Agro

Aktuális növényvédelem a szőlőben

Az idei enyhe tél engedte áttelelni a kórokozók többségét. Bár a tavasz nagyon bíztatóan indult, de a nagy csapadékhiány miatt már áprilisban kialakult a lisztharmat, ami csak erősödött júniusra. Mi jön ez után?
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. június 29. 11:46

Az előrejelzések a lisztharmat fertőzés megerősödését támasztják alá. Hogyan védjük meg minnél jobban azt a kis termést, ami mutatkozik? Ilyenkor általában igyekszünk minél többet és nagyobb adagban permetezni. Csakhogy így hamarább kialakulhat a rezisztencia. A valódi áttörést a vegyszeres növényvédelemben az jelenti, hogy olyan készítményeket kell vásárolnia a szőlőtermesztőknek, amelyeknek a mellékhatását behatóan tisztázták, a megfelelő hatóanyagok szelektívek, ártalmatlan bomlástermékké alakulnak, útjuk a szőlőben és a környezetben jól nyomon követhető. Az előbbi tendenciával párhuzamosan a kémiai megoldások elveszítették monopol szerepüket, helyüket mindinkább az ún. agrobiológiai készítmények veszik át. A másik nagyon fontos tényező, hogy senki nem akar uniformizált bort készíteni, a cél az egyedi „terroir” jellegű borok készítése.

Ezért ma már tisztán látni a kifinomult biotechnológiát, amivel termésveszteség nélkül sikert érhetünk el a szőlő termesztésében. Hogyan is fogjunk neki? Az első permetezést minden évben a 15-20 cm-es hajtások idejében kell elvégezni, akkor védekezünk a lisztharmat, illetve a peronoszpóra induló fertőzése ellen. Itt már válogathatunk a készítményekben, ha erős a fertőzési nyomás, érdemes 20 ml/10 l víz BorOil, 20 ml/10 l víz CuproTonik és 30 g/10 l Thiovit Jet keverékéből permetlét alkalmazunk egészen a 25-30 cm-es növekedési időszakig. A virágzás előtti időszakban mindenképpen a Chitopron 20 ml/ 10 l készítményt vegyük elő, mivel nincs párja a peronoszpóra virágzás alatti időszakában megjelenő betegség támadásának leküzdésében. Ezért ha véletlenül hideg időben virágzik a szőlő, és elhúzódik a virágzás, mindenképpen ismételjük meg a kezelést egy héttel az első kezelés után.

Ha már a szőlő 70 %-a elvirágzott, akkor jön az igen fontos kezelési időszak. Ekkor 30 ml/10 l mix Imunofol + 6 g Kocide készítményt alkalmazzunk tapadás-fokozásaként, és a lisztharmat elleni harc kezdeteként 20 ml/10 l FerumOil-t adagoljunk. Nem szabad elfelejteni, hogy a virágzás előtt mindig nagyobb a tápanyagigény, ezért mindig keverjük ezt BorOil 20 ml/ 10 l készítményel illetve BIOMIT 30 ml/10 l levéltrágyával. A BorOil amellett, hogy bórt ad a növénynek, bebiztosítja a jó tapadást is, a lisztharmatot nagyszerűen orvosolja, de a tripszeket és egyéb kártevőket is elpusztítja. Mindez a felületi feszültség hatására történik, ami fizikai jelenség, úgyhogy rezisztencia kizárva!

A BIOMIT hatása nagyon kedvező a szőlő helyes mezo- és mikroelem ellátásának, mivel a BIOMIT több mint 60 gyógynövényből készült, turmixolásal van felszabadítva az összetétele, a növényeink részére így nagyon könnyen felvehető tápanyag. Nem kell a szőlőnek átalakítani, egyből be tudja dolgozni! Ezért lesz szép kiegyensúlyozott (sav és cukor) a bor alapanyaga a szüretre. A BIOMIT használata egyszerű, virágzás előtt minimum egyszer, de virágzás után 3-4 alkalommal legalább 30 ml/10 l adagban kezeljük a növényt.

A virágzás vége fele a 70 %-ban elvirágzott fürtök idején jön a legfontosabb kezelés. Itt kell fertőtleníteni az elvirágzott fürtökön maradt szirmokat, nagy sikerrel és biztonsággal alkalmazható 20 ml/ 10 l mix Imubnofol+ 6 g Kocide 2000 tapadás fokozó lisztharmat és botritisz ellen 20 ml/ 10 l FerumOil-al. Vigyázat, nagy lisztharmat nyomás esetén hatásosabb magasabb dózisnál maradni.

Nagyon erős lisztharmat nyomás esetén az első lisztharmat folt megjelenése idején azonnal le kell kezelni a növényt Folicit-tel. A Folicit szója lecitint tartalmaz, olyan anyagokat, amelyek segítenek a növénynek leküzdeni a kórokozókat, viszont nem marad utána semmi nyom a borban, sem ízvilágában sem beltartalmában. Használata eltér a normális permetszerektől. Ajánlatos sok-sok vízzel lemosni a szőlőt, ami 50 ml/10 l vizet jelent. A siker érdekében már másnap érdemes BorOil és PowerOf-K keverékét rápermetezni, ez után eltűnik a lisztharmat. Ajánlatos egy hét múlva ismételni a permetezést a BorOil 20 ml/10 l és PowerOf-K 80 ml/10 l keverékével, mivel a lisztharmat újra kialakulhat. Természetesen ilyen nagy nyomásban nagy szerepet játszik a Biomit levéltrágya is. Egyébként a visszajelzések nagyon pozitívak, látványosan működik a lisztharmat ellen.

A virágzás idején a Chitopron 5%-os oldata kihatással van az egyéb betegségek ellen, úgy a baktériumos, mint a gombás fertőzések ellen is felerősíti a szőlőnket. A virágzás utáni Imunofol+CuproTonic kezelés kihatással van a peronoszpóra, fakórothadás, lisztharmat ellen még augusztusban is. A növény így immunredszerét hívja segítségül a betegségek elleni védelemben, azaz szinte rezisztens növényt nevelünk évente tele speciális beltartalmi anyagokkal, mint például a rezveratrol. Ezzel valójában virágzástól fürtzáródásig védekeztünk a botritisz ellen, hiszen lisztharmat ellen is használtuk a BorOil, FerumOil 20 ml/10 l és PowerOf-K 80-100 ml/10 l keveréket és a Biomit 30 ml/ 10 l levéltrágyát. Mindenképpen tudni kell, hogy minden kezeléssel csökentettük az esélyt, hogy gondot okozzon szőlőnkben a rothadás, a PowerOf-K 80 ml/10 l ráadásul ott marad a szőlőn, segít a forrásban, és lényegében végig védi a növényt a fertőzéstől. Ezek az információk megfizethetetlen előnyben részesítik a termelőt, aki az egészsége védelme mellett, a természettel karöltve játszva megvédi szőlőjét, amiből „terroir” jellegű bort tud előállítani.

Tamašek Zoltán

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Négy magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.