Vélemény

Nevetséges bábkormány

Elég két „fogpiszkálónak” kipottyannia újdonsült miniszterelnökünk zsebéből, és máris kész az első Pellegrini- és a negyedik Fico-kabinet közé tehető egyenlőségjel.
Gál Zsolt

2018. március 27. 07:09

Kezdődhet a bábszínház, a főszerepben Pellegrini és Drucker, de a tízévesnél idősebbek számára már nyilvánvaló, hogy igazából Fico és Kaliňák az, akik a bábukat mozgatják. Próbálják másolni a jól bejáratott lengyel és román modellt (az ottani nagy bábjátékos Jarosław Kaczyński, illetve Liviu Dragnea), és a példa ragadós, lehet, hogy Csehországban is megteszi „Bureš” ügynök és Zeman rezidens duója. 

Mivel minimum Počiatek és Kaliňák esetében arra megy ki a játék, hogy ne végezzék rács mögött (nem csak a Bašternáktól kapott províziók miatt), ezért felmerül a kérdés, párttársaik, volt kollégáik vajon tényleg átalakítanák-e úgy a rendszert, hogy letartóztatható és elítélhető legyen a két volt smeres miniszter. Lehet, hogy a kérdés magára Ficóra is vonatkozik, ha a Bonaparte apartmanját mégsem bérli, hanem provízióként kapta. Apropó, Fico mikor is akar végre kiköltözni a Bonapartéból?

De vonatkozhat a dolog egy sor kollégájukra is a kormányban, Richtertől kezdve Gajdošon át egészen Sakováig. Szóval ezek után higgyük el, hogy majd Drucker rendet teremt a belügyben és esélyt ad egy tisztességes Szlovákiának? Közben emlékezzünk meg arról is, hogy Fico egy Facebookon közzétett videóban egy éve személyesen mosta fel a padlót Druckerrel, meg az Általános Egészségbiztosító (VšZP) általa jelölt igazgatójával (Miroslav Kočan). Arra utasította őket, hogy vágják a kukába válságkezelő reformterveiket. Drucker akkor lapult, mint tetű a var alatt, és eszébe sem jutott kiállni Kočan mellett. Drucker egyébként a smeres oligarcha és főrészvényes Brhel jó barátja, és a Szlovák Postától az egészségügyig mindenre jó válságmenedzser, kivéve a belügyet, ahová ezért Kali először a motoros haverját, ifjabb Jožo Rážt küldte volna. Mondjuk a posta élére annak idején meg Počiatek jelölte Druckert, nyilván most biztos mindent megtesz, hogy egykori mentorát rács mögé juttassa...
 

Drucker még azt sem volt képes megígérni, hogy Gašpar rendőrfőkapitányt elmozdítja. Az új belügyminiszter egyébként a muníció szétszerelésével foglalkozó nyitranováki hadiüzem igazgatósági tagja is volt 2006-ban és 2007-ben, bő egy hónappal a távozása után (2007. 3. 2.) következett be az üzemben Szlovákia történetének egyik legnagyobb ipari katasztrófája, a hatalmas robbanásban nyolcan meghaltak, negyvenen megsebesültek. A nyomozás megállapította a biztonsági előírások többszöri megszegését, de máig nem ítéltek el senkit.

De térjünk át az új kormányfőre, Peter Pellegrinire. Ő 2006-ban fiatal képviselőként azzal kezdte a hazát, pontosabban a Smert szolgálni, hogy az utolsó pillanatban benyújtott képviselői módosító indítványok beadásában jeleskedett. (Ezekkel lehet elkerülni a tárcaközi egyeztetést, az érdemi parlamenti vitát, az egyeztetést az érintett csoportokkal, a civil szférával.) Gyorsan ívelt felfelé a karrierje, és két éve a beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes lett. Az előbbi téren azzal tűnik ki Szlovákia, hogy késve, nagyon lassan és korrupt módon hívja le az uniós pénzeket, az utóbbi területen pedig a Fico-kormányok alatt sikerült 1 milliárd eurót elkölteni (szintén nagy adag korrupció kíséretében) úgy, hogy szinte semmilyen komoly áttörés nem történt. Vagyis Pellegrininél is lapulhat egy csomó csontváz a szekrényben, de ennél komolyabb morális dilemmák is vannak. És most nem a zsebéből kipottyanó, gyanús kis fehér csomagra gondolunk. 
Amikor tavaly nyáron Anton Martvoň dühösen otthagyta a Smert, kiteregette az újságíróknak a párt szennyesét: oligarchákról és másságukat rejtegető meleg politikusokról beszélt, akik az LGBT közösség jogaiért semmit sem tesznek. Martvoň azt mondta: „próbálják megkérdezni Laššákovát vagy Pellegrinit, hogy személyesen ismerik-e Výbohot vagy Kiňót.” Majd az LGBT közösség pártbéli farizeusaival kapcsolatban így folytatta: „próbálják ezt megkérdezni Fico smeres generációjától, Pellegrini úrtól, Saková asszonytól, vagy Náhlik képviselő úrtól, hogy ők mit mondanak erre a farizeusságra, hiszen a párt vezetése szerint ők a Smer jövője”. Szóval arra kérdésre, hogy Pellegrini sakkban tartható-e Fico és Kali által, a válasz alighanem egyértelmű igen.

2018. március 26. 22:31

A parlament bizalmat szavazott Pellegrini kormányának
Önnek ajánljuk

„A pénz is számít, de az egészség fontosabb”

Magyarország–Ausztrália negyeddöntő a tévében

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?