Agro

A zöldségtermesztők nehéz éve

Bár a zöldségtermesztést illetően még nem zárult le a szezon, az idén is jól meg kellett dolgozni a haszonért a gazdáknak, hiszen az időjárás és a kártevők nagy kihívások elé állították őket.
Czigler Mónika

2019. október 3. 13:55

zöldség

Hájas László, akit a déli régióban zöldségvetőmag-forgalmazóként jól ismernek a gazdák, elmondta, a gazdák szerint nehéz volt az idei év. Bár májusban sok csapadék lehullott, de az hideg volt, és hideg volt a vetés utáni időszakban is. Ez pedig nem kedvezett sem a zellernek, sem a sárgarépának. „Sokat kellett öntözni, mert a csapadékeloszlás nem volt egyenlő. A csomózott sárgarépát a gazdák már értékesítették, most folyik a mosott sárgarépa értékesítése, októberben pedig a tárolásra szánt sárgarépát dobják piacra a gazdák” – magyarázta Hájas László.

A hagymatermesztők szintén októberre végeznek a termés begyűjtésével, itt főleg a tripsz okozott gondot. „Nagy volt idén a tripszek nyomása, amely megszúrta a hagymát, ezen nyílt seb keletkezett, és lehetőséget nyújtott a sztemfíliumos feketerothadás kórokozóinak megtelepedéséhez” – mondta Hájas László.

A szakember szerint a hideg tavasz volt az oka annak is, hogy a dinnye első virágzásánál nem tudtak rendesen kötni, csak a másodiknál. Talán ez volt az oka annak, hogy csak később jelent meg a hazai dinnye a piacon. „A dinnyeszezon ennek ellenére viszonylag jónak mondható. A vásárlók keresik a hazait, és a nagyobb területen termesztő gazdák ügyelnek arra, hogy folyamatos legyen a dinnyeellátás. Így választják meg a korai, középkorai és kései fajtákat” – mondja a vetőmag-forgalmazó.

Azok, akik úgymond a házuk előtt értékesítik a terményt, még mindig inkább a nagy fajtákat választják, hiszen a vásárlók kérésére ketté tudják vágni. Az üzletláncok viszont a kicsit és mag nélkülit preferálják, mert azt keresik a vásárlók, amit egyszerre el tudnak fogyasztani, nem kell a hűtőben tárolni. Hájas Zoltán azonban figyelmeztetett arra, hogy aki jó dinnyét akar enni, az nézze meg az út menti árusok portékájának származási helyét, mert nem biztos, hogy az hazai, sok esetben Görögországból származó dinnyéről van szó. Főleg azok, amelyek „gyanúsan korán” jelennek meg az utak mentén. „Ott az óriási fajtákat szezon végén vetik, és ezeket értékesítik nyár kezdetén nálunk” – tette hozzá a szakember.

(-er)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t

Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből

Elbúcsúzhatunk a gyors növekedéstől

VIDEÓ: Meg akartak hajolni Meghan hercegné előtt, a reakciójára nem számítottak

Gazdagabb lesz az idei burgonyatermés

Új Ipoly-híd: nemzetközi közbeszerzés november végén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!