Zöld Új Szó

Az 5 legjobb ökoház

Miért vonzóak az alternatív lakóingatlanok?
PR-CIKK

2022. május 24. 10:08

haz

A lakóingatlanok fejlesztése során folyamatosan új ötletek jelennek meg a piacon. Az ötletek egy jelentős része persze csak egy kísérlet és nem bizonyul sikeresnek. Azonban vannak olyan ötletek, amelyek tényleg egy jelentős újítást tartalmaznak, és sikeresnek bizonyulnak a piacon. Mitől is függ, hogy egy újítás sikeres lesz-e? Az újításnak valamilyen szempontból el kell nyernie az ügyfelek tetszését, és egy előnyös tulajdonságokat kell mutatnia. A legfontosabb szempontok közé tartozik a kedvező árfekvés, az alacsony fogasztás és rezsiköltségek, esztétikai hatások, a felhasznált anyagok minősége és az épület stabilitása és időtállósága. Habár mindegyik szempontot külön hosszan lehetne elemezni, de ebben a cikkben a környezetbarát szempontokra és az épület energiafelhasználására koncentrálunk.

Passzívház, aktívház és ökoház

Az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb lakóingatlan az ökoház. Az ökoházhoz hasonló, de nem teljesen azonos jelentéssel bíró lakóingatlan a passzív ház, és az aktív ház. Napjainkban az állandóan növekvő energiaköltségek miatt az alacsony energiaigényű kis fogyasztású lakóingatlanra óriási igény mutatkozik. Nézzük meg pontosan, hogy mit kínálnak a passzívházak, aktívházak és ökoházak, és mi a különbség közöttük?

Hogyan működik egy passzívház?

A passzívházak olyan lakóingatlanok, amelyek megfelelnek a darmstadti Passzívház Intézet előírásainak. Az ilyen házakban nincs hagyományos fűtési rendszer, és csak a lakóingatlan frissítéséhez használt levegőt fűtik fel. Az épület egészen kiváló hőszigeteléssel rendelkezik, ami miatt az energiafelhasználási igénye alacsony. A friss levegőt egy keringetőrendszer juttattja be a lakóingatlanba, ezért nincs szükség ablaknyitásra. Az elhasznált levegőt a keringetőrendszer kivezeti a lakótérből és a kültéri levegőt vezeti be oda, amelynek az áramlását a talajhő is elősegíti. A beszívott levegőt a napsütés és különféle berendezések melegítik fel. A napsugárzásnak különösen fontos szerepe van a passzívházaknál, mert a napsugárzás jelentősen hozzájárul a fűtéshez. Ennélfogva nagyon fontos, hogy a passzívházat napos helyen építésék fel nagyméretű ablakokkal. A passzívház normál körülmények között nem igényel fűtést, kivéve kemény hideg idő esetén, amikor egy alternatív fűtési rendszerrel kell rásegíteni a fűtésre. Az aktívház több energiát termel, mint amennyit felhasznál és a fölös energiát más ingatlan energiaigényének biztosítására használják fel.

Mi az ökoház és hogyan működik?

Az ökoház szintén alacsony energiaigényű, de itt arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy az ingatlant környezetbarát anyagokból építsék fel. Általában modern építőanyagokat használnak fel, kerülik például az égetett téglát vagy betont. Az ökoháznál könnyű acélszerkezetet, fából készült elemeket alkalmaznak. Az ökoháznál nemcsak a felhasznált anyagok környezettudatosak, hanem az előállításuk is környezettudatos technikával történik. Nem keletkeznek olyan hulladékok, amelyeket ne lehetne újrahasznosítani. Az ökoház tipikus kellékei a napelem, a hőszivattyú és különböző szélenergiát hasznosító megoldások.

Hogyan fűtik az ökoházakat? Egy tipikus megoldás a geotermikus energia felhasználása. A földben lévő hőt talajszondák segítségével a felszínre hozzák, és egy hőszivattyú termeli meg a 30-35 Celsius fokos vizet. A hőmérséklet beállításához napelemek által termelt energiát is felhasználják, viszont a melegvíz hőmérsékletének beállításához, még több energiát használnak fel. Mit lehet csinálni egy ökoházban? Sok mindent példáulonline kaszinó játékot lehet játszani.

A legismertebb ökoházak

A Long Islanden található a Studio Mapos által tervezett ökoház kiválóan illeszkedik a természetbe. Az épület egy lapostetővel rendelkezik, amelyre füvet telepítettek, így első ránézésre azt is nehezen lehet felismerni, hogy egy lakóépülettel állunk szemben. A fűvel betelepített tetőszerkezeten csak egy aprócska kéményszerű cső árulkodik arról, hogy egy tetőszerkezettel állunk szemben. Egy kétszintes téglalap alapterületű épületről van szó, amely szervesen illeszkedik a fákkal borított környezetbe. A lakóingatlan egyik oldalán egy medence található és mellette egy teraszszerű terület. Az ökoháznak kétségkívül egyik fontos előnye az, hogy egy milliós metropolisz közelében található, mégis szervesen illeszkedik a gyönyörű környezetbe.

A kaliforniai sivatagban található ökoház egy különleges látványt nyújt. Az épületeknek különleges alakja van, úgy néznek ki, mint valamilyen kemencék. Kicsit hasonlítanak a görög házakra is, amelyek fehérre vagy kékre vannak meszelve. A fehér fal hatékonyan veri vissza a napsugárzást, ami fontos lehet egy sivatagi környezetben, a megfelelő beltéri léghőmérséklet elérése érdekében. A kemenceszerű épületnek apró fából készült ablakai vannak, amelyek hasonlítanak egy templom vagy egy középkori vár ablakaira. Az épület legfontosabb előnye az, hogy rendkívül kedvező áron vásárolható meg. Teljes egészében a helyszínen található anyagokból készült, mint például földből, kavicsból, agyagból és homokból.

A mexikói trópusi erdőben található ökoház egy erdei turistaházra vagy egy erdészeti vagy meteorológiai állomás épületére emlékeztet. A trópusokon található magas fák teljesen a ház fölé magasodnak, ami miatt a ház nagyrészt árnyékban helyezkedik el, de a trópusokon uralkodó hőmérséklet miatt nem nagyon van szükség napsugárzásra a fűtéshez. Az Y alakú ház egy domboldalon található, ahol a fákon kívül számos nagyméretű követ is találunk a környezetben. Habár a trópusi erdőben található, de nincs messze tőle Mexikóváros, ezért a fekvése nagyon megfelelő.

Egy ökoház a terschellingi holland dűnék között egészen elbűvölően néz ki. A természetből vett mintákat követve magasodik ki a holland dűnék között ez a környezetbarát anyagokból épült ökoház. A ház mindegyik ajtaját úgy alakították ki, hogy a tájról egy bámulatos látványt nyújtson. A színek, az alakzatok és az anyagok kiváló kombinációja egy egyedi hatást kölcsönöz a háznak.

A venicei modern ökoház Kaliforniában pontosan megfelel minden az ökoházakkal kapcsolatos elvárásnak. A házban egy nappali falrendszer található, amelyet a begyűjtött esővíz működtet. A tetőház felett egy nagyon termékeny veteményeskert található, ami egészen egyedülálló hatást kölcsönöz a háznak. A ház szépsége a környezethez való illeszkedésében rejlik. Az építészeti stílus remekül illeszkedik a ház méretéhez és elhelyezkedéséhez.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamran István

Hamran: Eddig 17 befolyásos embert ítéltek el jogerősen, köztük a volt kormány jelöltjeit

napraforgó sz

Az egekbe szökhet a tej ára?

Mesterséges altatásban tartják a hároméves Vanesát, akit egy részeg autós gázolt el

Mesterséges altatásban tartják a hároméves Vanesát, akit egy részeg autós gázolt el

SZÖRNYŰ: Betonpillérnek hajtott a 21 éves motoros, esélye sem volt túlélni az ütközést

SZÖRNYŰ: Betonpillérnek hajtott, esélye sem volt túlélni az ütközést a 27 éves férfinek

tűz k

Tűz ütött ki egy nagyfödémesi autómosóban, 60 ezer euróra becsülték a kárt

tasr

Mi történik a fronton? Az oroszok vagy az ukránok állnak nyerésre?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.