Vélemény

Újabb költségvetési blöff

Megszületett Szlovákia aktuális stabilitási programja a 2016–2019-es időszakra. Magával a programmal nincs is semmi baj, csak valószínűleg ezt sem fogják betartani.
Gál Zsolt

2016. május 3. 14:15

Lássuk, mi minden utal erre. 
 
A stabilitási programokat az eurózóna tagországai nyújtják be az Európai Bizottságnak és a Tanácsnak, államháztartásuk tervezett alakulásáról az uniós Stabilitási és Növekedési Paktum keretében (az eurót nem használók ún. konvergenciaprogramokat küldözgetnek hasonló módon). Lényegük, hogy az EU tagországainak a GDP három százaléka alatt legyen az államháztartási hiánya, és középtávon kiegyensúlyozott (nullszaldós) költségvetést érjenek el. Az előbbit Szlovákia 2013-tól (ismét) teljesíti, az utóbbit pedig rendszeresen megígéri, aztán rendszeresen halasztgatja a céldátumokat úgy, hogy mindig 3-4 év múlva tervezzük elérni a nullszaldót… Most sem történik ez másként, a pénzügyminisztérium által publikált (az uniós szerveknek elküldendő) dokumentum szerint 2019-re kellene elérni a nullához. Csakhogy nem kell túlságosan hosszú távú memória ahhoz, hogy ezt szkeptikusan fogadjuk. A második Fico-kormány első évében (2012) elfogadott stabilitási program 2015-re a hiány 1,7 százalékra való lefaragását jósolta. Ehelyett tavaly a hiány (2,97%) hajszál híján maradt csak el a hírhedt három százaléktól. Ez is csak kreatív könyveléssel jött össze: az ország legnagyobb PPP-beruházása, vagyis a Pozsony körüli D4-es autópálya-körgyűrű nagy részén meg az R7-es gyorsforgalmi út Egyházgelléig tartó szakaszán az állam által felvásárolt (kisajátított) telkek ellenértékének kifizetését áttolták az idei évre. E nélkül levertük volna a lécet, a hiány 3,5 százalék körül lett volna, mehettünk volna vissza az uniós szégyenpadra (az ún. túlzottdeficit-eljárás hatálya alá). 
 
De ez nem is olyan meglepő, hiszen tavaly választási év volt, a kormány engedett kicsit a gyeplőn. 2013-ban ugyan lenyomta a hiányt 3 százalék alá, de aztán a további igyekezet elhalasztódott, sőt tavaly még romlott is az államháztartás helyzete az előző két évhez képest. Vagyis ellenkező irányba mentünk. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, a kormány nem is akar ezen változtatni. Lementünk a bűvös határ alá, kikerültünk a szégyenpadról, de ennyi elég is, a további konszolidációt ígérgetjük, de a gyakorlatban nem csináljuk. Erre utal a kormányprogram is: a kiegyensúlyozott büdzsét a ciklus végéig, 2020-ig akarja megvalósítani, ami ugye (a tervek szerint) választási év… De szerepel a programban az adósságfékről szóló törvény felpuhításának terve is – ez is arra utal, hogy több költekezést, az adósságoknak tágabb kereteket szeretnének. 
 
Az Európai Unión belül eközben egyre inkább egyedül maradunk – az uniós tagországok többsége, ha lassan is, de folyamatosan csökkenti a hiányát, és az EU egésze is a konszolidáció felé halad. Szlovákia szinte az egyetlen tagország, amely a legjobbak közé tartozó növekedési mutatók mellett semmit sem konszolidál. Tavaly a hiány a 28-ból mindössze hat tagországban volt a miénknél magasabb, s ebből csak Nagy-Britannia volt viszonylag jó növekedési pályán. A többiek jórészt a továbbra is válságban szenvedő mediterrán periféria országai. 
 
A viszonylag magas hiányok azért veszélyesek, mert kedvezőtlen külgazdasági helyzet esetén (a válság egy újabb hulláma) nem lesz manőverezési lehetőség, és ez azonnali drasztikus megszorításokat tehet szükségessé. Leegyszerűsítve: a válság (2009) óta lassan eltelik a hét bő esztendő, s ez nem lett kihasználva, így könnyen arra kényszerülhetünk, hogy egy szűk esztendőben kelljen gyorsan improvizálva húsba vágó kérdésekben dönteni. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk

130 ezer hazai Covid-páciens adata juthatott ki

koronavírus iskola

Eddig tizenhárom iskolát kellett bezárni a járványügyi helyzet miatt

Hegyéte

Vélemények ütköztek a hegyétei ipari park ügyében

Virt

Lépésről lépésre Virten

Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Farkasd

Kerékpárút összefogással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.