PR CIKKEK

A számítógép rendszerezése

Sokan, sokféleképpen használjuk a számítógépeinket. Van, akinek munkaeszköz, van, aki csak játszik rajta/vele, megint mások médiafájlokat gyűjtenek és szerkesztenek a segítségével, és olyan is akad, aki tanuláshoz használja. Bárhogy legyen is, mindannyiunknak szüksége van egy könnyen karbantartható és átlátható rendszerre. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy inkább többen, mint kevesebben, de elég hanyagul bánunk a fájljainkkal. Aki eleve hajlamosabb a rendszerezésre, az ugyanúgy rendet fog tartani a gépén is, aki pedig a közmondásos káoszelmélet híve, mely szerint a zseni átlátja a káoszt, nem fog különösebb energiát fektetni a digitális karbantartásba. Egészen addig, amíg az évek alatt építgetett fejetlenség egyszer a nyakába nem robban. Egyre lassabban tölt be az operációs rendszer, egyre lassabban nyitja meg a fájlokat, egyre többet „gondolkodik” a parancsok végrehajtása közben, vagy egyenesen lefagy.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. augusztus 24. 09:42

szamitogep

Macbetegedett a gép?

Amikor a fenti tünetekkel találkozunk:

* Első lépésként futtassunk le egy alapos szkent, és győződjünk meg arról, hogy nem történt-e behatolás

 1. A következő teendő, hogy fizikailag is takarítsuk ki a gépet.
  • Ellenőrizzük például a hűtőventillátort.
  • Ha nagyon poros, ne csodálkozzunk azon, hogy túlmelegedett a processzor. 
  • Sok esetben maga a helytelen használat okozza a lassulást.
   • Ne az ölünkbe téve használjuk a laptopot, hanem sík felületen,
   • és ott is tegyünk alá egy állványt a megfelelő szellőzés érdekében.

Ha azonban fizikailag mindent rendben találunk, akkor a digitális szeméttel teletömött tárhelyek, duplikátumoktól terhelt mappák és a kritikus lemeztöredezettség áll a problémák hátterében.

 

szamitogep3

A számítógép tárhelyeinek tisztítása

Amikor gépet veszünk, sok esetben a gigabájtok bűvöletében döntünk. Minél nagyobb, több, annál jobb. Sokunk még fájlmenedzsert sem használ, pedig egy kétpaneles fájlkezelő hatékony támogatást nyújt nemcsak a fájlok manuális keresésében és törlésében, tömörítésében és kibontásában, de a könyvtárfán való átmozgatásban és mappázásában is. Ugyanakkor a többterás HDD-ket sem lehet a végtelenségig töltögetni. Idővel el kell indítanunk a tárhelyfelszabadítást, ehhez azonban nem árt tudnunk, hogy mitől szükséges megszabadulni.

A PC mélyén lehetnek valóban értékes adatok is, de zömmel a következők derülhetnek ki:

* Egy-egy médiafájlnak – kép, videó, hangfelvétel - akár 2-5 ugyanolyan másolata és 1-2 verziója is létezik.

* Ugyanez pepitában a szöveges dokumentumokkal, melyek akár .doc, .txt, és .pdf változatú duplikátumokkal tarkítják a sort.

 1. Tele van a meghajtó olyan fájlokkal, és programokkal, amiket már évek óta nem használunk, ez lehet például:
  • egy régi, már nem is használt nyomtató, mobiltelefon, vagy webkamera telepítője, és illesztőfájljai,
  • ezeréves játékok és járulékos fájljaik, valamint a kapcsolódó játékállás-mentések, képernyőmentések,
  • egy korábbi gépünkről átmentett fájlok, melyekhez esetleg érzelmi kapcsolat fűz.

A szentimentalizmusnak azonban nincs helye a számítógépen. Ha nagyon kötődünk egy-egy fájlhoz, legyen az akár egy régi, már nem kompatibilis játék telepítője, egy fotósorozat, vagy kedvenc lemezírószoftver akár, töltsük fel az e-mail fiókunkhoz csatolt Google Drivera, vagy Dropboxba.

Itt biztonságosan tárolhatjuk anélkül, hogy terhelnénk vele a számítógép kapacitását. Amúgy sem tanácsos a fájlokat sokáig a fizikai gépen tárolni. A felhőszolgáltatást ráadásul biztonsági mentésként is használhatjuk, hiszen létrehozhatunk egy olyan mappát a számítógépen, amely folyamatosan szinkronizálódik a felhővel. Így a mappa tartalma automatikusan „mentődik” online.

* A tárhelyfelszabadítást természetesen nem szükséges manuálisan elvégezni. Az akár ingyenesen is elérhető szoftverek leveszik a vállunkról a terhet.

* Nemcsak a tárhelyet szabadítják fel, de időközben elvégzik a lemeztöredezettség-mentesítést is, ha szükséges törlik a böngészőelőzményeket, a gyorsítótárat és a cookie-kat is.

* Van, amelyiknek mobilverziója is elérhető, melynek segítségével akár az iPhone fájlrendszere is feltérképezhető és karbantartható.

szamitogep4

 

Miért van szükség a számítógép lemeztöredezettség-mentesítésére?

Elsőként tisztázzuk, hogy mi is az a lemeztöredezettség. A lemez széttöredezettsége akkor következik be, amikor egy fájlrendszer elveszíti a kapcsolódó adatok együttes megőrzésének képességét, és a merevlemez-meghajtó keményebben dolgozik az aktuális feladatokkal kapcsolatos adatok előállítása során, és ezzel lelassítja a teljesítményt.

* Általában véve a Mac számítógépeket nem szükséges töredezettségmentesíteni, különösen az olyan újabb Mac laptopok esetében, amelyek SSD-vel rendelkeznek, mert eltérő módszert használnak az adatok karbantartására.

* A Windows 8 és a Windows 10 automatikusan futtat egy lemeztöredezettség-mentesítést heti ütemtervben a merevlemez-meghajtókkal rendelkező gépek esetében.

A Windows 8 és 10 felhasználók felgyorsíthatják a töredezettségmentesítést (vagy optimalizálást) a következőképpen:

* A Keresőbe írjuk be: Optimalizálás

* Válasszuk ki a Meghajtók lemeztöredezettség-mentesítése és optimalizálása lehetőséget,

* A felugró ablakban kattintsunk az Elemzés gombra, ami elindítja az analitikai folyamatot.

* Ha végzett, és szükség van a manuális beavatkozásra, az Optimalizálás gombra kattintva elvégezhetjük a lemeztöredezettség-mentesítést.

Ezzel a pár klikkel jelentősen javíthatunk a Windows operációs rendszert futtató számítógépek teljesítményén és hatékonyságán.

 

szamitogep5

A programok törlése

A nem használt fájlok és programok törlése is megkívánja a figyelmünket, hiszen előfordulhat, hogy törlés után is maradnak digitális lenyomatok a számítógépen. A Registry-bejegyzések például szinte kamraként gyűjtik magukba a toolbarokat, parancsikonokat, logokat, egyéb fájlokat.

A Vezérlőpultban a Programok eltávolítása ezért sok esetben nem teljes értékű. Ez a probléma is megoldható azonban egy külső szoftver, például IOBit Uninstaller segítségével, mely maradéktalanul eltávolítja a nem használt programok minden nyomát.

A rendszer újragondolása

Ha végeztünk a takarítással, építsünk fel egy átlátható rendszert, hogy többé ne kelljen bajlódnunk a fájlok keresgélésével.

* Célszerű az alapértelmezett Dokumentumok, Képek, Zenék, Videók, Játékok, Letöltések mappákat használni.

* Eleve mindent a rendeltetési helyére töltsünk le, vagy

* a Letöltések mappából, ha nem is azonnal, de legalább hetente egyszer mindent mozgassunk át a rendeltetési helyére.

* Kerüljük el a háromnál több lépcsős mapparendszerek létrehozását, mert úgysem fogjuk használni azokat, ami hajlamossá tesz újabb duplikátumok létrehozására/letöltésére.

Végső soron, a számítógép digitális karbantartásának is a megelőzés a legelemibb lépése: ne szemeteljük tele a tárhelyeinket, és okosan használjuk annak kapacitását.

szamitogep6

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Matovič: Szigorítani fogunk!

FC DAC

ÉLŐ: FC DAC 1904 – AS Trenčín

Raffay Ernő

Szélsőségest hívott trianonozni a Csemadok

Zuzana Čaputová

Csökkent az emberek Matovičba vetett bizalma, továbbra is Čaputová a legmegbízhatóbb politikus

pénz euró

Tudnivalók a főiskolai ösztöndíjról

Komárom

Falvaink és városaink történetének mélyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.