Agro

Güttler Magnum - a tökéletes talajstruktúra érdekében

Minden mezőgazdász tudja, milyen fontos a jó talajösszetétel a termelés szempontjából, illetve a minőségi talajelőkészítés. Ebben kiváló szerepet tölt be a Güttler márka is, amelynek egyik hengerével az AGRO-SEMEG S 3 s.r.o. is bővítette gépparkját.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. május 25. 12:35

güttler

Az Agroservistől vásárolt gép a mezőgazdaságilag nagyon erős Lévai járás településére, Felsőszemerédre érkezett. Az AGRO-SEMEG S 3 s.r.o. 1600 hektár területen gazdálkodik. A vetés szerkezete itt valóban nagyon változatos, az őszi búza, az őszi árpa, a repce, a lucerna, a mák, a szilázs és a szemes kukorica, a napraforgó és a szójabab is megtalálta itt a helyét. A társaság több mint hat év után tér vissza az utóbbi növény termesztéséhez, miután a tavalyi ősz a gabonafélék szegmensében nagyon nehéznek bizonyult.

A társaság igazgatója Ing. Martin Marček PhD., aki a mezőgazdasági termelők új generációjának képviselőjeként próbálja diverzifikálni gazdálkodását, ami végső soron a termesztett növények széleskörű képviseletében nyilvánul meg a vetési folyamatban. A növénytermesztés mellett állattenyésztéssel is foglalkoznak, Felsőszemeréden 160 fejőstehenet is tartanak. A gazda elkülönített a földből egy nem produktív részletet, amelyet később füvesítettek, és jelenleg marhák legeltetésére használnak. A társaság célja a tenyészet 200 alapállományra történő stabilizálása.

logo

A megbízható géphez rugalmas szervizt is kaptak

A vállalat ilyen széles portfólióját tekintve egyértelmű, hogy a gépeknek meg kell felelniük a megbízhatóság, az eladónak pedig a rugalmasság követelményeinek. Az AGRO-SEMEG S 3 s.r.o. igazgatójával Martin Marčekkel készült interjúban többet is megtudhatunk a gépekkel szemben támasztott követelményekről.

Vázolná kérem, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie menedzsmentben?

Parcelláink a Štiavnička-patak mentén lévő medencében terülnek el, ami kihatással van a vegyszerek alkalmazására és a művelt föld szerkezetére is. A csapadék itt nincs a hosszú távú norma alatt, de rendkívül egyenletlen, és ez problémát okoz számunkra. Ezért kénytelenek vagyunk alkalmazkodni a körülményekhez a talaj előkészítése, az alkalmazott technológiák és a növényzet kezelése terén is, hogy minimalizáljuk a talajból való elpárolgás miatti veszteségeket, és jobban megtartsuk a vizet.

A földterület túlnyomó része, amelyen gazdálkodunk, nehéz talaj. A teljes terület megközelítőleg egytizede könnyű homokos, de az ún. perc talajoknak is jelentős az aránya. Ezeknél a talajoknál nehéz eltalálni az időpontot, amikor dolgozni lehet bennük, és szó szerint azonnal kell cselekedni. Felkészülni, kinyitni, vetni és azonnal lezárni - mindezt a lehető legrövidebb idő alatt. Ehhez kellett igazítanunk a vállalatunkban alkalmazott technológiát, és a gépesítés fejlesztését is. Hatalmas számú, különböző márkájú mezőgazdasági gép van a piacon, így lehet válogatni. Fontos azonban a számunkra megfelelő kiválasztása.

Hogyan győzték meg a Güttler hengerek?

Célunk egy olyan gép felkutatása volt, amely kiemelkedik a többi közül. Amely nemcsak közönséges henger lesz, hanem ősszel és tavasszal is univerzálisan használható. Több gazda tapasztalata szerint a Güttler hengereknek ilyen univerzális alkalmazásuk van, ezért más vállalatok preferenciái alapján döntöttünk. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ezeket a gépeket a közeli Magyarországon gyártják, ami nagyon kényelmes megoldást jelent számunkra, ha a jövőbe nézve a gép szervizelésére és az alkatrészek elérhetőségére gondolunk.

Miért választotta a tizenkét méteres munkaszélességű Magnum modellt?

Igyekszünk olyan gépeket választani, amellyel minimalizálhatjuk a megművelt földön történő áthaladást. Célunk, hogy fokozatosan áttérjünk a gépek kontrollált mozgására a terepen, az úgynevezett CTF rendszerre. Mivel a gépek és energiaforrások túlnyomó többségével az Agroservis-nek köszönhetően rendelkezünk, a myjohndeere üzemeltetési központot is használjuk, amelynek köszönhetően a-b vonalak állnak rendelkezésünkre. Az áthaladások és a talajtömörödés minimalizálására használjuk őket, ami hosszú távon megnövekedett hozamhoz vezet. A nyomtávot huszonnégy méterre állítottuk be, mert telkeink meglehetősen hullámosak, és a nagyobb munkaszélesség problémát okozna a permetezéskor. Technológiáink nagy részét ezekhez a körülményekhez igazítottuk, ahogy az említett Güttler Magnum hengerek esetében is történt. Hidraulikus billentésű, 12 m munkaszélességű modellt választottunk, amely pontosan megfelelt követelményeinknek - sokoldalúság és különbség a többi géphez képest.

G2

Miben keresendő az a legfőbb pozitívum, ami ezeket a gépeket megkülönbözteti a többi márkától?

Számunkra a gépválasztás feltétele a tavaszi használat lehetősége volt, amikor a talajainkon nagy a szárazság. Az az érdekes információ jutott tudomásunkra, hogy ez a henger használható a gabonafélék mellékhajtásainak támogatására is. A referenciák arról szóltak, hogy a Magnum tavaszi beavatkozása után a gabona termésmennyisége 10-15%-kal nőtt. A gép úgy hat a növényekre, hogy a hengerek csúcsai stimulálják a gabonát, amely aztán kedvező növekedési hormont termel. Mondhatjuk, hogy a hengereknek „elágazó” hatása van. Tavasszal egy magyar gyártó ajánlására a hengerléshez használtuk, ahol összesen 700 hektárt műveltünk meg így. A növények fejlődésére és a gabonafélék állapotára gyakorolt pozitív hatás már napjainkban látható.

Ha a géppel járja végig a területet, a felszín úgy néz ki, mintha a talajt még el sem simították volna. Csillagprofilja azonban meghúzza a magágyat, amely felett természetesen laza és egyben zárt talajt hagy. Magától értetődik, hogy ez a csillagprofil a száraz talajt is megtöri. További előnye ennek a versenytársakkal szemben a hengeren lévő tisztítók.

Tehát főleg tavasszal használja a hengereket, de azok ősszel is helyt állnak, igaz?

Ősszel szükség szerint vagy vetés előtt, vagy repcevetés után hengerlünk. Tavaly, amikor megvettük a gépet, vetés előtt teszteltük, ami nekünk bevált. A repce megjelenésekor láttam, hogy egyenletesebb, a talajban lévő víz egyenletes emelkedése miatt is. Ha sima hengert használunk, tapasztalataink szerint a heves esőzések után, amikor a talaj kiszárad, az szó szerint egybeömlik és megkeményedik, mint a beton. Ősszel az őszi árpánál a vetés után hengereltünk.

Általában az ügyfélnek vannak követelményei a géppel szemben. Milyen követelményeket támasztanak a hengerek a vásárlóval vagy a vontatóeszközökkel szemben, amelyekre ezeket rákötik?

A gépet egy John Deere 6195M traktorral agregáljuk, kétszáz lóerős teljesítménnyel. Földünket csak minimális mértékben szántjuk, főleg csak azokon a területeken, ahol trágyát terítünk, így annak ellenére, hogy a gyártó különféle kiegészítő felszereléseket kínál, a hengereket sem elülső csúszdával, sem rúdszakasszal nem szereltük fel, így a traktor teljesítménye meghaladja a Magnum henger igényeit. A hidraulikusan dönthető váznak köszönhetően a helyváltoztatás sem jelent problémát, mivel a gép a 3,0 m szállítási szélességbe belefér. Annak ellenére, hogy a hengerek nagy munkaszélességgel rendelkeznek, nagyon alaposan lemásolják a terepet. Ez annak köszönhető, hogy a gépváz 1,5 m-es szakaszokra van felosztva. Összességében a Güttler hengerekkel kapcsolatban eddig csak pozitív tapasztalataink vannak.

Ha a tapasztalatokról beszélünk, irányítsuk mai beszélgetésünk végét magához az eladóhoz. Mi a tapasztalata az Agroservis-el kapcsolatban?

Jelenleg négy traktor és egy T670i gabonakombájn áll rendelkezésünkre, amit az Agroservis-től szereztünk be. A korábbi, más márkájú traktorokkal, problémák voltak, főleg a szerviz tekintetében. Ezért váltottunk, és a John Deere márkát és az Agroservist választottuk. Minden gép meghibásodhat, és ezen a ponton fontos a megbízhatóság, a gyorsaság és a szervizhez való hozzáállás. Egyik cég sem végzi ezt ingyen, de számításba kell venni, mi az olcsóbb és drágább. Ha a gép meghibásodik, és két-három napot vár a javításra, akkor nem fogja betartani az agrotechnikai dátumokat, és senki sem fogja megtéríteni a kieső nyereségért. A tőlünk mintegy harminc kilométerre levő Léván viszonylag nagy és jól felszerelt szerviz-központ van, sok tapasztalt munkással. Eddig mindig sikerült a gépi meghibásodásokkal kapcsolatos összes problémánkat a lehető legrövidebb idő alatt megoldani a főszezonban is. Függetlenül attól, hogy péntek vagy ünnepnap van-e.

(Az írás szponzorált promóciót tartamaz.)

www.agroservis.sk

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.