kötelességünk kezet mosni szappannal, meleg vízzel.

Sajnos manapság az is előfordulhat, hogy a kicsi fecskendővel szúrja meg magát, ami a B és C típusú májgyulladás kockázatát rejti magában. A sebkezelés és fertőtlenítés után tájékoztatni kell az orvost a balesetről, aki dönt a további teendőkről: esetleg védőoltást javasol az A és B típusú májgyulladás ellen, vagy hat hónapig gyakrabban ellenőrzi a gyerek egészségi állapotát.

Ami még fontos:

  • ha túl sok a gyerek a játszótéren, akkor inkább válasszunk más helyet, és ne legyenek két méternél közelebb egymáshoz
  • viseljenek maszkot
  • a szülőnek kell ügyelnie arra, hogy a gyerekek lehetőleg ne érintsék meg egymást
  • mindig legyen a szülőnél fertőtlenítőszer

A fenntartó feladata

A közegészségügyi szakemberek azt tanácsolják, ne hunyjon szemet a szülő afelett, hogy a játszótér láthatóan elhanyagolt, bátran forduljon a fenntartóhoz vagy az üzemeltetőhöz. Az esetek többségében ez az önkormányzat vagy a község. A homokozóra a regionális közegészségügyi hivatalnál kell panaszt tenni. 30 nap áll rendelkezésére arra, hogy kivizsgálja és orvosolja a panaszt. A játszótéri attrakciók műszaki állapotának és biztonságának ellenőrzése pedig a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet hatáskörébe tartozik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs

Mózes Szabolcs: Ez átmeneti állapot, a cél a magyar egység!

Igor Matovič
Frissítve

Matovič: Nem történhet meg újra az, ami tegnap a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen

gyererk

Szlovákiában is egyre égetőbb probléma a roma diákok iskolai szegregációja

közúti baleset

Egy halálos baleset miatt mindkét irányban lezárták az R1-est

Ódor

Továbbra is rosszul tejel a második nyugdíjpillér

Hosszú Katinka

Forbes – Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.