Agro

Baross – már most érdemes regisztrálni!

Szlovákia már több helyszínén is tartottak összejövetelt a közelmúltban, amelyen a Baross Alapítvány idei évre vonatkozó felhívásáról számoltak be a szervezők. A gazdák a felhívást nagy érdeklődéssel várják, hiszen a kis- és középvállalkozásoknak ez a lehetőség nagy segítséget nyújt. Azonban lehetőség ez a „haszonlesőknek” is.
Czigler Mónika

2019. november 27. 11:20

A Baross Alapítvány idén harmadik körben jelenteti meg felhívását, amelyben a mezőgazdasági, illetve a más szektorban működő kis- és középvállalkozók részére nyújt támogatási lehetőséget. A megpályázható támogatás maximális összege 15 ezer euró, ami 30 százaléknyi önrésszel egészül ki. Feltétel, hogy a pályázóknak Dél-Szlovákiában kell rendelkezniük céghellyel, illetve ott kell végezniük a tevékenységüket.

Az első körben a mikro- és kisvállalkozók kaptak támogatást, amely megközelítőleg 1500 nyertest jelentett, a második körben pedig a „nagyok” pályázhattak. A cél akkor az volt, hogy megerősödjön a határ menti, magyarok által is lakott járások gazdasága, határon átívelő gazdasági kapcsolatok jöjjenek létre egyes vállalkozások között.

A pályázatíróktól megtudtuk, hogy lesz némi változás az előző körökhöz képest. „A pályázóknak fel kell tudni mutatniuk az előző évre vonatkozó olyan nagyságú forgalmat, amely meghaladja a pályázott összeget. Változás még, hogy a projekt fenntartási időszaka öt év helyett három lesz. A termék feldolgozására irányuló eszközbeszerzésre is lehet anyai támogatást kérni” – tájékoztatott Varjú János, a komáromi Varjú Consulting tanácsadói iroda tulajdonosa.

A teljes összegre pályázhatnak például méhészek és borászok is. Az első körben a hetényi Borkő Panzió tulajdonosa, Szuh Benő is benyújtotta a pályázatát, amely sikerrel járt. Akkor szőlészetébe soraljművelőt és „hegyelőt” vett, amely elmondása szerint nagy segítséget jelentett, hiszen 20–30 embernyi munkaerőt spórol meg az új gépnek köszönhetően. Bár a kézi munkaerőt ugyan alkalmazná, de jelentkező sajnos nincs. A siralmas szőlőfelvásárlási árak mellett, amely 25 cent körül mozog, bizony a munkásokat sem tudják a gazdák túlfizetni, de ha még jó kereseti lehetőséget is kínálnak a munkásoknak, senki nem töri össze magát, hogy a földekre menjen dolgozni. Épp ezért jelent nagy segítséget a gépesítés.

Szuh Benő idén is szeretne bekapcsolódni a pályázatba, most egy modern, automata prést vásárolna a borászatába. Azonban az még kérdéses, hogy azok a gazdák, akik előző körben sikeresen pályáztak, mennyire lehetnek sikeresek a mostani körben. „Nem pályázhatnak az ún. alvó cégek sem. Erre vonatkozik az a követelmény, hogy például a 15 000 eurós támogatáshoz szükséges felmutatni a 15 000 eurós forgalmat a 2018-as évben” – magyarázza Varjú János. Hozzáteszi, az még jelenleg kérdéses, mi számít „alvó cégnek”, hiszen ügyfelei közt akad olyan is, aki nemrégiben telepített gyümölcsöst, amelynek még nem is lehet forgalma, ezért pozitívumnak tartaná, ha ilyen esetben meg lehetne indokolni a pályázatban, miért nem tud forgalmat felmutatni a kérvényező.

A jelenlegi pályázatoknál érdemes odafigyelni még egy fontos részletre. „Mielőbb érdemes regisztrálni a https://baross-palyazatok.eu/ oldalon, hiszen a pályázat beadásának feltétele az online regisztráció” – figyelmeztetett Ollári Adrianna falugazdász.

Serényen tevékenykednek a pályázatírók, a gazdák sorra kapják az ajánlatokat, és sokszor nehéz eldönteni, melyik cég kínálatára reagáljon a gazda. „Mostanában rengeteg pályázatíró megkeres, akiken már a kezdetekkor látni, hogy csak az anyagi haszonlesés a cél” – mondja Szuh Benő. „Valóban sok olyan cég akad, amely felveszi a nagy összegeket a klienstől, annak ellenére, hogy semmi esélye nem lesz a gazdának a sikeres pályázásra” – tette hozzá Varjú János. Ezért szerinte tanácsos a biztosra menni, és inkább kis lépésekben előrehaladni a pályázatoknál. Felesleges nagy projektekbe belerohanni, mindenféle háttérfedezet nélkül. „Klienseimmel mindig végzek egy pénzügyi elemzést, amelyben megvizsgálom, hogy milyen lehetőségek adottak a számára, és azt is, hogy egyáltalán van-e esély arra, hogy sikeres legyen a benyújtott pályázata” – mondja a komáromi tanácsadói iroda tulajdonosa.

(czm)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Az Európai Bizottság elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye

Érsekújvár, Czuczor Gergely Alapiskola
Frissítve

Gördülékeny volt a tesztelés utolsó napja Érsekújvárban

halál gyertya
Frissítve

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást - több krónikus betegsége is volt

csonttörés

Fatális következményei lehetnek a csonttörésnek

dd

Agapé, a tiszta szerelem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.