Közélet

A Smer szabotálta a voksolást

Pozsony | Első körben a parlament nem választotta meg az alkotmánybíró-jelölteket. A Smer nem szavazott, a Híd nem reagált az ellenzék megkeresésére. Csütörtökön újabb voksolás lesz.
Ibos Emese

2019. február 12. 20:43

Kudarccal végződött az alkotmánybíró-jelöltekről szóló első szavazás. A kormánykoalíció azután nem tudott közös nevezőre jutni, miután kiszivárgott, hogy a Smer a fasisztabarát ĽSNS-szel is tárgyalt a jelöltekről. A jelöltekről nyilvánosan szavaztak, a 132 jelen levő képviselő közül csak a Smer és a Sme rodinából kivált hármas ragaszkodott a titkos szavazáshoz. A 37 alkotmánybíró-jelölt közül (Robert Fico, Lucia Kurilovská és Radovan Hrádek visszalépett) egy sem szerzett 68 voksot. A smeres képviselők vagy üres, vagy érvénytelen szavazólapot adtak le. Juraj Blanár szerint így feleltek a nyilvános szavazásra. Valójában azonban asszisztáltak Robert Fico forgatókönyvéhez, aki az új államfő megválasztása utáni időpontra tolná ki az alkotmánybírók megválasztását. 


Az ellenzéki SaS és OĽaNO 12 közös alkotmánybíró-jelöltben tudott megállapodni, ugyanakkor a két pártnak csak 36 szavazata van. Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) állítja, megkeresték a Hidat, hogy megállapodjanak a bírójelöltekről, de a kormánypárt nem reagált. Bugár Béla szerint azért nem reagáltak az ellenzék megkeresésére, mert korrupciós kormánynak minősítették őket. „Ezek után úgy vélem, nem kell tárgyalnunk velük” – közölte a Híd elnöke. Hozzátette, hogy a párt frakciója 12 bírójelölt támogatásában tudott megállapodni. A sikertelen voksolás után elképzelhetőnek tartja, hogy lehiggadva újra tárgyaljon a kormánykoalíció a bírójelöltekről. Bugár Béla szerint a jelenlegi alkotmánybírók mandátumát nem olyan egyszerű meghosszabbítani.

„A bírók mandátuma pénteken lejár, ez azt jelenti, hogy gyorsított eljárásban kellene elfogadni az alkotmánytörvényt, s még szombat előtt meg kellene jelennie a módosított jogszabálynak a törvénytárban, mert a törvény visszamenőleg nem érvényes” – magyarázta a Híd elnöke, aki szerint ilyen rövid idő alatt ez aligha kivitelezhető. 


Veronika Remišová szerint (OĽaNO) Robert Fico túszul ejtette az Alkotmánybíróságot és zsarolja a koalíciós partnereit. „Kizárólag a saját érdekeit tartja szem előtt. Az Alkotmánybíróságot művileg bénítják meg, kizárólag azért, hogy teljesüljön Robert Fico kívánsága” – mutatott rá Remišová. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: A DAC-Slovan legjobb pillanatai

Kisiklott egy vonat Korompa közelében

Két magyar–szlovák hokimeccs a tévében

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?