Egészség

A szem betegségei – 3.

Törések Az arcot érő ütés hatására a szemüreget alkotó csontok bármelyike megsérülhet, eltörhet.
ÚJ SZÓ ONLINE

2007. december 3. 08:00

kvíz
Törések

Az arcot érő ütés hatására a szemüreget alkotó csontok bármelyike megsérülhet, eltörhet. A törés bizonyos esetekben ronthatja a látást: a felgyülemlő vér nyomást gyakorolhat a szemre, az idegekre és az erekre; a szemmozgató izmok mozgása akadályozottá válhat, ami kettőslátást is okozhat; a letört csontdarab a szemgolyót hátrafelé nyomhatja, és becsíphet idegeket és izmokat.

Ilyen esetekben a törés műtéti helyreállítása szükséges.

A szaruhártya felszíni sérülései

A szaruhártya kisebb, felszíni sérüléseit okozhatja a szembe került idegen testek (pl. befelé növő szempilla, szél által szállított szennyeződések) okozta horzsolás, vagy amikor egy hirtelen mozdulattal véletlenül a szemünkbe kapunk.

A sérült részt néha szabad szemmel is látni lehet, a fluoreszcein-tartalmú szemcsepp segítségével pedig igen jól kimutathatóak a felszíni sérülések.

A szaruhártya-horzsolások általában csupán felszínes sérülések, de annál fájdalmasabbak. A horzsolás az érintett szem enyhe látászavarát, fényérzékenységet, bevörösödést, a szem felszíni ereiből származó vérzést, szem- és szemhéjduzzanatot is előidézhet. A kisebb szaruhártya-sérülések antibiotikus kezeléssel és a szem pihentetésével (fényszűrő szemüveg használata, olvasás mellőzése) pár nap alatt begyógyulnak, tapasz alatt pedig még a nagy horzsolások is 1–3 nap alatt rendeződnek. Megfelelő kezelés után a tünetek kiújulása ritka, a baleset után hosszú idő múlva váratlanul mégis újra jelentkezhetnek. Ilyenkor azonnal szemészorvoshoz kell fordulni. Még a legkisebb szaruhártya-karcolás is azzal a következménnyel járhat, hogy benne fekély keletkezhet. A felszínes szaruhártya-sérülések esetén a másik legnagyobb veszélyt a felülfertőződés lehetősége jelenti, ezért kell a helyi antibiotikus kezelést lelkiismeretesen végigcsinálni.

A szaruhártya mélyebb sérülései

A mélyebb sérülésekre természetesen sokkal nagyobb gondot kell fordítani, mint a felületes horzsolásokra, már csak azért is, mert a sérülés érintheti a szemgolyó mélyebb rétegeit és a környezetét (pl. a szemhéjakat) is.

A szaruhártya mély sérülései a különféle fertőzések forrásai, annál is inkább, mivel ilyenkor gyakran kerül szennyezett idegen test a szembe.

A sérülések létrejöhetnek egy erős ütés nyomán keletkező szemgolyó-roncsolódás következtében is. Az ütést követő tünetekből (látásvesztés, heves fájdalom) könnyen lehet következtetni a sérülés súlyosságára. Ezzel szemben, ha például a sérülést egy egészen apró idegen test befúródása okozza, nem könnyű megítélni annak következményeit: a sérülés majdnem fájdalommentes, nem vált ki azonnali panaszokat, de a következményei végzetesek is lehetnek, akár a látás elveszítéséhez is vezethetnek.

Az, hogy szemünk miképpen reagál a bele kerülő idegen testekre, az egyénenként nagyon változó. Általánosságban elmondható, hogy a sérüléssel a szembe kerülő kórokozók hatása sokkal súlyosabb következményekkel járhat, mint önmagában az idegen test. A kórokozók által megtámadott szem megfertőzheti a másik egészségeset is. Ebben az esetben is a szemészorvos azonnali felkeresése és az antibiotikumos készítmények használata bizonyul a legfontosabbnak.

Forrás: Család és Egészség

Égések

A szem égési sérüléseit erős hő vagy irritáló kémiai anyagok okozzák. A szemgolyót védő szemhéjak gyors becsukódása megvéd az ilyen jellegű sérülések egy részétől. Ilyenkor a legtöbb esetben csak a szemhéj sérül. Ha a magas hő megégeti a szemhéjat, kezeléskor fertőtlenítik a területet, majd antibiotikumos kenőcsöt kennek rá. A megégett területet steril kötéssel fedik, amit legtöbbször rugalmas pólya tart a helyén. A kémiai égéseket lúg (mosószer, oltatlan mész, stb.) vagy sav (pl. akkumulátorból származó folyadék vagy háztartási sósav) okozza. A nagy fájdalom miatt a sérült hajlamos arra, hogy a szemhéját görcsösen zárva tartsa, így még hosszabb ideig tartja a kémiai anyagot közvetlen érintkezésben a szemmel. Ha égést okozó anyag kerül a szembe, azonnal orvost kell hívni, de a kezelést már az orvos megérkezése előtt meg kell kezdeni: az érintett szem feltárásával a maró anyagot bő vízzel kell kiöblíteni. Az orvos a pupillát tágan tartó szert csepegtet, antibiotikumos kenőcsöt alkalmaz. Az égési sérülések szövődménye lehet az írisz károsodása, a szem perforációja, a szemhéjak torzulása, a látás romlása vagy teljes elvesztése.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Kollár

Újabb kormányválság a láthatáron?

kézmosás

30 másodperc életet menthet

b

Súlyos baleset történt a Dunaszerdahelyi járásban

Mesék a Hurokból

SOROZATDARÁLÓ: Retrofuturisztikus álom

méhnyakrák szűrővizsgálat

Szűrővizsgálattal elkerülhető a méhnyakrák

Szabados Ágnes

Azt mondják: olyan, mintha a nappalimban ülnének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.