Egészség

Az óvatosság a homokozóban is kötelező

Néhány napja már nem kell messziről elkerülniük a kisgyerekes családoknak a játszótereket és homokozókat, amelyek a koronavírus-járvány idején teljesen elnéptelenedtek. Ismét játszhatnak, ismerkedhetnek a környezettel, próbára tehetik képességeiket, barátokat szerezhetnek a kicsik. Összeállításunk a Közegészségügyi Hivatal ajánlásai alapján készült.
author
Kovács Ilona

2020. május 28. 12:20

homokozó

A mesevárak, a kötélhágcsók, a sok „testre szabott” ügyességi alkalmatosság között azonban ott leselkedik a veszély. Az egészség és a biztonság különösen most a legfontosabb játszótéri követelmény. A hetekig ellenőrzés nélkül tartott, elnéptelenedett játszóterek távolról sem veszélytelenek, ezért nem árt, ha a szülő gondosan körülnéz.

Veszély a homokban

Igaz, szabad szemmel csak a nagyobb szennyeződéseket - üvegdarabot, fecskendőt, éles pléhdobozt, állatürüléket – láthatja, a kórokozókat viszont nem. Főként a kutyák és a macskák jelentenek veszélyt, fertőzik a homokozókat, mégpedig az ürülékükben található bélférgekkel. Az egysejtű élősködő – a toxoplasma – nemcsak a kisgyermekekre veszélyes, hanem a terhes nők magzatára is. A bélférgek petéi a bélsárral kerülnek a környezetbe, a kutyák száraz ürüléke, illetve a paraziták, bolhák közvetítésével okoznak fertőzést. A kisgyermekek általában a földön játszanak, kezük, arcuk szennyeződik, olykor meg is eszik a fertőzött homokot.

Kertes házban könnyebb volt...

„Három kicsi gyerekünkkel kertes házban viszonylag egyszerű volt az élet a karanténban. Néha azért szomorkodtak, mert megszokták, hogy bármikor jöhetnek a nagyszülők és a barátaik. Hiányzott a játszóterezés, a könyvtárlátogatás, valamint elmaradt a hétvégi cukrászdalátogatós családi program is – árulta el Hrubá Orsolya gyógyszerész, hogyan térnek vissza a normális életbe, majd így folytatta: – Az otthoni izolációt fokozatosan lazítottuk fel. Először „kontaktusmentes” sétákat tettünk a városban, de most már azért bátrabban mozgunk, kinyíltak a játszóterek és homokozók. Néhány napja ismét szabadon játszhatnak a gyerekek – természetesen maszkban, ügyelünk arra, hogy megtartsák az ajánlott távolságot. Fokozottan figyelünk arra, hogy ne piszkálják a szájukat és az orrukat. Ha sétálni megyünk, minden gyereknek külön palackban viszünk innivalót. Sajnos most még elmarad a játék utáni piknik. Fontos, hogy hazaérve csak akkor fogyaszthatják el az uzsonnát, ha alaposan megmosták a kezüket.”

Első a megelőzés

Minél korábban meg kell a kicsiket tanítani arra, hogy ne tegyék a kezüket a szájukba, mossanak kezet étkezés előtt és játék után. Rossz szokás, ha a szülő a homokozóban eteti csemetéjét. Az is rendkívül fontos, hogy felnőtt személy felügyelete nélkül soha ne hagyjuk a gyereket a játszótéren.

Horzsolás és egyéb sérülés

Ha sérülés történik, a sebet tisztítani, fertőtleníti kell, s ha szükséges, meg kell a gyermekgyógyásznak mutatni. Miután hazaértünk, alapvető kötelességünk kezet mosni szappannal, meleg vízzel.

Sajnos manapság az is előfordulhat, hogy a kicsi fecskendővel szúrja meg magát, ami a B és C típusú májgyulladás kockázatát rejti magában. A sebkezelés és fertőtlenítés után tájékoztatni kell az orvost a balesetről, aki dönt a további teendőkről: esetleg védőoltást javasol az A és B típusú májgyulladás ellen, vagy hat hónapig gyakrabban ellenőrzi a gyerek egészségi állapotát.

Ami még fontos:

  • ha túl sok a gyerek a játszótéren, akkor inkább válasszunk más helyet, és ne legyenek két méternél közelebb egymáshoz
  • viseljenek maszkot
  • a szülőnek kell ügyelnie arra, hogy a gyerekek lehetőleg ne érintsék meg egymást
  • mindig legyen a szülőnél fertőtlenítőszer

A fenntartó feladata

A közegészségügyi szakemberek azt tanácsolják, ne hunyjon szemet a szülő afelett, hogy a játszótér láthatóan elhanyagolt, bátran forduljon a fenntartóhoz vagy az üzemeltetőhöz. Az esetek többségében ez az önkormányzat vagy a község. A homokozóra a regionális közegészségügyi hivatalnál kell panaszt tenni. 30 nap áll rendelkezésére arra, hogy kivizsgálja és orvosolja a panaszt. A játszótéri attrakciók műszaki állapotának és biztonságának ellenőrzése pedig a Szlovák Kereskedelmi Felügyelet hatáskörébe tartozik.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hegerbizakodik

Heger megtérítené Sulíkot a szavazás előtt

Edvard Beneš  - TASR/AP-felvétel

Beneš-dekrétumok: újabb pert veszített a Szlovák Földalap

koalicio k

Megéri-e a koalíció a karácsonyt?

machete

Rossz jegy miatt halálra szúrta tanárát egy 17 éves fiú

zelenszkij k

Zelenszkij ukrán elnök lett az Év embere a Time magazin szerint

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.