Vélemény

Öltönyösök és választók

Szlovákiában a dolgok az állam megszületése óta rosszul mennek.
author
Márton Á. Elemér

2022. július 15. 14:45

Ahogy sötétedett, úgy nőtt a választókedv
- Képarchívum

Nem értem a választópolgárokat. Gyermekkoromban kialakult egy kép az öltönyös bácsikról és kosztümös nénikről, hogy azért veszik fel fizetésüket, mert jól tudnak beszélni, és amit mondanak, mindenki el is hiszi. Ahogy haladtam előre tanulmányaimmal és megértettem a demokrácia működését, újabb és újabb kérdések merültek fel bennem. Például vajon miért élnek vissza a politikus bácsik és politikus nénik a választópolgárok által reájuk ruházott hatalommal?

Egyszer éppen egy épülőfélben levő épület előtt robogtunk el, és én megkérdeztem aput, az ott mi lesz. Erre ő mosolyogva vágta rá, ott fogják ellopni a pénzünket – az épület adóhivatal lett később.

De van-e arca a kisember adóját ilyen-olyan támogatás útján ellopó tolvajnak? Mert aki az államot lopja meg, az minket is meglop. Ma már nem emlékszem, melyik botrány lehetett az első, ami felnyitotta a szememet és rádöbbentett arra, hogy Szlovákiában a dolgok gyakorlatilag az állam megszületése óta rosszul mennek. Ma már ez nem felismerés, hanem puszta tény, amivel mindenki tisztában van.

Közhelyszerű már, hogy a Mečiar-érára a politikai korrupció, az állami sovinizmus és a szervezett bűnözés virágkoraként tekintünk. Szlovákiát ellepték a bűnszervezetek, a politika pedig tobzódott a nacionalizmus fröcsögésében, csendben suhantak a kenőpénzek, kézből borítékba, borítékból zsebbe.

Aztán az ember végigböngészi a Bernard Slobodník vallomása során elhangzottakat és nem túl meglepetten konstatálja, hogy amíg az exbokszoló miniszterelnök alatt a látványos rothadás és tespedés már-már színpadias prosztóságában a vaknak is szemet szúrt a mély és mindent átható korrupció, addig Robert Fico regnálása idején a bújtatott, jól rejtett és minden irányban védett „állami maffia” kiépülése során Ján Kuciak haláláig csak ritkán került a felszínre a valóság.

Van egy sanda gyanúm, hogy Fico maga is átgondoltan, részletesen számba vette Mečiar hibáit, aki egy alkalommal csak reménytelen karrieristának nevezte a Smer elnökét, és ha abból a szemszögből közelítjük meg az elmúlt hónapok eseményeit, hogy a háromszoros miniszterelnök tevékeny irányítója volt az eseményeknek, akkor a tanítvány jócskán felülmúlta mesterét.

Slobodník vallomása sokkal mélyebb, szervezettebb, krimibe illő bűnözőhálózat képét festi le számunkra, amelyben a rendőrök néha tényleg csak információk kiszivárogtatásával voltak képesek felvenni a harcot a rendszerrel. Mindezek tükrében a Smer teperése az előrehozott választás felé sokkal prózaibbá válik, Igor Matovič és Richard Sulík párharca pedig sokkal elszomorítóbbá.

Nem értem a választópolgárokat. Öltönyös alakok állnak a pódiumra és fennhangon bizonygatják a beléjük vetett bizalom értékét, amit nem szabad csak úgy elkockázni. Az emberek pedig hisznek nekik.

Öltönyös alakok bizonygatják a kamerák előtt, hogy ahhoz a bizonyos ügyhöz nekik semmi közük és egyébként is nincs itt semmi látnivaló. Mi pedig az utcára megyünk. Máskor öltönyben feszítő alakok rövidnadrágban, pólóban magyarázzák egymásnak, hogy egy-egy ügyet miként kell elkenni, a rendőrség pedig ezt filmre is veszi. Egy volt rendőr apró részleteiben festi le egy igaz maffiaállam működését, amelyben egy oligarcha úgy ugráltatja a rendőrfőkapitányt, mint a csicskását.

Aztán egy szép napon az emberek az urnákhoz járulnak, hogy gyakorolják a demokráciát, mert a titkos és szabad választás az eszközünk, amivel befolyást gyakorolhatunk az ország sorsának alakulására és ... és újra boldogan, meggyőződésből bekarikázzák Robert Fico nevét.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A bíróság újabban a D4/R7 körgyűrű-autópálya alatti telkek kapcsán döntött úgy, hogy ezeket nem lehet a Beneš-dekrétumokra hivatkozva bevégezni (TASR-felvétel)

Beneš-dekrétumok: újra veszített a földalap

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

kod kp

Sűrű ködre kell számítani az ország egész területén!

halálgyi

TRAGÉDIA: Szülők és két kisgyermekük vérbefagyott holttestére bukkantak egy családi házban

dd

A szakértők tanácsa: így spóroljon az árammal!

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.