Zöld Új Szó

Állami támogatás megújuló energiaforrásra

Ha egy családi ház tulajdonosa vagy egy panelház lakói úgy döntenek, napelemeket szerelnek a háztetőre, vagy biomasszakazánt szereznek be, a költségek egy részét állami támogatásból lehet fedezni.
B. Szentgáli Anikó

2019. október 17. 18:17

hh

Az Európai Unió a megújuló energiahordozók fokozottabb hasznosítását szorgalmazza, és a tagországoknak a közeljövőben a jelenlegi energiafogyasztást az ötödével kellene csökkenteniük. Ezzel összhangban Szlovákiában idén is lehet napkollektorokra és biomasszakazánokra nyújtott állami támogatásért folyamodni, ez nemcsak a cégekre és állami intézményekre, hanem a lakosokra is – családiház-tulajdonosokra és a panelházak lakóira egyaránt – vonatkozik.

A kormány még 2014-ben döntött úgy, hogy támogatásban részesíti azokat, akik környezetbarát energiaforrásokat használnak – 2019 és 2023 között e célra 48 millió euró áll rendelkezésre. Az elképzelések szerint az elkövetkező pár évben csaknem bárkit támogatásban részesíthetnek, ha környezetbarát energiaforrásra áll át, vagyis napkollektort vagy szélturbinát szerel fel a házára, esetleg hőszivattyút vagy biomasszakazánt vásárol.

A program fordulói

A polgárok a támogatási program egyes fordulóiban pályázhatnak. Egy-egy forduló mindössze egy-két napig tart, viszont hetente-kéthetente hirdetnek újabb fordulót, úgyhogy az időpontokat és a határidőket érdemes nyomon követni a www.zelenadomacnostiam.sk honlapon. Ha lekésünk egy határidőt, máris lehet készülni a követlező fordulóra: hatástanulmányt készíttethetnek, előre érdeklődhetnek a konkrét berendezésekről, szakemberek véleményét kérhetik ki arról, konkrét esetben milyen megoldást tartanak a leghatékonyabbnak. Akik zöldenergia-forrás beszerelésén gondolkodnak, azoknak tanácsos a támogatható berendezések regisztrációját figyelemmel kísérni, hogy biztosak legyenek benne, hogy az általuk kitippelt berendezés szerepel a listán. A szereléssel sem bízhatunk meg akárkit. Kivetelező csak az lehet, aki megfelelő jogosultsággal rendelkezik a berendezések szakszerű beszerelésére. A jogosultságot úgy kell bizonyítani, hogy a cég munkatársai, a berendezések szerelői sikeresen abszolválták a megfelelő vizsgákat. A berendezések és a kivitelezők jegyzéke a www.zelenadomacnostiam.sk honlapon hozzáférhető. Támogatást csak e hivatalos listán szereplő berendezésre és kivitelezőkre hagyhatnak jóvá.

Ügyintézés

A dolog úgy működik, hogy a SIEA-hoz kérvényt kell benyújtani – elég elektronikus nyomtatványt kitölteni és az interneten elküldeni. A kérvényt 30 napon belül elbírálják, majd az igénylőnek e-mailben elküldenek egy pénzutalványt – ez az utalvány a dotáció. Közben a polgár kiválaszt valamilyen támogatható berendezést és egy kivitelezőt, majd miután megkapta az utalványt, felveszi a kapcsolatot a kivetelezővel, akinek szerződésben kell állnia a SIEA-val. A háztartások az utalványokat közvetlenül a kivitelezőnél fogják érvényesíteni. Az utalványok a költségeknek csak egy részét fedezik. Az egyes berendezések esetében meghatározták a támogatás teljesítmény szerinti felső határát, úgyhogy a konkrét összeg az energiaforrások fajtájától függ majd. A legnagyobb érdeklődés a napkollektorok iránt van, egy-egy háztartás ezekre nagyjából 1500 eurós támogatást kaphat. A dotáció az esetek többségében a kiadások 3050 százalékát fedezi, vagyis a nagyobbik részt maguknak a háztartásoknak kell állniuk. Az összköltségek csak a berendezés teljes beszerelése után kiállított számlából fognak kiderülni. Mivel az állam legfeljebb a tényleges kiadások 50%-át térítheti, előfordulhat, hogy az utalványon ennél nagyobb összeg szerepel majd, és ilyen esetben az utalványt nem teljes mértékben írják jóvá, hanem csak a költségek 50%-ának megfelelő összeget utalnak át. Ilyen helyzet főleg az olcsóbb berendezések telepítésekor fordulhat majd elő. Ilyen esetben a kivitelezőnek is előre figyelmeztetnie kell a megrendelő családot, hogy az állami támogatás mértéke kisebb lesz, mint az utalványon feltüntetett összeg. A támogatási program 21. fordulójában, mely szeptember 17-én zárult le, napkollektorokra lehet pénzt kérni. A SIEA 434 utalványt bocsátott ki, összesen 700 000 eurót osztottak szét. A 22. fordulóban, mely október 8-áig tartott, fotovoltaikus napelemek szerelésére lehetett támogatást igényelni. E célra 400 000 eurót különítettek el, s még tart a kérelmek elbírálása.

Az állami támogatás feltételei

 • Csak a hivatalos listán szereplő berendezésre igényelhető támogatás.

 • A programba csak olyan családi vagy panelház kapcsolódhat be, mely (társ)tulajdonosa nem jogi személy, nem képezi semmilyen vállalkozás vagyonát, valamint az alapterület 15%-ánál nagyott területet nem lehet bérbe adni vállalkozás céljából.

 • Az igénylőknek igazolniuk kell majd, hogy nincsenek adóelmaradásaik az állammal szemben, és a vásárolt napkollektort vagy kazánt bebiztosították.

 • Az igénylő kötelezi magát, hogy a zöldenergia-forrást legalább három évig üzemelteti. Ha a feltételeket az igénylő megsérti, a támogatást visszakövetelhetik tőle.

Kifizetődő befektetés

Noha a megújuló energiaforrásra való áttérés nem olcsó mulatság (a napkollektor 67 ezer euróba kerülhet, és viszonylag magas önrészt kell biztosítani), érdemes fontolóra venni. A napkollektor vagy biomassza üzemelésű kazán vásárlása – az állami támogatást is figyelembe véve – ugyanis tíz éven belül megtérülhet, miközben az ilyen berendezések élettartama 20 év körül mozog. Egy átlagos családi ház esetében az ilyen alternatív energiaforrások a fogyasztás akár 50–80 százalékát is biztosíthatják. Egy minőségi napkollektor egy 4–5 tagú család melegvíz előállításához szükséges éves energiamennyiségének a 70%-át is fedezheti. A program azonban nem kizárólag a családi házak számára készült, hiszen igénybe vehetik a társasházakban lakók is. Szakemberek szerint a villanyáramon a napkollektoroknak köszönhetően évente nagyjából 300 eurós megtakarítás érhető el, vagyis 30 év alatt akár 14–20 ezer euróval is sikerülhet csökkenteni az energiafogyasztással kapcsolatos kiadásokat.

Napelemek

 • A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napenergiát víz melegítésére és fűtésre (napkollektorok), vagy villamos energia előállítására (fotovoltaikus erőművek) használják.
 • A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától és a sugárzott fény hullámhosszától, valamint annak beesési szögétől.
 • A napelemek – 3 kilowatt teljesítményig – ára 5-6 ezer euró között mozog.

Hőszivattyú

 • A hőszivattyú olyan berendezés, amely egy tér adott hőmérsékletén hőt vesz fel, és megnövelve azt egy másik térben nagyobb hőmérsékleten adja le. Amikor a hőszivattyú hőt termel (pl. helyiségfűtésre vagy vízmelegítésre) fűtő üzemmódban, amikor hőt von el (pl. helyiséghűtésre), akkor pedig hűtő üzemmódban üzemel.
 • Talajkollektoros rendszer esetében több száz méter hosszú speciális kemény PVC köpennyel ellátott csöveket fektetnek le 1-2 méter mélyen. Talajszondás rendszer esetén kb. 15 cm átmérőjű, 50–200 méter hosszú lyukat fúrnak a földbe leginkább függőlegesen.
 • A rendszer akár 10 ezer euróba is kerülhet.

Biomasszakazán

 • A biomassza tüzelésű kazán működési elve egyszerű, nagyon hasonló a hagyományos tüzelőberendezésekhez. A különbség annyi, hogy a fosszilis fűtőanyagok, mint pl. a fűtőolaj vagy a földgáz helyett a fűtőanyag a biomassza. A legjellemzőbb biomassza-fajták: tűzifa apríték (erdei lágy v. keménylombos erdőkből előállítva, fűrészüzemi hulladékokból, illetve lágyfa-energiaültetvényekből (például nyárfa) előállítva, fűrészpor (fűrészipari melléktermék), szalma, energiafű, illetve ezekből előállított pellet.
 • Előnyössége a tüzelőanyag árától és a szállítási költségektől függ.
 • Az árak 1200-4800 euró között mozognak.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kórházi ágyak

Október végén szükség lehet a kórházak átrendezésére

időjárás ősz

Ősziesre fordul az időjárás

Általános Egészségbiztosító

Egészségbiztosítás: Ne azt nézze, mi a közös, hanem azt, mi a különbség közöttük

Virt

Lépésről lépésre Virten

Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Farkasd

Kerékpárút összefogással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.